Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Στον αέρα 4.500 απολυτήρια Λυκείου!

Ακυρο είναι για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού το απολυτήριο που απέκτησαν οι απόφοιτοι Λυκείου, όχι μέσω πανελλαδικών, αλλά μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων, που για πρώτη φορά καθιέρωσε φέτος το υπουργείο Παιδείας.

Ετσι, 4.500 μαθητές που επέλεξαν να πάρουν απολυτήριο μέσω του δρόμου των εσωτερικών εξετάσεων του σχολείου, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού έχουν βέβαια απολυτήριο αλλά αυτό δεν γίνεται δεκτό από κανένα πανεπιστήμιο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παρά τη διαβεβαίωση του υπουργείου Παιδείας ότι και τα δύο απολυτήρια θα είναι ισότιμα, χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο, αφού οι πρώτες ενέργειες για εγγραφή των υποψηφίων στα περισσότερα ξένα πανεπιστήμια απέβησαν άκαρπες. Κι αυτό γιατί στις χώρες της Ε.Ε. ισχύει αυστηρή πιστοποίηση εκπαιδευτικών προσόντων και γίνονται δεκτά μόνο τα ενιαία απολυτήρια Λυκείου που μπορούν να οδηγήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως το γαλλικό Βαccalaureate ή το γερμανικό Abitur. Μια παράμετρος που δεν αξιολόγησε, όπως φαίνεται, το υπουργείο Παιδείας με αποτέλεσμα να έχει αποκλείσει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση παρά πολλούς νέους που είχαν σχεδιάσει να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού μπορεί να ακολουθούν αυτόνομη πολιτική στο θέμα του καθορισμού των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την εισαγωγή των φοιτητών. Υπάρχουν όμως ορισμένα σημεία που κλείνουν το δρόμο για τους κατόχους απολυτηρίου Λυκείου χωρίς συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ποια είναι αυτά: Τα περισσότερα πανεπιστήμια πιστοποιούν τους βαθμούς στα μαθήματα βαρύτητας, αναλόγως του γνωστικού αντικειμένου, από το βαθμό που έχει πάρει ο υποψήφιος στο αντίστοιχο μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Επίσης στις περισσότερες χώρες, ως προϋπόθεση για να δεχτούν τα πανεπιστήμια έναν φοιτητή είναι το απολυτήριό του να του δίνει τουλάχιστον πρόσβαση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας του.

Ηδη επικρατεί μεγάλη αναστάτωση σε γονείς που ενδιαφέρθηκαν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια εξωτερικού και ή έχουν λάβει αρνητική απάντηση ή περιμένουν απάντηση, αφού διερευνούν τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η απόκτηση απολυτηρίου χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει πάρει θέση για το θέμα αν και γνωρίζει το πρόβλημα σε όλη του την έκταση καθώς έχει δεχτεί ήδη πολλές διαμαρτυρίες από γονείς.

Η «Ε» επικοινώνησε με τις πρεσβείες των χωρών που επιλέγουν για τις σπουδές τους οι περισσότεροι Ελληνες φοιτητές. Τα κριτήρια που καθορίζουν την εισαγωγή των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι: α) Ενα γενικό πιστοποιητικό που δίνεται μετά το τέλος της γενικής ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το απολυτήριο δηλαδή. β) Η βαθμολογία του απολυτηρίου. γ) Πρόσθετες εξετάσεις σε ορισμένα μαθήματα ανάλογα με τις σπουδές.

* Τα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας δεν δέχονται το απολυτήριο χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ ορισμένα απαιτούν για την εγγραφή των φοιτητών και καλό βαθμό στα μαθήματα βαρύτητας.

* Τα πανεπιστήμια της Γερμανίας ζητούν από τους υποψηφίους και βεβαίωση πρόσβασης στις πανελλαδικές εξετάσεις και υψηλό βαθμό απολυτηρίου.

* Συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις απαιτούν από τους υποψηφίους και τα πανεπιστήμια της Γαλλίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για σπουδές στη Γαλλία είναι ο φοιτητής να έχει αποκτήσει απολυτήριο που θα του δίνει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας του. Τις ίδιες προϋποθέσεις θέτουν στους υποψήφιους φοιτητές και τα πανεπιστήμια της Ιταλίας ενώ το Βέλγιο και η Τσεχία διενεργούν δικές τους εξετάσεις. Δύο μόνο χώρες, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, δέχονται το ελληνικό απολυτήριο χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις.

Στον πρωθυπουργό

Για το θέμα που δημιουργήθηκε έχει ενημερωθεί προσωπικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός, με επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου, ζητεί την παρέμβασή του ώστε «να μπορέσουν οι εξαπατηθέντες μαθητές να πάρουν μέρος στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν αύριο και να μπορέσουν έτσι να αποκτήσουν ισότιμο απολυτήριο ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό». Για το θέμα αυτό άλλωστε η ΟΙΕΛΕ έχει προσφύγει στο ΣτΕ καταγγέλλοντας ότι το διπλό απολυτήριο απαξιώνει το Λύκειο, οξύνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες και δημιουργεί εστίες διαφθοράς στα Λύκεια. Η προσφυγή της για την ακύρωση των ενδοσχολικών εξετάσεων θα συζητηθεί στις 9 Ιουνίου.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Εκπαίδευση
Συγκέντρωση από καθηγητές
Αποχή επ' αόριστον
Για τα ξενόγλωσσα τμήματα
Για το ίδιο θέμα
ΟΙΕΛΕ: Στις επαναληπτικές Πανελλήνιες όσοι έδωσαν ενδοσχολικές εξετάσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
"Αγανακτισμένοι"
Η πλατεία εγκυμονεί...
Βουλή: τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στον λαϊκισμό
Γιώργος: Ευθύνεται η παγκοσμιοποίηση
Αγανάκτηση στις ντάπιες του Μεσολογγίου
Με μηχανές, ποδήλατα και εξορμήσεις σε συνοικίες
Εκπαίδευση
Συγκέντρωση από καθηγητές
Στον αέρα 4.500 απολυτήρια Λυκείου!
Αποχή επ' αόριστον
Για τα ξενόγλωσσα τμήματα
Υγεία
Ευαγγελισμός Επίσχεση και δωρεάν εξέταση
Δεύτερη βλάβη στον επιταχυντή
Λοβέρδος για φτηνά γενόσημα
Καθυστερήσεις στους διορισμούς
Εξαγγελίες Λοβέρδου από τα δικαστήρια Ευελπίδων
WIND
Καταγγέλλουν εργασιακό μεσαίωνα στη WIND
Συγκοινωνίες
Με το χειρόφρενο παρά πόδα στις Μεταφορές
Διαγωνισμός Formula Student
Οι Σουμάχερ από την Πάτρα
Περιβάλλον
Το έλα να δισ. μέχρι το τέλος του αιώνα
Συνδικαλιστικές οργανώσεις
Προς κινητοποιήσεις ΕΛ.ΑΣ, πυροσβέστες, λιμενικοί
Χιλιανοί Μεταλλωρύχοι
Ανθρωποι από μάρμαρο
ΟΚΑΝΑ
Δεν θέλουν τον ΟΚΑΝΑ, ζητούν αθλητικό όμιλο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
100.000 «μαϊμούδες»
Αγρια επίθεση σε ηλικιωμένη για λίγα ευρώ
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Ελεύθεροι οι εννέα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο εδώλιο 6 για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία
Άλλες ειδήσεις
Πορεία αλληλεγγύης