Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΣΚΤ ΠΟΥ Η ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙ

Ζωγραφίζουν μόνο βάζα...

Το πανό έγραφε «Μην πυροβολείτε τα μοντέλα». Το κρατούσαν 10 μαυροντυμένα μοντέλα της Σχολής Καλών Τεχνών, που είχαν σφραγίσει το στόμα τους με λευκά τσιρότα.

Μ' αυτό το σιωπηλό δρώμενο έκλεισαν χθες το μεσημέρι συμβολικά για περίπου μισή ώρα την είσοδο της ΑΣΚΤ.

Δύο μήνες τώρα παραμένουν απλήρωτα, ενώ από τον Ιούνιο που η Σχολή κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας το αίτημα για προσλήψεις μοντέλων, η υπόθεση εκκρεμεί. Κάθε χρόνο οι ωρομίσθιες προσλήψεις μοντέλων (ανδρών και γυναικών), οκτάμηνης διάρκειας, πραγματοποιούνταν με την κοινή απόφαση τριών υπουργείων: Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Τον περασμένο μήνα έμαθαν ξαφνικά ότι έπρεπε να περάσουν και από το ΑΣΕΠ! Ευτυχώς, το ίδιο το ΑΣΕΠ έκρινε πως τα «μοντέλα» της ΑΣΚΤ πρέπει να εξαιρεθούν της διαδικασίας. Ε, και; Η υπόθεσή τους εκκρεμεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από εκεί θα πρέπει να φτάσει στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το καινούργιο στοιχείο είναι ότι για να λυθεί θα πρέπει τελικά να υπογραφεί και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θόδωρο Πάγκαλο. Κι όλα αυτά για ένα κονδύλι που ήδη έχει εγκριθεί στον τακτικό προϋπολογισμό της Σχολής.

Η υπόθεση αφορά 28 άτομα που αμείβονται με 11 ευρώ μεικτά την ώρα για να ποζάρουν ακίνητα πέντε ώρες την ημέρα, Δευτέρα με Παρασκευή στα εργαστήρια Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών. «Μας αξίζει ο Καιάδας;», αναρωτιόταν οργισμένη η εκπρόσωπος του σωματείου τους, Βασιλική Αδαμοπούλου, με 12 χρόνια προϋπηρεσίας. «Επειδή ο μισθός μας δεν φτάνει τα 1.000 ευρώ, δεν σημαίνει ότι είμαστε τεμπέληδες. Το επάγγελμά μας δεν είναι πιπεράτο, είναι λειτούργημα. Η επίλυση του εργασιακού μας καθεστώτος σέρνεται επί δεκαετίες, όταν όλοι αναγνωρίζουν ότι είμαστε συνεκτικός κρίκος της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής δημιουργίας».

Η πρυτανεία της ΑΣΚΤ με έγγραφό της προς το υπουργείο Παιδείας στις 14 Φεβρουαρίου ζητεί την άμεση επίλυση του διορισμού των μοντέλων με νομοθετική ρύθμιση ανάλογη με αυτήν που ισχύει για την ΕΡΤ (Ν. 3861/2010). Το διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας τηλεόρασης έχει το δικαίωμα να υπογράφει συμβάσεις για προσωπικό ειδικών θέσεων. Το ίδιο και η ΑΣΚΤ (με το να υπογράφει η πρυτανεία τις συμβάσεις των μοντέλων) θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα που την αποδιοργάνωσε.

Και δεν είναι υπερβολή. Τα εργαστήρια της ΑΣΚΤ υπολειτουργούν. Οι φοιτητές από το τέλος του χρόνου δεν εμφανίζονται στα εργαστήρια, καθώς δεν έχουν ουσιαστικά τίποτα να κάνουν. «Πόσο να ζωγραφίσουμε υφάσματα και βάζα;», έλεγε η τριτοετής Βασιλική Κετσιλή. Προβληματισμένη ήταν και η πτυχιακή φοιτήτρια Αντα Αναστασέα. «Η δουλειά μου είναι ανθρωποκεντρική, χωρίς τις πόζες των μοντέλων μού είναι αδύνατον να τελειώσω την πτυχιακή μου». Το πρόγραμμα στα εργαστήρια ξεκινά στις 9.30 το πρωί. Τότε στήνεται το πρώτο μοντέλο. Η απουσία τους τίναξε όλο το πρόγραμμα σπουδών στον αέρα.

«Φαρσοκωμωδία ή τραγική κατάσταση;», έλεγε με δυσθυμία ο καθηγητής της ΑΣΚΤ, ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης. «Το θέμα δεν είναι να αναζητούμε ευθύνες. Αλλά όλοι μαζί, διδάσκοντες και φοιτητές, να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε το πνεύμα της Σχολής, να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στον βαρύτατο τραυματισμό της διδασκαλίας των τεχνών στην Ελλάδα. Εδώ δεν είμαστε η Ανωτάτη Βιομηχανική...». Είχε πλάι του τον έτερο καθηγητή της ΑΣΚΤ, εικαστικό Μάριο Σπηλιόπουλο. «Τα μοντέλα, οι φοιτητές, οι διδάσκοντες είναι ένα αδιαίρετο σύνολο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντισταθούμε στην αντιπνευματική λαίλαπα».

Η Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης δεν έχει το ίδιο πρόβλημα. Εκεί, το έλυσε η σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ιδρύοντας την Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Πανεπιστημιακής Περιουσίας Α.Ε. Σ' αυτήν ενέταξε τα μοντέλα, αλλά και άλλους εργαζόμενους ειδικών θέσεων, του τμήματος Κινηματογραφίας, για παράδειγμα. Τα μοντέλα στη Θεσσαλονίκη δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα γιατί η Σχολή ανήκει στο ΑΠΘ των 60.000 φοιτητών. Η ΑΣΚΤ της Αθήνας των 1.000 φοιτητών παλεύει μόνη της... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Σχετικά θέματα: Εικαστικά
Καπράλος με θέα στη θάλασσα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Διάσημη με διαφορά στήθους
Φιλοσοφία
Αν η Ελλάδα αποκτούσε σκέψη
Μουσεία
Πρόβλημα τα πολλά, μικρά μουσεία
Η έκθεση των πέντε ηπείρων
Εικαστικά
Ζωγραφίζουν μόνο βάζα...
Καπράλος με θέα στη θάλασσα
Θέατρο
Ιφιγένεια εν... αεροδρομίω
«Εχουμε καλύτερο θέατρο από το Λονδίνο»
Τηλεόραση
Τέσσερις για πολυφωνία και ένας για προτροπή
Στο δρόμο για τη Eurovision
Στάσεις εργασίας στον «Alter»
Εκκαθαρίσεις στον «Αθήνα 9,84»