Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΑ 5 ευρώ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ - ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΩΝ

Ευαγγελισμός Επίσχεση και δωρεάν εξέταση

Με την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου ανά χείρας, αντί της απόδειξης των πέντε ευρώ, εξετάστηκαν χθες το πρωί για ένα τρίωρο συμπολίτες μας στον «Ευαγγελισμό».

«Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας - Σταθερή και μόνιμη δουλειά για τους υγειονομικούς» «Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας - Σταθερή και μόνιμη δουλειά για τους υγειονομικούς» Η δεύτερη ημέρα της επίσχεσης εργασίας των νοσηλευτών του νοσοκομείου λόγω του ότι έχουν να πληρωθούν τις δεδουλευμένες υπερωρίες πέντε μηνών είχε και κλείσιμο των ταμείων, όπου οι ασθενείς πληρώνουν το αντίτιμο των πέντε ευρώ για ιατρική εξέταση.

«Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας - Σταθερή και μόνιμη δουλειά για τους υγειονομικούς», γράφει το γιγάντιο πανό που καλύπτει την κεντρική είσοδο, καλωσορίζοντας τον επισκέπτη του «Ευαγγελισμού». Οκτώ το πρωί και ο κόσμος αρχίζει και προσέρχεται για τις προκανονισμένες ιατρικές εξετάσεις του στη ναυαρχίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στον διάδρομο που οδηγεί στα ταμεία όπου θα πληρώσει τα πέντε ευρώ για να μπορέσει να εξεταστεί είκοσι με τριάντα εργαζόμενοι του νοσοκομείου μοιράζουν την ανακοίνωση του σωματείου τους. «Θα προσκομίζετε την ανακοίνωση για να εξεταστείτε στα ιατρεία. Τα ταμεία είναι κλειστά. Είναι μια κίνηση συμβολική», ενημέρωναν τους προσερχόμενους.

Η ανακοίνωση

Το... πάσο για την ιατρική εξέταση έγραφε: «Εχουμε πληρώσει πάμπολλα για την υγεία μας, άμεσους και έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές για υγεία, φάρμακα, εξετάσεις, φακελάκια και μας καλούν να πληρώσουμε κι άλλα. Την ίδια ώρα μειώνουν τις κλίνες μέσω των συγχωνεύσεων και εκχωρούν το 20% των κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές... Αν οι συνθήκες για ένα νοσηλευτή ήταν δύσκολες, τώρα θα γίνουν ακόμα δυσκολότερες...

»Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των μέτρων με τις αυξήσεις του ΦΠΑ, τη μείωση των μισθών, τις απολύσεις θα μειωθούν ακόμα περισσότερο οι παροχές στην Υγεία και θα παρέχεται πλέον ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών σαν να είναι φτωχοκομείο... Αρνούμαστε να συναινέσουμε...

»Εμείς οι μαχόμενοι υγειονομικοί έχουμε σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού, μη ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά, χαμηλούς μισθούς, απλήρωτη δεδουλευμένη εργασία, ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας... Σας καλούμε σε ενιαία δράση με κύριο αντίπαλο τα μονοπώλια της Υγείας που ευθύνονται για την κρίση... Συμβολικά κλείνουμε σήμερα τα ταμεία για να έχετε δωρεάν εξέταση...».

«Τα 5 ευρώ μετράνε»

Ολοι στα ιατρεία ήταν ενημερωμένοι και δέχονταν τους ασθενείς χωρίς την απόδειξη των πέντε ευρώ. Από τις 8.30 μέχρι τις 11.30 το πρωί περίπου 150 άτομα με απορία αρχικά στο πρόσωπο αλλά με ευχαρίστηση στη συνέχεια εξυπηρετήθηκαν στα ιατρεία του νοσοκομείου.

«Και αυτά τα πέντε ευρώ είναι σημαντικά. Γιατί να τα δώσω, γιατί να τα δίνω. Εχω πληρώσει τόσα και τόσα για να έχω την υγεία μου. Να αντισταθώ όχι μόνο στα πέντε ευρώ αλλά σε όλες τις πληρωμές της Υγείας», είπε στην «Ε» ο 67χρονος Γιώργος Τασούλας, συνταξιούχος.

«Το κάνουν δύο, τρία, μετά πέντε ευρώ. Ο,τι θέλουν κάνουν. Κι εμείς δώσαμε, ξαναδώσαμε, θα ξαναδώσουμε.. Μας αφήνουν χωρίς επιλογή. Γιατί να μη στηρίξουμε μια τέτοια κίνηση», είπε ο 34χρονος άνεργος Παναγιώτης Νικολάου που συνόδευε τον πατέρα του σε τακτική εξέταση.

Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο πραγματοποιούνταν μόνο τα επείγοντα χειρουργεία, αφού και χθες λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας.

Στις 11.30 εργαζόμενοι νοσηλευτές και το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου συνάντησαν τον διοικητή, προκειμένου να λάβουν μια διαβεβαίωση για αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους υπερωριών.

«Τρεις φορές κοροϊδία»

«Μας έδωσε ένα χαρτί που λέει ότι, όπως τον πληροφορούν από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, τα λεφτά Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου θα πληρωθούν έως τις 17 Ιουνίου, ενώ προφορικά πρόσθεσε ότι στην ίδια ημερομηνία θα έχουν καταβληθεί και τα δεδουλευμένα του Μαρτίου. Μας έχουν κοροϊδέψει τρεις φορές μέχρι τώρα με υποσχέσεις», είπε στην «Ε» ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», βγαίνοντας από τη συνάντηση.

Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους στον «Ευαγγελισμό», λέει στην «Ε» ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. «Απλήρωτοι είναι όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τον Δεκέμβριο. Το υπουργείο Υγείας μάς λέει ότι αυτό οφείλεται σε τεχνικούς λόγους και ότι τα χρήματα υπάρχουν. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας είναι αναπόφευκτη». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σχετικά θέματα: Υγεία
Δεύτερη βλάβη στον επιταχυντή
Λοβέρδος για φτηνά γενόσημα
Καθυστερήσεις στους διορισμούς
Εξαγγελίες Λοβέρδου από τα δικαστήρια Ευελπίδων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
"Αγανακτισμένοι"
Η πλατεία εγκυμονεί...
Βουλή: τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στον λαϊκισμό
Γιώργος: Ευθύνεται η παγκοσμιοποίηση
Αγανάκτηση στις ντάπιες του Μεσολογγίου
Με μηχανές, ποδήλατα και εξορμήσεις σε συνοικίες
Εκπαίδευση
Συγκέντρωση από καθηγητές
Στον αέρα 4.500 απολυτήρια Λυκείου!
Αποχή επ' αόριστον
Για τα ξενόγλωσσα τμήματα
Υγεία
Ευαγγελισμός Επίσχεση και δωρεάν εξέταση
Δεύτερη βλάβη στον επιταχυντή
Λοβέρδος για φτηνά γενόσημα
Καθυστερήσεις στους διορισμούς
Εξαγγελίες Λοβέρδου από τα δικαστήρια Ευελπίδων
WIND
Καταγγέλλουν εργασιακό μεσαίωνα στη WIND
Συγκοινωνίες
Με το χειρόφρενο παρά πόδα στις Μεταφορές
Διαγωνισμός Formula Student
Οι Σουμάχερ από την Πάτρα
Περιβάλλον
Το έλα να δισ. μέχρι το τέλος του αιώνα
Συνδικαλιστικές οργανώσεις
Προς κινητοποιήσεις ΕΛ.ΑΣ, πυροσβέστες, λιμενικοί
Χιλιανοί Μεταλλωρύχοι
Ανθρωποι από μάρμαρο
ΟΚΑΝΑ
Δεν θέλουν τον ΟΚΑΝΑ, ζητούν αθλητικό όμιλο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
100.000 «μαϊμούδες»
Αγρια επίθεση σε ηλικιωμένη για λίγα ευρώ
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Ελεύθεροι οι εννέα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο εδώλιο 6 για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία
Άλλες ειδήσεις
Πορεία αλληλεγγύης