Έντυπη Έκδοση

Ιράν: νέες συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών, που ζητούσαν την απελευθέρωση των Καρουμπί-Μουσαβί

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας σημειώθηκαν χθες στην Τεχεράνη, όπου η αντιπολίτευση πραγματοποίησε πορείες διαμαρτυρίας ζητώντας την απελευθέρωση των δύο ηγετών της Μεχντί Καρουμπί και Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, οι οποίοι βρίσκονται κατά τις ιρανικές αρχές σε κατ' οίκον περιορισμό και κατά τις οικογένειές τους στη φυλακή.

Οι δύο αντιπολιτευτικές ιστοσελίδες Kaleme και Sahamnews, καθώς και ένας ανταποκριτής του BBC, ανέφεραν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τις διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, ενώ στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων συνελήφθησαν, πήρε μέρος και η καθεστωτική πολιτοφυλακή των Μπασιτζί. Αντιθέτως, η ιστοσελίδα της κυβερνητικής εφημερίδας «Ιράν» διαψεύδει κάθε επεισόδιο, περιγράφοντας την κατάσταση στην πρωτεύουσα ως «ήρεμη και φυσιολογική». Οι ιρανικές αρχές διαψεύδουν επίσης ότι οι Καρουμπί και Μουσαβί έχουν μεταφερθεί στη φυλακή μαζί με τις συζύγους τους κι επιμένουν ότι παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό. Ωστόσο η αντιπολίτευση και οι οικογένειες των δύο πολιτικών δηλώνουν ότι τα σπίτια τους είναι άδεια και οι ίδιοι έχουν εξαφανιστεί.

Εν τω μεταξύ η Τεχεράνη πέρασε χθες στην αντεπίθεση εναντίον των δυτικών κυβερνήσεων που την κατηγόρησαν για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των δύο πολιτικών και για εκστρατεία εκφοβισμού των πολιτών. Εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι θέματα που αφορούν την αντιπολίτευση αποτελούν καθαρά εσωτερική υπόθεση του Ιράν, στην οποία δεν έχει δικαίωμα ν' αναμιχθεί καμία ξένη χώρα. Ως εκ τούτου, η Τεχεράνη δεν προτίθεται να απαντήσει σε οποιαδήποτε εξωτερική ερώτηση για το πού και σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι Καρουμπί και Μουσαβί. Οι δύο ηγέτες κατηγορούνται ήδη από την ιρανική δικαιοσύνη ως αντεπαναστάτες και προδότες του ισλαμικού καθεστώτος, κατηγορίες με τις οποίες απειλούνται στο εξής και οι οπαδοί της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Ιράν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Στήνουν απελευθερωτικό στρατό
Ο Καντάφι απέλυσε το «δεξί χέρι του», τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Σενούσι
Εκτός Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Λιβύη
Οι ΗΠΑ χτυπούν τύμπανα πολέμου
Μια ανθρωπιστική κρίση γεννιέται στα σύνορα Λιβύης - Τηνησίας
Στα 114 δολάρια το μπρεντ, λόγω φημών και ψυχολογίας
Φόβος να μας μείνουν αμανάτι οι 4.500 Φιλιππινέζοι της Λιβύης
Ιράν
Ιράν: νέες συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών, που ζητούσαν την απελευθέρωση των Καρουμπί-Μουσαβί
Μέση Ανατολή
Το αραβικό «σοκ και δέος»
Γερμανία
«Τσου», του είπε τελικά η Μέρκελ
UNESCO
UNESCO: 67 εκατ. παιδιά δεν πάνε καθόλου σχολείο
Ιταλία
Κατήγγειλε «εξαγορά» του
ΗΠΑ
Κάτω τα χέρια απ' το Δημόσιο
ΟΗΕ
Οι μεγάλες δυνάμεις πιέζουν να δοθεί στον ΟΗΕ ο έλεγχος του Ιντερνετ
Βρετανία
Η Βρετανία κόβει χορηγίες
Βραβεία Νομπέλ
Ενα Νόμπελ, 241 υποψήφιοι
Άλλες ειδήσεις
Με το ζόρι γυναίκες στα δ.σ.
Ασήμωσε να σε πω...