Έντυπη Έκδοση

UNESCO: 67 εκατ. παιδιά δεν πάνε καθόλου σχολείο

Αντί να πλησιάζει, απομακρύνεται ο στόχος του ΟΗΕ έως το 2015 όλα τα παιδιά του κόσμου να μπορούν να ολοκληρώνουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ετήσια έκθεση της UNESCO αναφέρει ότι σήμερα 67 εκατ. παιδιά, από τα οποία τα 28 εκατ. σε χώρες όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις, δεν πάνε στο σχολείο.

Η μείωση του αριθμού των παιδιών που μένουν μακριά από το σχολείο είναι πολύ αργή -την περίοδο από το 1999 ώς το 2008 έπεσε από 106 εκατ. στα 67- και υπάρχει φόβος «αν η τάση συνεχιστεί, το 2015 να είναι περισσότερα τα παιδιά που δεν παρακολουθούν μαθήματα από ό,τι σήμερα».

Ενας από τους πολύ σοβαρούς λόγους που κάνει αδύνατη την εκπαίδευση των παιδιών είναι αυτό που η UNESCO ονομάζει «κρυμμένη κρίση»: ο πόλεμος στις χώρες όπου ζουν.

«Παιδιά και σχολεία είναι σήμερα στην πρώτη γραμμή των ενόπλων συγκρούσεων, με τάξεις, καθηγητές και μαθητές να θεωρούνται νόμιμοι στόχοι» αναφέρει η έκθεση της οργάνωσης του ΟΗΕ. Στο Αφγανιστάν, π.χ., το 2009 έγιναν 613 επιθέσεις σε σχολεία, από 347 το 2008. Επιθέσεις δέχτηκαν εκατοντάδες σχολεία και στη Βόρεια Υεμένη και τη Γάζα, όπου τη διετία 2008-2009 σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις 350 παιδιά και 1.815 τραυματίστηκαν.

Μια άλλη πτυχή των ενόπλων συγκρούσεων είναι ότι τα παιδιά στρατολογούνται και αυτό συμβαίνει σε 24 χώρες. Ως όπλο πολέμου, δε, χρησιμοποιούνται οι βιασμοί και η σεξουαλική βία. Στο Κονγκό, π.χ., το ένα τρίτο των βιασμών έχουν θύματα παιδιά, με τα κορίτσια να υπερτερούν και το 13% των βιασμών αφορούν ανηλίκους κάτω των 10 ετών.

Η οργάνωση δίνει και ένα δραματικό στοιχείο για να γίνει πιο κατανοητό πόσο θα βοηθούσε αν ένα τμήμα των κονδυλίων για στρατιωτικές δαπάνες πήγαινε στα σχολεία. «Εάν οι πλούσιες χώρες διέθεταν για την εκπαίδευση τις στρατιωτικές δαπάνες έξι ημερών, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 16 δισ. δολάρια».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΗΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Στήνουν απελευθερωτικό στρατό
Ο Καντάφι απέλυσε το «δεξί χέρι του», τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Σενούσι
Εκτός Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Λιβύη
Οι ΗΠΑ χτυπούν τύμπανα πολέμου
Μια ανθρωπιστική κρίση γεννιέται στα σύνορα Λιβύης - Τηνησίας
Στα 114 δολάρια το μπρεντ, λόγω φημών και ψυχολογίας
Φόβος να μας μείνουν αμανάτι οι 4.500 Φιλιππινέζοι της Λιβύης
Ιράν
Ιράν: νέες συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών, που ζητούσαν την απελευθέρωση των Καρουμπί-Μουσαβί
Μέση Ανατολή
Το αραβικό «σοκ και δέος»
Γερμανία
«Τσου», του είπε τελικά η Μέρκελ
UNESCO
UNESCO: 67 εκατ. παιδιά δεν πάνε καθόλου σχολείο
Ιταλία
Κατήγγειλε «εξαγορά» του
ΗΠΑ
Κάτω τα χέρια απ' το Δημόσιο
ΟΗΕ
Οι μεγάλες δυνάμεις πιέζουν να δοθεί στον ΟΗΕ ο έλεγχος του Ιντερνετ
Βρετανία
Η Βρετανία κόβει χορηγίες
Βραβεία Νομπέλ
Ενα Νόμπελ, 241 υποψήφιοι
Άλλες ειδήσεις
Με το ζόρι γυναίκες στα δ.σ.
Ασήμωσε να σε πω...