Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

3 πανεπιστήμια, 37 νοσοκομεία και 195 φορείς έχασαν την κρατική χρηματοδότηση

Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, ΕΡΤ, 37 νοσοκομεία -μεταξύ των οποίων και πανεπιστημιακά, 9 θεραπευτήρια και συνολικά για 235 φορείς σταματάει η ροή κρατικού χρήματος από την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ΕΡΤ, ανάμεσα στους 235 οργανισμούς Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ΕΡΤ, ανάμεσα στους 235 οργανισμούς Το υπουργείο Οικονομικών έκανε πράξη νόμο που υπάρχει από τη δεκαετία του 1990 και προχώρησε στο κόψιμο της κρατικής επιχορήγησης και στην επιβολή ποινής έναντι των διοικητών που δεν αποστέλλουν οικονομικά στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Συνολικά 235 φορείς βρέθηκαν εκτός λίστας και πλέον σε βάρος τους ανάβει «κόκκινο φως», απαγορευτικό της όποιας επιχορήγησής τους, καθώς δεν είχαν αποστείλει μέχρι χθες τα στοιχεία Φεβρουαρίου. Τις προθέσεις των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών είχε αποκαλύψει με δημοσίευμά της η «Ε» από τις 21 Μαρτίου.

Το κόψιμο της κρατικής επιχορήγησης θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία των φορέων, καθώς όσοι δεν διαθέτουν ταμειακά αποθέματα κινδυνεύουν να μην έχουν να πληρώσουν ούτε τους μισθούς των εργαζομένων!

«Η ευθύνη των διοικήσεων των φορέων είναι μεγάλη», δήλωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως αν δεν στείλουν τα στοιχεία, βάσει των οποίων υπολογίζεται το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, για το οποίο και είμαστε υπόλογοι έναντι της τρόικας, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει η στρόφιγγα της κρατικής επιχορήγησης.

Την υποχρέωση κοινοποίησης των στοιχείων τους στο ΓΛΚ και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή έχουν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, νοσοκομεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μόλις την περασμένη εβδομάδα ενεργοποιήθηκε η «έσχατη των ποινών» έναντι όσων συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται. Αν στη λίστα που αναρτά το υπουργείο δεν υπάρχει η ένδειξη «ΝΑΙ» δίπλα στο φορέα, σημαίνει πως δεν έχει στείλει στοιχεία και ουσιαστικά το χαρτί αυτό, που επέχει θέση βεβαίωσης, του στερεί τη δυνατότητα να εισπράξει κρατικό χρήμα. Εναντι των φορέων και των διοικήσεων που δεν θα βρίσκουν το όνομα του φορέα επέρχονται οι εξής κυρώσεις:

Κόβονται οι μισθοί διοικητών

1 Πρόστιμο στον πρόεδρο ή στο γενικό διευθυντή, κατά περίπτωση ίσο με το 1/25 του μηνιαίου μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής του για κάθε ημέρα καθυστέρησης πέραν της 15ης από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των στοιχείων. Αν παρέλθει η 27η ημέρα του μήνα, για κάθε επιπλέον ημέρα θα του καταλογίζεται πρόστιμο ίσο με το 1/25, δηλαδή εντός 25 ημερών χάνει το μηνιαίο μισθό. Προαπαιτείται απόφαση του υπουργού, μετά από εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης ΝΠΔΔ του ΓΛΚ.

2 Δεσμεύεται το 50% των εσόδων του προβλεπόμενου κονδυλίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά την πάροδο ενός μηνός και μέχρι να υποβληθούν τα στοιχεία στο ΓΛΚ. Εξαιρούνται της δέσμευσης έσοδα ή δαπάνες σχετικά με την υλοποίηση προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και για τις οποίες έχουν εγκριθεί οι προτάσεις από τα αρμόδια όργανα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Οικονομικών
Ασυνεπείς 11 από τους 18 φορείς του Δήμου Αθηναίων
ΡΑΕ: Δεν έχουμε υποχρέωση
ΕΡΤ: Δεν χρηματοδοτούμεθα
Ελλειμμα 3 δισ. τον Ιανουάριο
Για το ίδιο θέμα
Ασυνεπείς 11 από τους 18 φορείς του Δήμου Αθηναίων
ΡΑΕ: Δεν έχουμε υποχρέωση
ΕΡΤ: Δεν χρηματοδοτούμεθα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κλαδικές συμβάσεις
Μείωση μισθών 10% ζήτησαν από την ΟΤΟΕ οι τράπεζες
Ανεργία
Πιο γρήγορα από όλη την Ε.Ε. έτρεξε η ανεργία στην Ελλάδα
Κλάδος κατασκευών
Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 10 εκατ. πνίγουν τις κατασκευαστικές
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Στο ιλιγγιώδες 9,3 τρισ. δολ. τα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Από 4,3 δισ. τα κέρδη των 20 κολοσσών του Χ.Α. έπεσαν στα 750 εκατ.
Γενικό Εμπορικό Μητρώο
Πιο εύκολη -θεωρητικά- η ίδρυση επιχείρησης
Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
Αιτήσεις για επενδυτικό και τον Μάιο
Φορολογία
Οι 13 αλλαγές της φοροδήλωσης
Ανοιξε η πύλη της φορολογικής δήλωσης
Υδάτινοι πόροι
Παζαρεύουν κούρεμα χρέους με πώληση δικτύων νερού
Φυσικές καταστροφές
154 δισ. € κόστισαν στις ασφαλιστικές οι περυσινές καταστροφές
Υπουργείο Οικονομικών
3 πανεπιστήμια, 37 νοσοκομεία και 195 φορείς έχασαν την κρατική χρηματοδότηση
Ασυνεπείς 11 από τους 18 φορείς του Δήμου Αθηναίων
ΡΑΕ: Δεν έχουμε υποχρέωση
ΕΡΤ: Δεν χρηματοδοτούμεθα
Ελλειμμα 3 δισ. τον Ιανουάριο
Ακτοπλοΐα
Φυγόκεντρες τάσεις στους ακτοπλόους μετά τη συμφωνία με την ΠΝΟ
Άλλες ειδήσεις
Τους μόλυνε όλους Γιατί;
Ο Ελληνας που πλημμύρισε το Τόκιο με χάπια ιωδίου
ΔΕΘ: Αγριεύει η κόντρα Κωνσταντίνου - Μαυράκη