Έντυπη Έκδοση

Ο φασισμός στην Ταινιοθήκη

Ενα διεισδυτικό «Βλέμμα στο φασισμό» ρίχνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από την ερχόμενη Τετάρτη 10 Απριλίου και κάθε Τετάρτη έως τις 29/5. Μέσα από ταινίες, φυσικά, σημαντικών δημιουργών, που θα συνοδεύονται από εισηγήσες πανεπιστημιακών και επιστημόνων και συζήτηση με το κοινό. Στόχος του αφιερώματος είναι να κατανοήσουμε «το φασιστικό φαινόμενο και ιδιαίτερα την πιο ακραία και φριχτή εκδοχή του, το ναζισμό, με την πεποίθηση ότι η κατανόηση του φαινομένου αποτελεί και τη συνθήκη για την αντιμετώπισή του».

Οι ταινίες του αφιερώματος καταπιάνονται με διαφορετικές πτυχές του φασισμού, όπως αποτυπώνονται σε ταινίες πολλών ειδών και εποχών - κάποιες μάλιστα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς προέρχονται από τις χώρες του Αξονα (Γερμανία, Ιταλία), όπως η γερμανική «Πτώση» για τον Χίτλερ.

Το αφιέρωμα, μια πρωτοβουλία του ελληνικού παραρτήματος του Ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ», ξεκινά με τον «Αληθινό φασισμό» (1965) του Μιχαήλ Ρομ, παρουσία μιας σημαντικής προσωπικότητας: του Γερμανού Λόταρ Μπίσκι, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος θα θέσει υπό την αιγίδα του το πρόγραμμα. Ο Λόταρ Μπίσκι, από το 2007 έως το 2010, ήταν επικεφαλής του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (από κοινού με τον Οσκαρ Λαφοντέν), καθώς και πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Τις ερχόμενες εβδομάδες θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις ταινίες «Europa» (1991) του Λαρς φον Τρίερ, «120 μέρες στα Σόδομα» (1975) του Πιερ Πάολο Παζολίνι, «Μ» (1931) του Φριτς Λανγκ, «Η πτώση» (2004) του Ολιβερ Χίρσμπιγκελ και «Από τα σύννεφα στην αντίσταση» (1979) των Ντανιέλ Ουιγέ/Ζαν Μαρί Στράουμπ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Σύλλογος Εκδοτών-Βιβλιοπωλών
Φορομπηχτική πολιτική
Φωτογραφία
Μεταμορφώσεις διασήμων
Βιβλιοπωλεία
Φορομπηχτική πολιτική
Θέατρο
Μαυσωλείο του ουμανισμού η Ευρώπη
Κινηματογράφος
Ο φασισμός στην Ταινιοθήκη
Εικαστικά
Η ελευθερία από καλλιτέχνες 36 χωρών
Μουσική
Μουσικοί του Γούντι Αλεν στην Αθήνα
Ροκ «φυγόκεντρος» δύναμη
Άλλες ειδήσεις
Ο φασισμός στην Ταινιοθήκη
Επένδυση στον άνθρωπο