Έντυπη Έκδοση

«Πλάτες» κοινωνικής αφύπνισης

«Με προθέσεις καλές, σε συνθήκες κακές, τι να κάνω;»
Μια... μαγνητική τομογραφία του μνημονιακού αβίωτου βίου στην πρωτεύουσα, «ακτινογραφώντας» ανθρώπους φευγάτους, κυνικούς, ανασφαλείς, μεταλλαγμένους, ζαλισμένους, απολυμένους, εγκλωβισμένους, τρυφερούς, τσουρουφλισμένους. Μέσα από τριάντα μικρά κείμενα που βάζουν «πλάτες» αφύπνισης και αξιοπρέπειας στο θεατή, με αιχμηρό ρεαλισμό, σατιρικό χιούμορ, κοινωνική ευαισθησία.

Το σπονδυλωτό έργο του έμπειρου ηθοποιού Κίμωνα Ρηγόπουλου «Πλάτες μέσα στα σκουπίδια», που παρουσιάζεται στο νεοσύστατο πολυχώρο τέχνης «Αλεξάνδρεια». Εκεί όπου κάποτε στεγαζόταν οικογενειακά ο συγγραφέας του «Γιούγκερμαν» και της «Μεγάλης χίμαιρας» Μ. Καραγάτσης (Σπάρτης 14, πλατεία Αμερικής, τηλ. 210-8673655).

Παράσταση επί της ουσίας λιτή και διαυγής, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα. Με σκηνικό φόντο έναν κάδο απορριμμάτων, πέντε προικισμένοι ηθοποιοί εναλλάσσονται σε διαλόγους και μονολόγους με γοργούς ρυθμούς και ποικίλες μεταμορφώσεις. Οι Ελενα Αρβανίτη, Βασίλης Βλάχος, Χρήστος Ευθυμίου, Γιώργος Μωρόγιαννης, Τζένη Σκαρλάτου σ' ένα πλουραλιστικό «μενού» με χορταστικά ορντέβρ, όπως:

Το άψογο υποκριτικό τακτ απόλυσης στελέχους εταιρείας από το διευθυντή. Συνταγή για νόστιμες «φοβοκροκέτες», που πετυχαίνει όταν η ψίχα της ψυχής γίνει χυλός. Η... επιδημία σφιγμένων κώλων λόγω οικονομικής κρίσης. Το να εκτονώνεσαι μιλώντας δήθεν στο κινητό τηλέφωνο, δίνοντας με αέρα εργοστασιάρχη παραγγελίες στον υπάλληλό σου. Το να έρχεσαι σε... οργασμό καθαρίζοντας πατάτες! Μοναχικός φουκαράς ν' ακούει στο τηλέφωνο πακέτο προσφορών για ασφάλιση από μια νεαρή υπάλληλο (έξοχο διαμαντάκι). Ευφυής παίχτης σε τηλεοπτικό εγκυκλοπαιδικό παιχνίδι να κερδίζει δύο... γεύματα προσφορά από δύο ταβέρνες. Το ακανθώδες πρόβλημα των μεταναστών, ο τσαμπουκάς χρυσαυγίτης κ.ά.

«Να σηκωθούμε απ' τα τέσσερα, να σταθούμε στα πόδια μας, να μας ευωδιάσει η μυρωδιά η ανθρώπινη... Η σκυλίσια ζωή δεν μας πρέπει και δεν αντέχεται» λέει προς το τέλος ένας ήρωας. Μακάρι. Γ.Ε.Β.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Ηθοποιός: φως, νερό, τηλέφωνο... κομμένα
Συσσίτια αντί επιχορηγήσεων
Λογοτεχνία
«Αν ζούσα στην Ελλάδα, θα είχα μεγαλύτερο θυμό»
Κατανοώντας την τρομοκρατία
Επίσκεψη από τη Βικτόρια Χίσλοπ *
Κινηματογράφος
Από το οικονομικό κραχ ώς τον Μακάρθι
«Το σινεμά για μένα είναι είδος απελευθέρωσης»
Μουσική
«Δεν παίζουμε για την ελίτ»
Βιβλίο
Πολιτική βία: κατακλυσμιαίο κοινωνικό φαινόμενο
Η κοινωνία στον καθρέφτη της αποκάλυψης
Πολιτικό το πρόβλημα
Η αποκάλυψη της κρατικής καταστολής
Οι κρυφοί μηχανισμοί της CIA
Ματωμένος έρωτας
Το παιδί από τη Γερμανία
Κατακτημένη γνώση - Ο Εμπορος των καταραμένων βιβλίων
Φλεγόμενη γη
Tuesday's Gone
Η αφοσίωση του υπόπτου Χ
Το έκτο αίνιγμα
Νεκρική σιωπή στο μοναστήρι της Βαρκελώνης
Άλλες ειδήσεις
«Πλάτες» κοινωνικής αφύπνισης
...ώσπου έπεσε ο γενικός