Έντυπη Έκδοση

Η ελευθερία από καλλιτέχνες 36 χωρών

Εκθεση με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ηλογική, η ουτοπία, ο καταναλωτισμός, η ισχύς, η αντοχή είναι κάποιες από τις έννοιες στις οποίες επαναφέρει τη συζήτηση η έκθεση «The desire of freedom», στο Βασιλικό Παλάτι στο Μιλάνο. Κεντρικός άξονάς της είναι η ιδέα της ελευθερίας στην Ευρώπη από το 1945 ώς σήμερα, όπως αναδεικνύεται μέσα από τα έργα των Γιάννη Κουνέλλη, Μάριο Μερτζ, Κριστό, Ιλία Καμπάλοφ κ.ά.

Η επιθυμία της ελευθερίας μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες, τόσες όσες μπορούμε να διακρίνουμε σε διαφορετικές κουλτούρες ή ιστορικές στιγμές. Στην περίπτωση της έκθεσης στο Μιλάνο έχουμε μια σειρά από συνισταμένες που μας βοηθούν να προσανατολιστούμε. Η έκθεση, αποτέλεσμα της βούλησης του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε επιμέλεια των Μόνικα Φλέικ, Ανρί Μορίς Ιγκ και Ουλρίκε Σμίγκελτ, ως πρόθεση έχει να ξεπεράσει αντιπαραθέσεις που προέρχονται από ιστορικο-πολιτικές θέσεις, όπως π.χ. τον Ψυχρό Πόλεμο. Θέλει να μας επαναφέρει στις ρίζες της ευρωπαϊκής κουλτούρας, σ' εκείνη την έννοια της ελευθερίας που πλάστηκε μαζί με το Διαφωτισμό και που εξακολουθεί να είναι βασική ώς σήμερα. Αρα έχουμε εδώ μια έκθεση δύσκολη αλλά γοητευτική, όχι μόνο ως προς τις προθέσεις της αλλά και ως προς την ερμηνεία των έργων τα οποία επελέγησαν, έργα που δίνουν σώμα σε μια περίοδο σχεδόν εβδομήντα χρόνων, από το 1945 ώς σήμερα, και που είναι ιδιαίτερα ετερογενή.

Η διαδρομή σ' αυτή έχει διαιρεθεί σε δώδεκα κεφάλαια που δεν ακολουθούν αυστηρά χρονολογική σειρά, πολύ περισσότερο γεωγραφική, αλλά συσχετίζουν έργα και καλλιτέχνες διαφορετικών σχολών και περιόδων, κάνοντας έτσι να αναδυθούν οι επιλεκτικές συγγένειες και υπογραμμίζοντας τη συνέργεια του δημιουργικού πνεύματος. Κατ' αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται ένας διάλογος για πρωτεύοντα ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας, περνώντας μέσω θεμάτων που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Θέματα που τοποθετούνται τόσο από την ιστορία όσο και από την οικονομική πραγματικότητα. Συχνά δε γίνεται απροκάλυπτη κριτική των ευθυνών της πολιτικής, του κράτους, των κυβερνήσεων, των κοινωνικών οργανώσεων, σε σχέση με τα όρια της ατομικής ελευθερίας.

Διαρκούντος του περιπάτου στις αίθουσες του Βασιλικού Παλατιού, αισθάνεται κανείς ισχυρή την αντίθεση ανάμεσα στο χρυσοποίκιλτο των χώρων, των ταπισερί και των διακοσμητικών αντικειμένων εποχής και των σύγχρονων έργων, που μοιάζουν ακόμα περισσότερο να συνομιλούν με την ιστορία. Ο επισκέπτης βλέπει να περνούν μπροστά από τα μάτια του πίνακες, φωτογραφίες, βίντεο, εγκαταστάσεις που κοντράρουν ιδιαίτερα τις απόψεις περί τρέχουσας αισθητικής.

Η διαδρομή από τη μια αίθουσα στην άλλη, κάπως λαβυρινθώδης, έγκειται στην αρχή της κυκλικότητας, όπως θέλησαν οι επιμελητές, υπογραμμίζοντας έτσι τις πολλές ερμηνείες που το θέμα της ελευθερίας μπορεί να δεχθεί, κάτι που χρειάζεται περαιτέρω σκέψη για όποιον βλέπει τα έργα αλλά και για εκείνους που τα δημιούργησαν.

Η έκθεση έχει μια ολοδική της εκφραστική ισχύ, ικανή να ρίξει φως στην ευρωπαϊκή ιστορία μέσω οικουμενικών ζητημάτων, για τα οποία τα έργα απαντούν συνεχίζοντας το διάλογο και δημιουργώντας νέα ερωτηματικά. Είναι αυτά που παρακινούν ιδιαίτερα τους νεότερους, οι οποίοι βεβαίως και είναι πλέον δεκτικοί σε μια πρωτοποριακή καλλιτεχνική γλώσσα. Σε μια δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, όταν η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και κάποιοι απελπισμένοι συναινούν σε κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή, εκθέσεις όπως αυτή έχουν τη σημασία τους. Να θυμίσουμε πως «The desire of freedom» έγινε με την οικονομική στήριξη της Κομισόν και ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας των τριάντα έξι χωρών-μελών. Μετά το Μιλάνο (θα διαρκέσει ώς τις 2 Ιουνίου) η έκθεση θα μεταφερθεί στο Ταλίν της Εσθονίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Σύλλογος Εκδοτών-Βιβλιοπωλών
Φορομπηχτική πολιτική
Φωτογραφία
Μεταμορφώσεις διασήμων
Βιβλιοπωλεία
Φορομπηχτική πολιτική
Θέατρο
Μαυσωλείο του ουμανισμού η Ευρώπη
Κινηματογράφος
Ο φασισμός στην Ταινιοθήκη
Εικαστικά
Η ελευθερία από καλλιτέχνες 36 χωρών
Μουσική
Μουσικοί του Γούντι Αλεν στην Αθήνα
Ροκ «φυγόκεντρος» δύναμη
Άλλες ειδήσεις
Ο φασισμός στην Ταινιοθήκη
Επένδυση στον άνθρωπο