Έντυπη Έκδοση

Πρόβλημα τα πολλά, μικρά μουσεία

Σε μέρες οικονομικής κρίσης το να αποφασίζει το κράτος να χτίσει ένα νέο μουσείο στην περιφέρεια, θέλει τόλμη. Γιατί πέμπτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν πρόκειται να έχουμε.

Και το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί πια μελέτες, αλλά την υλοποίηση των υπαρχουσών.

Η περίπτωση όμως του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου δεν αποτελεί ίδρυση νέου μουσείου. Θα αντικαταστήσει το παλαιό που καταρρέει. Σήμερα στεγάζεται σε ένα παλιό κτήριο στο λόφο του φρουρίου Φορτέτζα (έξω από την είσοδό του). Στεγάζει αντικείμενα από τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού, που χρονολογούνται από τη νεολιθική έως και τη ρωμαϊκή περίοδο.

Η ανέγερση του νέου κτηρίου τέθηκε προχθές προς συζήτηση στο Συμβούλιο Μουσείων. Κυρίως το περιεχόμενό του.

«Σήμερα πρέπει να βλέπει κανείς τα πράγματα συνδυαστικά. Το Ρέθυμνο είναι τουριστικός προορισμός. Πόσο χρόνο έχει κάθε επισκέπτης να αφιερώσει σε ένα αμιγώς αρχαιολογικό μουσείο; Γιατί να μην επεκταθεί ο εκθεσιακός χώρος για να εκτεθούν εκεί και τα βυζαντινά;» ρωτήθηκε η εισηγήτρια του θέματος. Επίσης ετέθη άλλο ένα ερώτημα, που συνήθως λησμονούν τα δημόσια μουσεία: «Υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας, για να δούμε αν η επένδυση συμφέρει;» Τέθηκαν κι άλλα θέματα που αφορούσαν το σύνολο των επαρχιακών μικρών μουσείων, τα οποία φυτρώνουν και χρειάζονται προσωπικό για να λειτουργήσουν.

Προηγουμένως είχε συζητηθεί η μουσειολογική μελέτη του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας. Ενός μικρού μουσείου με τρεις αίθουσες (232 τ.μ.) και 770 εκθέματα. «Εχουμε μουσείο στην Τρίπολη, στο Αστρος, στην Τεγέα. Μπορούμε να λειτουργήσουμε τόσα πολλά;» αναρωτήθηκε ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Ν. Καλτσάς. «Της Τεγέας είναι από τα αρχαιότερα της Πελοποννήσου. Και το πέτρινο κτήριό του έχει πρόσφατα ανακαινιστεί» ήταν η απάντηση. Αλλα η μελέτη εγκρίθηκε όπως και οι προδιαγραφές για το Μουσείο Ρεθύμνου (εμβαδού 4.200 τ.μ.) που θα στεγάσει, εκτός από τα αρχαία (1.000 τ.μ.), και τους εργαζόμενους στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπως επίσης και χιλιάδες αρχαιότητες στις αποθήκες του (1.500 τ.μ.).

«Εχουμε εκατομμύρια τυφλά θραύσματα στις αποθήκες. Αυτή η ανασφάλειά μας να τα κρατάμε σε σακούλες, σακουλάκια, κασόνια, με τα ποντίκια να τρώνε τα χαρτιά με τις σημειώσεις που τα συνοδεύουν, δεν ξέρω αν ωφελεί σε κάτι την επιστήμη» ανέφερε η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Τζένη Βελένη. «Είναι μείζον επιστημονικό ζήτημα η διαχείριση των θραυσμάτων, όπως είναι σήμερα» είπε η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ και πρότεινε να γίνει ένα συνέδριο για να αποφασιστεί η τύχη τους, που ασφαλώς δεν θα είναι η πώληση. «Υπάρχουν και οι δρόμοι της δωρεάς ή της κατάχωσης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Σχετικά θέματα: Μουσεία
Η έκθεση των πέντε ηπείρων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Διάσημη με διαφορά στήθους
Φιλοσοφία
Αν η Ελλάδα αποκτούσε σκέψη
Μουσεία
Πρόβλημα τα πολλά, μικρά μουσεία
Η έκθεση των πέντε ηπείρων
Εικαστικά
Ζωγραφίζουν μόνο βάζα...
Καπράλος με θέα στη θάλασσα
Θέατρο
Ιφιγένεια εν... αεροδρομίω
«Εχουμε καλύτερο θέατρο από το Λονδίνο»
Τηλεόραση
Τέσσερις για πολυφωνία και ένας για προτροπή
Στο δρόμο για τη Eurovision
Στάσεις εργασίας στον «Alter»
Εκκαθαρίσεις στον «Αθήνα 9,84»