Έντυπη Έκδοση

Γιώργος: Ευθύνεται η παγκοσμιοποίηση

Στην... παγκοσμιοποίηση και όχι στην κυβερνητική πολιτική που ακολουθεί απέδωσε ο πρωθυπουργός χθες τη δημιουργία του κινήματος των «αγανακτισμένων», που κατά δεκάδες χιλιάδες συρρέουν κάθε μέρα στο Σύνταγμα και σε άλλες πλατείες της χώρας εδώ και μια εβδομάδα.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου φαίνεται ότι δεν έχει ακούσει ότι το σύνθημα που φωνάζουν στις πλατείες είναι «να φύγει η κυβέρνηση» και ως εκ τούτου δεν «βρήκε» ότι ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση η πολιτική του. Αντίθετα, απέδωσε τη ρίζα της λαϊκής διαμαρτυρίας και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στην παγκοσμιοποίηση, «που αποδυνάμωσε τα εθνικά συστήματα δημοκρατίας», όπως είπε.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Τραπέζης της Ελλάδος είπε ότι «όσοι διαδηλώνουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε τόσες πλατείες ανά τον κόσμο, απευθύνονται σε εθνικά συστήματα δημοκρατίας, τα οποία σήμερα είναι αδύναμα, πολύ πιο αδύναμα από ό,τι παλαιά». Υπογράμμισε επίσης ότι «πέρα από τις ενδογενείς τους ατέλειες, που πρέπει να αλλάξουν, αιχμαλωτίζονται από παγκόσμιες εξουσίες και από τις αδυναμίες ενός παγκόσμιου ή περιφερειακού συστήματος».

Είπε ότι οι νέοι σε όλο τον κόσμο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνειδητοποιούν όλο και πιο πολύ «την κοινή τους μοίρα και αυτό τους κάνει πολύ πιο ανήσυχους, γιατί η παγκοσμιότητα των προβλημάτων κάνει τη λύση τους ακόμα πιο δύσκολη».

Τους συμπάθησε ο Πάγκαλος

Ηξεις αφήξεις ήταν ο Θ. Πάγκαλος για το κίνημα των αγανακτισμένων, το οποίο από πριν μερικές μέρες το θεώρησε ως μόδα των τεχνολογιών και άνευ ιδεολογίας. Χθες είπε ότι είναι ένα κίνημα αυθόρμητο και συμπαθές και υπογράμμισε ότι «αυτοί που από συνήθεια συνέρχονται κάθε βράδυ είναι μια πολιτική πραγματικότητα». Τόνισε πως αυτό το κίνημα ή θα απαντήσει με έναν πολιτικό στόχο ή θα αποσυνδεθεί.

Αναφερόμενος στο επεισόδιο με τον εγκλωβισμό των βουλευτών, είπε ότι ο ίδιος νιώθει αγανακτισμένος και ταπεινωμένος ως Ελληνας όταν τα μέλη του Κοινοβουλίου φεύγουν από τον Εθνικό Κήπο. Είπε ότι αυτή «η ανωτάτου επιπέδου συγκέντρωση στο Σύνταγμα είχε μια παραφυάδα που πρέπει να αποδοκιμασθεί».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής δήλωσε ότι όλοι στην κυβέρνηση συναισθάνονται την αγωνία των πολιτών, που την εκφράζουν με ειρηνικές διαμαρτυρίες. Είπε ότι η μαζικότητα των κινητοποιήσεων στέλνει ένα μήνυμα που πρέπει να αξιολογηθεί απ'όλους εντός και εκτός της χώρας. Ομως ζήτησε να καταδικαστούν «από τους δημοκρατικούς πολίτες όσοι επιμένουν να δημιουργούν επεισόδια, να προκαλούν βίαιες αντιδράσεις εις βάρος της αξιοπιστίας των θεσμών, της απαξίωσης της Βουλής και να προπηλακίζουν βουλευτές».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Μνημόνιο
Τράπεζα της Ελλάδος
Σχετικά θέματα: "Αγανακτισμένοι"
Η πλατεία εγκυμονεί...
Βουλή: τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στον λαϊκισμό
Αγανάκτηση στις ντάπιες του Μεσολογγίου
Με μηχανές, ποδήλατα και εξορμήσεις σε συνοικίες
Για το ίδιο θέμα
Η πλατεία εγκυμονεί...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
"Αγανακτισμένοι"
Η πλατεία εγκυμονεί...
Βουλή: τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στον λαϊκισμό
Γιώργος: Ευθύνεται η παγκοσμιοποίηση
Αγανάκτηση στις ντάπιες του Μεσολογγίου
Με μηχανές, ποδήλατα και εξορμήσεις σε συνοικίες
Εκπαίδευση
Συγκέντρωση από καθηγητές
Στον αέρα 4.500 απολυτήρια Λυκείου!
Αποχή επ' αόριστον
Για τα ξενόγλωσσα τμήματα
Υγεία
Ευαγγελισμός Επίσχεση και δωρεάν εξέταση
Δεύτερη βλάβη στον επιταχυντή
Λοβέρδος για φτηνά γενόσημα
Καθυστερήσεις στους διορισμούς
Εξαγγελίες Λοβέρδου από τα δικαστήρια Ευελπίδων
WIND
Καταγγέλλουν εργασιακό μεσαίωνα στη WIND
Συγκοινωνίες
Με το χειρόφρενο παρά πόδα στις Μεταφορές
Διαγωνισμός Formula Student
Οι Σουμάχερ από την Πάτρα
Περιβάλλον
Το έλα να δισ. μέχρι το τέλος του αιώνα
Συνδικαλιστικές οργανώσεις
Προς κινητοποιήσεις ΕΛ.ΑΣ, πυροσβέστες, λιμενικοί
Χιλιανοί Μεταλλωρύχοι
Ανθρωποι από μάρμαρο
ΟΚΑΝΑ
Δεν θέλουν τον ΟΚΑΝΑ, ζητούν αθλητικό όμιλο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
100.000 «μαϊμούδες»
Αγρια επίθεση σε ηλικιωμένη για λίγα ευρώ
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Ελεύθεροι οι εννέα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο εδώλιο 6 για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία
Άλλες ειδήσεις
Πορεία αλληλεγγύης