Έντυπη Έκδοση

Ο μέσος μισθωτός παίρνει μόλις το 54% των ευρωπαϊκών απολαβών

Το τίμημα της κρίσης καλείται να πληρώσει ακόμη μια φορά ο έλληνας μισθωτός για να στηρίξει την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας που πνέει τα λοίσθια.

Τα 1,2 εκατομμύρια εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με μέσες αποδοχές 1.000 καθαρά τον μήνα (στοιχεία Eurostat) «κατηγορούνται» ότι έλαβαν αυξήσεις αποδοχών την τελευταία 10ετία τέτοιες ώστε να μην επιτρέπουν στα ελληνικά προϊόντα να βρουν θέση στις διεθνείς αγορές.

Τα δεδομένα ωστόσο δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ που προέρχονται από τις μετρήσεις της ΕΣΥΕ, κάθε χρόνο οι μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα ήταν μόνο 1,6% υψηλότερες του πληθωρισμού πέρυσι και 2,3% το 2008 (λίγο υψηλότερες ήταν σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο). Ηδη φέτος η εικόνα έχει ανατραπεί. Μετά το πρώτο πακέτο μέτρων πρώτη φορά αναμένεται πραγματική μείωση των αποδοχών 0,3- 1,3% ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων και με εκτίμηση για πληθωρισμό στο 3%...

Πόσο «αντέχουν» οι μισθωτοί να επωμισθούν το βάρος της κρίσης; Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: παρά τις αυξήσεις που ήταν μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό, ακόμη ο μέσος μισθός αντιστοιχεί μόλις στο 54% των απολαβών ανά την Ε.Ε., όταν το κόστος ζωής έχει σχεδόν συγκλίνει, το ίδιο και η αξία του ΑΕΠ.

Το 21% από τους απασχολούμενους θα αρκεστεί καθ' όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου στο βασικό μισθό. Αυτό συμβαίνει σχεδόν στο σύνολο όσων δουλεύουν στον τουρισμό, στο λιανεμπόριο και στην κλωστοϋφαντουργία.

Γι' αυτό και η χώρα μας σπάει τα τελευταία χρόνια όλα τα «κοντέρ» σε φτώχεια εργαζομένων. Φθάνει στο 14% σύμφωνα με την Eurostat το ποσοστό φτώχειας στους εργαζόμενους νέους έως 24 ετών.

*Πριν από την επίσημη «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, η ασυδοσία των εργοδοτών έχει πολλαπλασιαστεί. Το 2009 διπλασιάστηκαν τα «κρούσματα» αδήλωτης εργασίας. Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει και η εκ περιτροπής απασχόληση και άλλες μορφές «ευέλικτης» εργασίας.

*Η μόνη «ασπίδα» προστασίας μέχρι σήμερα είναι οι συλλογικές συμβάσεις. Στην Ελλάδα καλύπτουν το 70% της αγοράς, τη στιγμή που κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. αφορούν μόνο το 41% των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Σχετικά θέματα: Μισθοί και ανταγωνιστικότητα
8 χρόνια χαμένης ανταγωνιστικότητας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Η επέλαση του ΔΝΤ
Από τη χρεοκοπία στη σωτηρία το Χ.Α.
«Βολική» η απαξίωση των πρώην ΔΕΚΟ
Πιέσεις για εκποίηση και άλλων δημόσιων εταιρειών
Θα πάρει μήνες για να φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων
Γερμανοί και Γάλλοι κάθονταν σε κάρβουνα
Πιόνι στη σκακιέρα του χρέους η Ελλάδα
«Ή εσείς ή εμείς»
Μακρύ χέρι των κερδοσκόπων οι οίκοι αξιολόγησης
Και οι πλούσιοι πλουσιότεροι...
Το ελληνικό πρόβλημα επηρέασε και τις αγορές της Ευρώπης
Νέος αναπτυξιακός νόμος
Δίνουν κίνητρα για επενδύσεις-εξπρές
Μισθοί και ανταγωνιστικότητα
Ο μέσος μισθωτός παίρνει μόλις το 54% των ευρωπαϊκών απολαβών
8 χρόνια χαμένης ανταγωνιστικότητας
Διεθνή
ΗΠΑ: Τα λόμπι στήνουν εμπόδια στα μέτρα για τον έλεγχο των τραπεζών
Βλέπει φως στο τούνελ της ύφεσης
Ο ξιφομάχος της Γουόλ Στριτ
Συνέντευξη: Παντελής Τζωρτζάκης
«Η τεχνολογία μπορεί να σώσει τον Τιτανικό»
Τουρισμός
Ρίχνουν τις τιμές τα ξενοδοχεία της Αθήνας
Αμοιβαία Κεφάλαια
«Διπλή» αιμορραγία
Αγορές
Μεσογειακό μονομπλόκ
Πρώτο μέλημα η ρευστότητα για τις τράπεζες