Έντυπη Έκδοση

Εικαστικά δρώμενα

* Με τη χρήση ευτελών υλικών, συνδυασμένων περίεργα μεταξύ τους, με τρόπο τέτοιο που οι συνθέσεις της αποπνέουν άλλοτε την αίσθηση και το ρομαντισμό παλιότερων εποχών και άλλοτε μιας σύγχρονης ποπ κουλτούρας, η Ελένη Γραφάκου «ιχνηλατεί την Τέχνη». Η έκθεση που πραγματοποιείται στην αίθουσα τέχνης Αστρολάβος artlife (Ηροδότου 11, Κολωνάκι, τηλ. 210-7221200) περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, καθώς και κατασκευές κοσμημάτων.

Φωτογραφία του Antonio Manta. Φωτογραφία του Antonio Manta. Την αισθητική της βασικής σειράς των ζωγραφικών έργων της καλλιτέχνιδας διακρίνει μία αναφορά στην άρτε πόβερα.

Τα κοσμήματά της, καθώς και τα φορέματα από χαρτί, σαν σύγχρονες κατασκευές, κινούνται και αυτά σε αντίστοιχες αισθητικές τάσεις. Εδώ, τα ευτελή υλικά συνδιαλέγονται μεταξύ τους με ιδιαίτερη ευαισθησία τόσο ως προς τους χρωματικούς τους συνδυασμούς όσο και σε σχέση με το πάντρεμα των διαφορετικών υλικών. Μέχρι 16 Απριλίου.

* Μία μοβ καμηλοπάρδαλη λαβωμένη από τα βέλη του έρωτα... Μια πολική αρκούδα σε τροπικό δάσος... Ενας γάτος ναυαγοσώστης... Ολα αυτά και άλλα παράδοξα ενυπάρχουν στον κόσμο των «MANimals». Ο Νίκος Σίσκος στην τρίτη ατομική του έκθεση ζωγραφικής εστιάζει στις έννοιες της ειρωνείας, της ματαιοδοξίας, του χιούμορ και του αισθησιασμού. Κυρίως όμως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το δίπολο εξουσίας και εξουσιαζόμενου, ζήτημα πάντα επίκαιρο και διαχρονικό. Στην αίθουσα τέχνης Εκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου (Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα, τηλ. 210-3607598).

* Το Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης σε συνεργασία με τη Hasselblad και την εταιρεία Photometron φιλοξενεί έκθεση και εργαστήριο φωτογραφίας με τον διακεκριμένο Ιταλό φωτογράφο Antonio Manta. Στην έκθεση με τίτλο «Spettri di VISIONE»

(Φάσματα της Ορασης) θα εκτεθούν 21 φωτογραφικά έργα του καθηγητή της Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Urbino ISIA και ειδικού στις ψηφιακές εκτυπώσεις Antonio Manta, διαστάσεων 100x100, ενώ ο καλλιτέχνης θα πραγματοποιήσει και Ανοικτό Εργαστήριο Φωτογραφίας, με ελεύθερη είσοδο για ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, αλλά και όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη και τις σύγχρονες τεχνικές της εκτύπωσης.

* Η γκαλερί Artis Causa παρουσιάζει την έκθεση «Τέχνη = Κεφάλαιο· Kunst = Kapital» με έργα του Joseph Beuys (1921 - 1986) απ' όλη την καλλιτεχνική του πορεία που προέρχονται από τη συλλογή Manfred και Gitte Ballmann. Γλύπτης, ζωγράφος, performer, ποιητής, πολιτικός, με κλίση στις φυσικές επιστήμες αλλά και τη φιλοσοφία, ο Joseph Beuys ήθελε να προσδώσει στην τέχνη τον κοινωνικό της ρόλο. Τις παραστάσεις του τις ονόμαζε «Δράσεις» και τα ειδικά έντυπά του «Multiples». Η επιμελήτρια της έκθεσης Θάλεια Στεφανίδου στο κείμενό της υπογραμμίζει: «Η ανάγκη κοινωνικής αλλαγής για μια πιο δίκαιη αντίληψη για τη "συμβίωση", με δικαιοσύνη, εκτίμηση και αποδοχή της ετερότητας, είναι η κύρια ομολογία της δράσης, της θεωρίας και της παιδαγωγικής του αντίληψης για την τέχνη και τη ζωή».

Και όπως λέει ο επιμελητής Rafael Vostell, σκοπός της έκθεσης είναι να δώσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τη δυνατότητα να έλθει σε επαφή live με ένα κομμάτι της ιστορίας της τέχνης.

* Η Valerie Mannaerts επεκτείνει τη μέθοδο του κολάζ σε τρισδιάστατα αντικείμενα και παρουσιάζει στην γκαλερί Bernier-Eliades (Επταχάλκου 11, Θησείο, τηλ. 210-3413936) την ατομική της έκθεση. Η δουλειά της εξετάζει τα όρια ανάμεσα στην εικόνα και το αντικείμενο με έναν τρόπο που θυμίζει τους υπερρεαλιστές, εστιάζοντας στον υλικό κόσμο, την οπτική κουλτούρα, τη σωματικότητα και τις μορφές συνείδησης.

Τα έργα της χαρακτηρίζονται από τεχνητές και φυσικές φόρμες, ποικιλία υλικών που συνυπάρχουν μέσα σε ένα αισθητικό σύμπαν, αναστέλλοντας τη διάκριση μεταξύ ουσίας και εμφάνισης. Η δυναμική σχέση των έργων ενισχύεται μέσα από ένα παιχνίδι με κλίμακες, επίπεδα, σχέδια και διαστρεβλωμένες διαστάσεις, αναδιπλώνοντας και συλλαμβάνοντας τη ροή του χρόνου σε μια στιγμή. Μέχρι 6 Απριλίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Οδηγός για εκδηλώσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Σύλλογος Εκδοτών-Βιβλιοπωλών
Φορομπηχτική πολιτική
Φωτογραφία
Μεταμορφώσεις διασήμων
Βιβλιοπωλεία
Φορομπηχτική πολιτική
Θέατρο
Μαυσωλείο του ουμανισμού η Ευρώπη
Κινηματογράφος
Ο φασισμός στην Ταινιοθήκη
Εικαστικά
Η ελευθερία από καλλιτέχνες 36 χωρών
Μουσική
Μουσικοί του Γούντι Αλεν στην Αθήνα
Ροκ «φυγόκεντρος» δύναμη
Άλλες ειδήσεις
Ο φασισμός στην Ταινιοθήκη
Επένδυση στον άνθρωπο