Έντυπη Έκδοση

Της Ιστορίας αμπελοτόπια

Αγιωργίτικο, ασύρτικο, ξινόμαυρο, σαββατιανό, μοσχοφίλερο, κοτσιφάλι, βιλάνα, λιάτικο, μαλαγουζιά, θραψαθήρι, ζουμιάτικο, αηδάνι είναι μερικές από τις σπουδαιότερες περιώνυμες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα.

Η καλλιεργητική τους συμπεριφορά, η Ιστορία, τα συνώνυμα, τα φαινολογικά στάδια, οι παραγωγικοί χαρακτήρες είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται στο 336 σελίδων πολυτελές λεύκωμα (με τη φροντίδα της Αννας Κατσουλάκη) με τίτλο «Αμπελογραφία» (εκδόσεις Τροπή, τηλ. 210-9591143), ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Μανόλης Ν. Σταυρακάκης.

«Το αμπέλι και οι ποικιλίες μπήκαν στη ζωή μου από τα παιδικά χαρούμενα και ανέμελα ανωγειανά καλοκαίρια», σημειώνει ο συγγραφέας με 35ετή ερευνητική και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στο πανεπιστήμιο. «Πέρασαν πενήντα χρόνια από την εποχή εκείνη, αλλά οι εικόνες, ιδίως από τον τρύγο και το "πάτημα" των σταφυλιών, μένουν έντονα χαραγμένες στη μνήμη μου.

Στο αμπέλι θαύμαζα τη γιαγιά Κωνσταντούδαινα που ξεχώριζε όχι μόνο τη μια ποικιλία από την άλλη, αλλά διέκρινε και τις διαφορές που υπήρχαν σε κάθε ποικιλία. Μου μιλούσε για τη Βιλάνα, τον Ταχτά, το Κουμινάτο, το Βοϊδόματο, αλλά και για τις Θράψες, τα Μοσχάτα, τα Αθήρια, τα Ραζακιά και τα Λοΐσιμα. Οι εικόνες των φύλλων και των σταφυλιών κάθε ποικιλίας, όπως τις έβλεπα καλοκαίρι με το καλοκαίρι στον τρύγο, αποτυπώθηκαν με κάθε λεπτομέρεια στην παιδική μνήμη. Αυτά που ύστερα από μερικά χρόνια αποτέλεσαν σημαντικότερο μέρος της αμπελογραφικής μνήμης, όταν ο καθηγητής Οδυσσέας Ξ. Νταβίδης με μυούσε στην αμπελογραφική περιγραφή, φοιτητή ακόμη της ειδικότητας της αμπελουργίας στην (τότε) Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών».

Το βιβλίο, το οποίο προσφέρει στον αναγνώστη μια εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη εικόνα της διαχρονικής παρουσίας του αμπελιού στην Ελλάδα, εκπληρώνει δύο στόχους: του εκπαιδευτικού συγγράμματος για τους φοιτητές των γεωπονικών τμημάτων και του χρήσιμου βοηθήματος στα χέρια γεωπόνων, οινολόγων, αμπελουργών, οινοποιών και φίλων του κρασιού και του αμπελιού. Η «Αμπελογραφία» παρουσιάζεται στις 16 Μαρτίου, ώρα 7.00 μ.μ. στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς», Ακαδημίας και Σίνα. *

Κωστάκης Μεσογίτης

Την 1η Δεκέμβρη του 1989 ο Κωστάκης μετά το θάνατό του χάρισε τη ζωή σε επτά συνανθρώπους μας, προσφέροντας όλα του τα όργανα για μεταμοσχεύσεις. Το τέλος της ζωής του 13χρονου παιδιού έγινε η αρχή μιας κίνησης από τους φίλους και τους γονείς του, για την ίδρυση του Συνδέσμου Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος και Μέριμνας Υγείας «Κωστάκης Μεσογίτης», Καποδιστρίου 2, στη Μεταμόρφωση Αττικής, τηλ. 210-2845175, που θα μπορούσε να προωθήσει και να εκφράσει την αγάπη του για το συνάνθρωπο με συγκεκριμένο τρόπο. Το εθελοντικό μη κερδοσκοπικό Σωματείο, που αριθμεί περίπου 650 μέλη και 900 αιμοδότες, έκλεισε είκοσι χρόνια ζωής.

* «Εισιτήριο δεν είχα πληρώσει μα το όνειρο γενναιόδωρα μου είχε χαρίσει ένα σύντομο ταξίδι σε μια χώρα απελευθερωμένη από τα καταναγκαστικά παροράματα της πραγματικότητας». Λαθρεπιβάτις στο όνειρο η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, γλωσσομαθής, μεταφράστρια και πολυγραφότατη ποιήτριά μας παρουσιάζει τη νέα της συλλογή «Η ανορεξία της ποίησης» εκδόσεις Καστανιώτη. Η ποίηση εδώ δεν είναι αυτοσκοπός. Ο ποιητής δεν ψάχνει στον εαυτό του μέσα, στη φύση, τις πιο ιδανικές εκφάνσεις της ποίησης. Ψάχνει, μέσ' από την ποίηση, δρόμους που να οδηγούν στην ύπαρξη. Στην ύπαρξη ως ουσία, ως προορισμό, ως αναπάντητο ερώτημα, ως μαρτυρία φθοράς και βέβαια ως υποστασιακή αγωνία. Η ποιήτρια, έργα της οποίας έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και βρίσκονται σε παγκόσμιες ανθολογίες το 1984, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης ενώ το 2000 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

Συνοδεύοντας τυφλούς

Βιωματικό σεμινάριο για την καθημερινότητα των τυφλών διοργανώνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας). Οι φοιτητές θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο φορώντας μάσκα στα μάτια (blind folded), προκειμένου να βιώσουν και να μάθουν τεχνικές συνοδείας τυφλών, κινούμενοι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Θα νιώσουν συναισθήματα πρωτόγνωρα για τους περισσότερους, που θα τους βοηθήσουν να απομυθοποιήσουν αντιλήψεις για θέματα αναπηρίας και να λύσουν απορίες που ίσως προκύψουν. Το βιωματικό σεμινάριο για 25 φοιτητές θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Μαρτίου 4-7 το απόγευμα, στην αίθουσα «Αχιλλέας Πανέτσος» της Κτηνιατρικής Σχολής. Αιτήσεις συμμετοχών γίνονται είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο socialhealth1@gmail.com ή στο τηλέφωνο 2310-995360 (8 π.μ. - 2 μ.μ.) μέχρι και τις 4 Μαρτίου. Εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση το σεμινάριο θα επαναληφθεί.

Ν.Φ.

Αντιθέσεις

Βασίλης Εξαρχος

γραμματέας Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ

«Ψηφίσαμε νόμους που έπρεπε να είχαν ψηφιστεί εδώ και πολλά χρόνια»

«Σκάι»

Τζίμης Πανούσης

μουσικός, συγγραφέας

«Η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση παγκοσμίως είναι η συνωμοσία των κηφήνων της Βουλής»

«Ποντίκι»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Για μία θέση σε απορριμματοφόρο
Καύσιμα
Πετρέλαιο θέρμανσης αντί για κίνησης
Οδικό δίκτυο
Ανεξέλεγκτοι σταθμοί διοδίων
Ερχονται 7 νέοι σταθμοί στην Εγνατία
Ημιυπαίθριοι
Παράταση για ημιυπαίθριους
Περιβάλλον
Χρώμιο 22.500 φορές πάνω από το όριο!
Μελέτη του Πολυτεχνείου: πάνω από 25 εκατ. ευρώ το κόστος ρύπανσης του Ασωπού
ΔΕΗ
Νέα παράταση για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ
Ακτοπλοϊα
Πόλεμος ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. για τις άγονες γραμμές
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ενα Σύνταγμα «δεν πληρώνω»
Κερατέα
Νέα δικαίωση για Λαυρεωτική
Συγκοινωνίες
Ο νέος πρόεδρος ακυρώνει τις στάσεις, τα σωματεία απαντούν με 24ωρη
Υγεία
Λοβέρδος, όπως και πέρσι
Εκλεισε η μονάδα νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων
Εκτροπή Αχελώου
«Οχι» του ΣτΕ για την εκτροπή του Αχελώου
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Μαύρη τρύπα στον δήμο
Κούρεμα και επιμήκυνση ζητεί ο Μιχαλολιάκος
Μετανάστες
Επίθεση στην Επιτροπή Αλληλεγγύης * 62 στο νοσοκομείο
Με υπογλυκαιμία 15 μετανάστες
Πετροπόλεμος στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Γάζωσαν 8, δύο νεκροί
Αποτράπηκαν 19 αυτοκτονίες στο Ιντερνετ
Αστυνομικοί κατηγορούνται ότι έκλεβαν Πακιστανούς
Προαστιακός
Ιδού η επιχείρηση ποινική περαίωση
Εκπαίδευση
ΤΕΙ: Δεν έχουμε χρήματα για επιβίωση
Τερματισμός των καταλήψεων
Κατέλαβαν το ΑΠΘ και το Μακεδονίας
Άλλες ειδήσεις
Κατάργηση δρομολογίων