Έντυπη Έκδοση

Πολιτικό το πρόβλημα

Η ατομική πολιτική βία έκανε την επανεμφάνισή της -έπειτα από απουσία πολλών δεκαετιών- με διαφορετικό τρόπο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σύγχρονη ατομική πολιτική βία είναι ένα φαινόμενο με πλούσια δράση από τη δεκαετία του '70. Σήμερα θεωρείται ως μοναδικό κοινωνικό παράδοξο.

Στη σύντομη αυτή ιστορική πορεία, μια επιζήμια διάκριση εδραιώνεται στην ανάλυση των κοινωνικών κινημάτων. Από τη μια πλευρά αυτή η βία αντιμετωπίζεται ως ποινική. Από την άλλη, απορρίπτεται η επαναστατική συμπεριφορά, καθώς την έχουν χαρακτηρίσει τυφλή επιθετικότητα. Η σύγχυση αυτή οφείλεται στην επικάλυψη της κρατικής τρομοκρατίας, που φοβίζει μεγάλα στρώματα πολιτών, μόνο και μόνο με την ανακοίνωση ενός π.χ. οικονομικού μέτρου που έχει θέμα τη φορολόγηση. Σε αντίθεση, η ατομική πολιτική βία φοβίζει συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Στο σταυροδρόμι των δύο αυτών θεωρητικών ζητημάτων, κρατική και ατομική πολιτική βία, εμφανίζεται έντονη η αντιπαράθεση των αναλυτών από τις αρχές της δεκαετίας του '70. Μια αντιπαράθεση που συσκοτίζει περισσότερο τους μηχανισμούς αντίδρασης προς τους εξουσιαστές. Οι εξουσιαστές-αναλυτές της τρομοκρατίας βλέπουν μια εκφυλιστική εξέλιξη, που διευκολύνει την περιχαράκωση του πολιτικού συστήματος, αναπτύσσοντας την κρατική καταστολή, για να απομονώσει τις μαζικές κοινωνικές αντιδράσεις. Μια αύξηση τέτοιων φαινομένων παρατηρείται σε περιόδους ύφεσης. Δίνοντας τη δυνατότητα να εμφανίζονται συχνότερα κάτω από ένα οργανωτικό τίτλο και απλά να κάνουν χρήση της ονομασίας. Κάτι που το είδαμε στην περίπτωση της Αλ Κάιντα.

Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες διαφόρων τέτοιων οργανώσεων ατομικής πολιτικής βίας. Και τι διακρίνουμε σ' αυτές; Την έκφραση μιας γενιάς, πέρα από την πολιτική νομιμότητα, για να βρει τρόπους έκφρασης. Αποκαλύπτοντας τη γένεση μιας νέας μορφής σύγκρουσης με τη συντεχνιακή εξουσία, την οποία θεωρούν ως υπεύθυνη για την ατιμωρησία των εξουσιαστών και για την αύξηση της ανεργίας που καταστρέφει τα όνειρά της. Εναντιώνονται στην αυταρχική κυβερνητική συμπεριφορά στους θεσμούς (οικογένεια, σχολείο, πανεπιστήμιο, κόμματα, πολιτική) υπέρ της υλικής ευημερίας και του καταναλωτισμού. Ετσι εκτιμούν ότι υποβαθμίζεται η καθημερινότητά τους. Και μην ξεχνάμε ότι η υποκουλτούρα ασκεί ποικίλες επιρροές στους νέους.

Μια τέτοια φροϊδική νοοτροπία μπολιάζει τη νεολαία. Οταν η νεολαία χάνει τις παραδοσιακές αξίες και τα όνειρά της, τότε η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση. Σ' αυτή την περίπτωση, το κράτος κάνει ιδιαίτερη χρήση των μέσων καταστολής. Εξεγείρει τη νεολαία σε ακραίους τρόπους δράσης, διεκδικώντας τα δικαιώματά της από τους εξουσιαστές.

Αυτές οι σέχτες βρίσκονται σ' όλα τα κοινωνικά, μη κομματικά, μέτωπα.

Λειτουργούν χωρίς ορθολογικό υπόβαθρο και μετέρχονται πολιτικές τακτικές, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουν τους αδικημένους. Δεν γνωρίζουν ότι οι ίδιοι πράττουν ποινικά αδικήματα και ο δρόμος τους είναι αδιέξοδος. Αν δεν δοθεί σωστή ερμηνεία των αιτιών ως πολιτικό-κοινωνικό και όχι ποινικό πρόβλημα, ίσως να έχουμε συνέχεια τέτοιες συγκρουσιακές τάσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Πολιτική βία: κατακλυσμιαίο κοινωνικό φαινόμενο
Η κοινωνία στον καθρέφτη της αποκάλυψης
Η αποκάλυψη της κρατικής καταστολής
Οι κρυφοί μηχανισμοί της CIA
Ματωμένος έρωτας
Το παιδί από τη Γερμανία
Κατακτημένη γνώση - Ο Εμπορος των καταραμένων βιβλίων
Φλεγόμενη γη
Tuesday's Gone
Η αφοσίωση του υπόπτου Χ
Το έκτο αίνιγμα
Νεκρική σιωπή στο μοναστήρι της Βαρκελώνης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Ηθοποιός: φως, νερό, τηλέφωνο... κομμένα
Συσσίτια αντί επιχορηγήσεων
Λογοτεχνία
«Αν ζούσα στην Ελλάδα, θα είχα μεγαλύτερο θυμό»
Κατανοώντας την τρομοκρατία
Επίσκεψη από τη Βικτόρια Χίσλοπ *
Κινηματογράφος
Από το οικονομικό κραχ ώς τον Μακάρθι
«Το σινεμά για μένα είναι είδος απελευθέρωσης»
Μουσική
«Δεν παίζουμε για την ελίτ»
Βιβλίο
Πολιτική βία: κατακλυσμιαίο κοινωνικό φαινόμενο
Η κοινωνία στον καθρέφτη της αποκάλυψης
Πολιτικό το πρόβλημα
Η αποκάλυψη της κρατικής καταστολής
Οι κρυφοί μηχανισμοί της CIA
Ματωμένος έρωτας
Το παιδί από τη Γερμανία
Κατακτημένη γνώση - Ο Εμπορος των καταραμένων βιβλίων
Φλεγόμενη γη
Tuesday's Gone
Η αφοσίωση του υπόπτου Χ
Το έκτο αίνιγμα
Νεκρική σιωπή στο μοναστήρι της Βαρκελώνης
Άλλες ειδήσεις
«Πλάτες» κοινωνικής αφύπνισης
...ώσπου έπεσε ο γενικός