Έντυπη Έκδοση

ΕΩΣ 701 ΔΙΣ. ευρώ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2100

Το έλα να δισ. μέχρι το τέλος του αιώνα

Βαρύ φορτίο, που φθάνει έως και το διπλάσιο του σημερινού δημόσιου χρέους της Ελλάδας, θα φορτωθούν οι επόμενες γενιές αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Αύξηση των αναγκών για ψύξη, απώλεια εδαφών σε παράκτιες περιοχές λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και μείωση των βροχοπτώσεων είναι μερικές από τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, που πλέον θα δεχθεί και περιβαλλοντικούς μετανάστες από μεσογειακές χώρες.

Υπολογίζεται ότι μικρή άνοδος της στάθμης των νερών στον Νείλο, της τάξης των 50 εκατοστών, θα εκδιώξει περίπου 2 εκατ. κατοίκους από την παρόχθια ζώνη.

Το «καμπανάκι» έρχεται μέσα από την ελληνική «έκθεση Στερν», σύμφωνα με την οποία οι επιπτώσεις στην οικονομία ώς το τέλος του 21ου αιώνα αποτιμώνται από 436 έως και 701 δισ. ευρώ (σε τιμές 2008) και θα προκαλέσουν μείωση του ΑΕΠ από 2 έως και 6%. Το κόστος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν υπολογίζεται σε 255 δισ. ευρώ και υπολογίζεται να περιορίσει τις συνέπειες σχεδόν κατά 60%. Μεγάλη θα είναι η επίδραση στον τουρισμό, αφού η άνοδος της θερμοκρασίας θα μετατοπίσει τους θερινούς προορισμούς προς τις βόρειες χώρες.

Τρία σενάρια

Η οικονομική και περιβαλλοντική αποτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αποτελεί πρωτοβουλία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου. Εκπονήθηκε από πολυπληθή ομάδα ειδικών, που εργάστηκαν από τον Μάρτιο του 2009 υπό τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, ο οποίος και την παρουσίασε χθες σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής. Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, αντιπρόεδρος σήμερα της Ν.Δ.

Οι Ελληνες επιστήμονες εξέτασαν τρία σενάρια και αποτίμησαν τις επιπτώσεις στην οικονομία. Συγκεκριμένα:

* Υπολογίστηκε ότι αν οι αρμόδιοι ακολουθήσουν το σενάριο της «μη δράσης», αφήνοντας τις αλλαγές να εξελιχθούν χωρίς λήψη μέτρων, οι αλλαγές σε όλους τους τομείς της κοινωνίας θα είναι τόσο σημαντικές που το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 2% ώς το 2050 και κατά 6% ώς το 2100.

* Μετρήθηκε ότι αν ληφθούν μέτρα περιορισμένης κλίμακας, τότε θα υπάρξει μικρότερη μείωση στο ΑΕΠ, της τάξης του 2,3-3,7% και η αποτίμηση των απωλειών θα φθάσει τα 577 δισ. ευρώ.

* Προκρίθηκε το σενάριο της προσαρμογής, που στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς. Προϋποθέτει την υλοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης του κτηριακού τομέα, μόνο από τον οποίο υπολογίζεται εξοικονόμηση της τάξης των 21 δισ. ευρώ, καθώς και ουσιαστική στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές.

Το κόστος των επενδύσεων θα ανέλθει στα 113 δισ. ευρώ ώς το 2050, ενώ θα απαιτηθούν άλλα 142 δισ. ευρώ ώς το 2100. Το όφελος όμως για την εθνική οικονομία θα είναι πολλαπλάσιο, αφού οι επιπτώσεις θα μειωθούν κατά 294 δισ. ευρώ σε σχέση με το σενάριο της «μη δράσης».

Επενδύσεις ύψους 16,4 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώς το 2020 και επιπλέον 4-5 δισ. για έργα διασύνδεσης των δικτύων προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προέβλεψε ότι θα δημιουργηθούν 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η Τίνα Μπιρμπίλη είπε ότι ώς το 2050 το 100% των αναγκών θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές και δεσμεύθηκε ότι ώς το τέλος Ιουνίου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της πρώτης δεκαετίας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
Περιβάλλον & οικολογία
Τράπεζα της Ελλάδος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
"Αγανακτισμένοι"
Η πλατεία εγκυμονεί...
Βουλή: τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στον λαϊκισμό
Γιώργος: Ευθύνεται η παγκοσμιοποίηση
Αγανάκτηση στις ντάπιες του Μεσολογγίου
Με μηχανές, ποδήλατα και εξορμήσεις σε συνοικίες
Εκπαίδευση
Συγκέντρωση από καθηγητές
Στον αέρα 4.500 απολυτήρια Λυκείου!
Αποχή επ' αόριστον
Για τα ξενόγλωσσα τμήματα
Υγεία
Ευαγγελισμός Επίσχεση και δωρεάν εξέταση
Δεύτερη βλάβη στον επιταχυντή
Λοβέρδος για φτηνά γενόσημα
Καθυστερήσεις στους διορισμούς
Εξαγγελίες Λοβέρδου από τα δικαστήρια Ευελπίδων
WIND
Καταγγέλλουν εργασιακό μεσαίωνα στη WIND
Συγκοινωνίες
Με το χειρόφρενο παρά πόδα στις Μεταφορές
Διαγωνισμός Formula Student
Οι Σουμάχερ από την Πάτρα
Περιβάλλον
Το έλα να δισ. μέχρι το τέλος του αιώνα
Συνδικαλιστικές οργανώσεις
Προς κινητοποιήσεις ΕΛ.ΑΣ, πυροσβέστες, λιμενικοί
Χιλιανοί Μεταλλωρύχοι
Ανθρωποι από μάρμαρο
ΟΚΑΝΑ
Δεν θέλουν τον ΟΚΑΝΑ, ζητούν αθλητικό όμιλο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
100.000 «μαϊμούδες»
Αγρια επίθεση σε ηλικιωμένη για λίγα ευρώ
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Ελεύθεροι οι εννέα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο εδώλιο 6 για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία
Άλλες ειδήσεις
Πορεία αλληλεγγύης