Έντυπη Έκδοση

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟΧΟ ΩΣ ΤΟ 2020 ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ 40% ΣΤΑ Δ.Σ. ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ * ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ 19%

Γυναίκες στο τιμόνι των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

ΣΤΗΝ αλλαγή της νοοτροπίας, που εμποδίζει την πρόσβαση των πετυχημένων, επαγγελματικά, γυναικών στο «τιμόνι» των μεγαλύτερων εταιρειών της Ευρώπης, αποβλέπει προτεινόμενη κοινοτική οδηγία που υπέβαλε πριν από λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο έως το 2020 (σε δημόσιες επιχειρήσεις έως το 2018) οι γυναίκες να καταλαμβάνουν το 40% στις μη εκτελεστικές θέσεις των διοικητικών συμβουλίων όλων των εισηγμένων εταιρειών.

Γυναίκες κατακτούν το άντρο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης Γυναίκες κατακτούν το άντρο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης Σήμερα, στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων επιχειρήσεων στην Ευρώπη των «27» κυριαρχούν σε ποσοστό 90% οι άνδρες, ενώ οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σε 70 εισηγμένες μόλις το 10%. Στη χώρα μας καταλαμβάνουν μόλις το 7%. Η πρόταση της Κομισιόν έρχεται μετά το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέσπιση νομοθεσίας, που θα εξισώνει άνδρες και γυναίκες σε ύπατες θέσεις επιχειρήσεων, με αρχή τις 5.000 εισηγμένες εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η προτεινόμενη οδηγία δεν αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με προσωπικό κάτω των 250 εργαζομένων).

Αντιθέτως, υψηλότερα είναι τα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στη χώρα μας σε διευθυντικές θέσεις, καταλαμβάνοντας ποσοστό 19% σε 5.000 επιχειρήσεις. Πρόσφατη έρευνα της MRB HELLAS σε δείγμα 441 ανώτερων και ανώτατων στελεχών, που παρουσιάστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε ο τομέας Γυναικών της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων), η οδηγία για ποσόστωση 40% των μη εκτελεστικών θέσεων μιας εισηγμένης εταιρείας να πληρούνται από ικανές γυναίκες κρίνεται θετικά και από τους άνδρες σε ποσοστό άνω του 90%, θεωρώντας σημαντικό το όφελος για τις επιχειρήσεις.

Πώς σχολιάζουν όμως την κοινοτική οδηγία γυναίκες-διευθυντικά σήμερα στελέχη επιχειρήσεων και πώς απαντούν σε άλλα ζητήματα που καίνε τη χώρα μας, όπως η ανάπτυξη, η ανεργία, η υποαπασχόληση των γυναικών;

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1 Πώς σχολιάζετε την κοινοτική οδηγία για ποσόστωση κατά 40% των εργαζόμενων γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων επιχειρήσεων; Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες που διεκδικούν ηγετικές θέσεις σε μια ανδροκρατούμενη επιχείρηση;

2 Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι μπορεί να κυριαρχήσει και να συμβάλει στην άνοδο μιας επιχείρησης μια γυναίκα, αναλαμβάνοντας σημαντικό πόστο;

3 Σύμφωνα με έρευνα, η οικονομική κρίση έπληξε κυρίως το ανδρικό φύλο και λιγότερο τις γυναίκες εργαζόμενες. Είναι οι υψηλότερες αμοιβές που οδήγησαν περισσότερους άνδρες στην ανεργία; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση και σε ποιους τομείς (τουρισμός, παροχή υπηρεσιών, οικοδομή, βιομηχανία κ.λπ.) υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης;

ΡΕΒΕΚΚΑ ΠΙΤΣΙΚΑ, γενική διευθύντρια, People for Business

Η πολιτεία δεν μας υποστηρίζει

1 Χρειάζεται, ακόμη, δρόμος για να δούμε ισότιμη ποσόστωση στις υψηλές βαθμίδες των επιχειρήσεων, αλλά είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Οι ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή απαιτούν χρόνο και δεν αποδίδουν πάντα άμεσα. Η σχετική κοινοτική οδηγία ανοίγει δρόμο, όμως η νομοθεσία από μόνη της δεν αρκεί για να διασφαλίσει ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες στην απασχόληση. Χρειάζονται συμπληρωματικά μέτρα, με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Μέτρα που να δημιουργούν ήπιες δεσμεύσεις, όπως η δημιουργία εταιρικών σχέσεων, αλλά και νέες μέθοδοι προσέγγισης της ισότητας των φύλων.

Οσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που διεκδικούν ηγετικές θέσεις, αυτά οφείλονται κυρίως στις στερεότυπες αντιλήψεις για το ρόλο των γυναικών που συναντάμε στην κοινωνία, αλλά και στη μη επαρκή στήριξή τους από την πολιτεία, με επαρκή αριθμό βρεφονηπιακών σταθμών και άλλα θεσμικά μέτρα. Από την άλλη πλευρά, με θέληση, προγραμματισμό και οργάνωση, οι ίδιες οι γυναίκες μπορούν να συνδυάσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή. Προσωπικά κι εγώ με αυτό τον τρόπο κατάφερα -ξεκινώντας τη δική μου εταιρεία το 2007, αν και στο μεοσδιάστημα ήρθε στη ζωή μας η κόρη μας, το 2010- να διεκδικήσω και να κερδίσω το Βραβείο του Στέλιου Χατζηιωάννου, για τον Καλύτερο Νέο Επιχειρηματία του 2012.

2 Σήμερα, μια γυναίκα συναγωνίζεται επί ίσοις όροις με έναν άνδρα συνυποψήφιό της, καθώς διαθέτει τα τεχνικά κριτήρια κάλυψης των αναγκών τής θέσης, αλλά και σημαντικές δεξιότητες, που απαιτούνται για μία υψηλόβαθμη θέση. Η γυναίκα, πλέον, δεν χρειάζεται να υιοθετήσει ανδρικά πρότυπα για να διεκδικήσει μία θέση κύρους ή να κάνει καριέρα υψηλών προδιαγραφών. Αρκεί να βγάλει προς τα έξω τη δύναμη, που ούτως ή άλλως έχει, να χρησιμοποιήσει τα χαρακτηριστικά της και με αυτά να βαδίσει. Πρόσφατες μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι οι επιτυχημένες γυναίκες δεν είναι πια αυτές που αντιγράφουν το ανδρικό μοντέλο, όπως συνέβαινε παλαιότερα, αλλά αυτές που χρησιμοποιούν τα θηλυκά τους χαρακτηριστικά, όπως τη διαλλακτικότητα, την ισορροπία και την ικανότητα να συνδυάζουν πολλά πράγματα μαζί. Οπότε δεν θα διαχώριζα γυναικείους και ανδρικούς τομείς σε μία επιχείρηση.

3 Η ανεργία στα υψηλά κλιμάκια έχει πλήξει εκ των πραγμάτων πολύ λιγότερο τις γυναίκες, γιατί σ' αυτά τα επίπεδα της εργασιακής πυραμίδας συναντάμε κυρίως άντρες. Ο γυναίκες όμως έχουν διατηρήσει τις θέσεις εργασίας τους και γιατί μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Μπορούν να αναλάβουν «μικρότερης» σπουδαιότητας δουλειές ή να απασχοληθούν πιο εύκολα σε εργασίες για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα, αν και όχι τόσο υψηλό όσο ήταν μέχρι τώρα του συζύγου τους. Η κρίση τελικά μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευελιξία -θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι ο επαναπροσδιορισμός της καριέρας μας είναι μια υπαρκτή πραγματικότητα. Πολλοί τομείς, όπως ο κατασκευαστικός, έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, όμως ευκαιρίες πάντα υπάρχουν -ενδεχομένως αλλού- αρκεί να ψάξουμε με συστηματικό και «διαφορετικό» τρόπο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΡΙΜΠΟΥ, αντιπρόεδρος ανθρώπινου δυναμικού Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, της Unilever Hellas

Ετοιμες για όλα και χωρίς στεγανά

1 Νομίζω ότι η κοινοτική οδηγία έρχεται σε μια τόσο ώριμη φάση, κατά την οποία οι γυναίκες έχουν δείξει πολύ ικανά δείγματα γραφής τόσο στο συνεργατικό όσο και στον καθαρά επιχειρηματικό τομέα, οπότε και τη χαιρετίζω. Δουλεύοντας σε μια εταιρεία και συμμετέχοντας «από μέσα» στις διεργασίες των διοικητικών συμβουλίων, πιστεύω ότι η εποχή μας προστάζει να μη λειτουργούμε σε στεγανά, γιατί έτσι αντί να προστατεύουμε τα κεκτημένα μάλλον τα υποσκάπτουμε. Το κλίμα στις εταιρείες εξαρτάται άμεσα από την κουλτούρα που εμπνέεται άνωθεν. Οπότε πιστεύω ότι για την ενθάρρυνση και τελικά τη δοκιμή περισσότερων γυναικών στο επιχειρείν η διοίκηση έχει καθοριστικό ρόλο.

2 Πάλι θα σας μιλήσω από την εμπειρία που μου δίνει η δουλειά μου στην Ελαΐς - Unilever Hellas. Η εναλλαγή και η μετακίνηση γυναικών σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενα πόστα, όπως οι πωλήσεις, δείχνει πόσο δυναμικό μπορεί να αναπτύξει μια γυναίκα-στέλεχος. Μη σας μιλήσω για θέσεις που απαιτούν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, όπως το HR, το marketing, η εκπαίδευση, αλλά και θέσεις με απαιτούμενη μεθοδικότητα, όπως το R&D. «Γυναίκες έτοιμες για όλα» είναι το μότο μου.

3 Είναι αλήθεια. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας, το 60% των γυναικών καλύπτει πλέον πάνω από το 50% του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ, σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα, το 80% των ανδρών, στελεχών επιχειρήσεων, εξασφάλιζε το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος. Σίγουρα έχει να κάνει με το θέμα διαφοράς αμοιβών και της αναλογίας ανδρών-γυναικών στην αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την κρίση, πιστεύω ότι ο επαναπροσανατολισμός μας σε τομείς που ως Ελλάδα έχουμε πλεονεκτήματα, είναι απαραίτητος. Αλλά αυτό δεν αρκεί, αν δεν εγκαταλείψουμε τις πρακτικές του παρελθόντος, δηλαδή του μη επαγγελματισμού και της προχειρότητας. Γιατί πάνω από όλα πρέπει να δημιουργήσουμε αξία και να την προωθήσουμε -άνδρες και γυναίκες- με την ίδια συνέπεια.

ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Focus Bari

Δεν υπάρχουν όρια για την Ελλάδα

1 Κατά βάση η άποψή μου είναι ότι αν θέλεις να συμβεί κάτι, η καλύτερη στρατηγική είναι να το κερδίσεις με την αξία σου. Κατά συνέπεια, αν θέλουμε να δούμε ισορροπία φύλου στις διοικητικές ομάδες οποιουδήποτε οργανισμού, αυτό θα έρθει σαν αναμενόμενο αποτέλεσμα του έργου τέτοιων ομάδων, κάτι που έχει ήδη καταγραφεί σε διεθνείς μελέτες εδώ και καιρό. Εξ άλλου, η αθροιστική ενέργεια των αρσενικών και θηλυκών στοιχείων, που λειτουργούν σε κλίμα αρμονίας και συνεργασίας, είναι σίγουρο ότι αποφέρει μακράν καλύτερα αποτελέσματα από ομάδες που δεν περιλαμβάνουν εξ ίσου και τα δύο φύλα. Επειδή όμως οι γυναίκες ως ανώτερα διοικητικά στελέχη δεν ξεκινούν από την ίδια βάση ούτε και έχουν την ίδια πορεία και παράδοση, καταλήγω να είμαι υπέρ της κοινοτικής οδηγίας, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει ενθαρρυντικά για τις γυναίκες και υποστηρικτικά για τις επιχειρήσεις/οργανισμούς που θα έχουν το χρόνο να προετοιμάσουν τέτοιες ικανές ομάδες, δίνοντας ίσες ευκαιρίες και στις γυναίκες.

2 Οι γυναίκες έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα κάποιες ιδιότητες που συνάδουν με την ανάπτυξη και μάλιστα με τις αξίες της εποχής μας, όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική ευαισθησία, η κατανόηση, η ομαδικότητα, η «συντηρησιμότητα» (sustainability) και πολλά άλλα! Κατά συνέπεια, η κάθε επιχείρηση θα αναδείξει γυναίκες σε τομείς που αυτές οι ιδιότητες είναι απαραίτητες.

3 Η κρίση την οποία βιώνει σήμερα η Ελλάδα και ολόκληρος ο πλανήτης είναι πολυδιάστατη, καθώς η τεχνολογία και το Ιντερνετ δίνουν στους ανθρώπους δυνατότητες που δεν υπήρχαν πριν, αλλάζοντας άρδην το χάρτη της επικοινωνίας, των επιχειρηματικών και καταναλωτικών μοντέλων. Αν εστιάσουμε στην Ελλάδα, αυτό που σήμερα βιώνουμε είναι μια ευρύτερη κρίση, που, πέρα από τη διεθνή, περιλαμβάνει και τη λεγόμενη κρίση αξιών και πρακτικών που λειτουργούσαν σε μια άλλη εποχή και που τώρα δεν «χωράνε». Αυτό πιστεύω ότι είναι το «σημείο-κλειδί» και παραπέμπω την αναζήτηση της απάντησης όχι στις αμοιβές που μπορεί να έχει κάποιος σήμερα, αλλά στο κατά πόσον ήταν πραγματικές και θεμελιωμένες οι αμοιβές που υπήρχαν στη λεγόμενη εποχή της «φούσκας». Οσο για συγκεκριμένους τομείς, προτείνω κατ' αρχάς τους προφανείς για τη χώρα μας, όπως τουρισμός όλων των ειδών, εξαγωγές τροφίμων, αλλά και τεχνολογίας, καθώς έχουμε ήδη εξαιρετικά επιτυχημένα παραδείγματα! Πιστεύω απόλυτα στην ελληνική δύναμη, έχουμε άφθονο και μοναδικό φυσικό πλούτο, και αυτό που μας χρειάζεται είναι η συλλογική δημιουργική και θετική σκέψη συνεργασίας και ομαδικότητας, εστίαση στα θετικά μας, αποφασιστική δράση και απαλλαγή από τη μιζέρια, την κρυψίνοια και τη στείρα κριτική. Μόλις συνειδητοποιήσουμε τα οφέλη της μετάβασης από το «εγώ» στο «εμείς» και καταλάβουμε ότι από το «εμείς» έρχεται και το «εγώ», δεν υπάρχουν όρια για την Ελλάδα: μπορεί να κατακτήσει τον πλανήτη!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)

Ισες ευκαιρίες για όλους και όλες

Κατ' αρχάς είμαι υπέρ της ενίσχυσης της παρουσίας και της ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων. Είμαι, όμως, κατά των ποσοστώσεων και υπέρ της αυτορρύθμισης, διότι προφανώς η τοποθέτηση οποιουδήποτε στα διοικητικά συμβούλια ή στην ανώτατη ιεραρχική κλίμακα δεν μπορεί να καθορίζεται από το φύλο αλλά από την αξία του.

Ικανές γυναίκες υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα και θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουν τις ευκαιρίες για να πάρουν τις θέσεις που τους αξίζουν τόσο στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων όσο και σε όλες τις θέσεις που συνδέονται με τη λήψη αποφάσεων. Σε προσωπικό επίπεδο αρκεί να σας πω ότι οι δύο από τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχω διοικούνται από γυναίκες. Σημειώστε επίσης πως γυναίκες συμμετέχουν και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΔΕ, η μία εκ των οποίων είναι και αντιπρόεδρος, και στις διοικούσες επιτροπές των Ινστιτούτων και Τομέων της ΕΕΔΕ, οι οποίες έχουν δύο γυναίκες προέδρους. Η χώρα μας έχει ανάγκη ικανών προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Με αυτή τη νοοτροπία μπορούμε να πάμε μπροστά και όχι με τις ποσοστώσεις και τις ρυθμιστικές εγκυκλίους που η εφαρμογή τους είναι πιθανό να αποκλείσει ικανούς ανθρώπους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Επιχειρηματικότητα
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Ούζο Ισιδώρου Αρβανίτου, απόσταγμα 119 χρόνων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΣΥΡΙΖΑ
Επανεκκίνηση των έργων με αναθεώρηση των συμβάσεων
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
«Μαύρη τρύπα» 22 δισ. πρόσθετα μέτρα κατεργάζεται
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Με 1,5% δανείζεται η Siemens, με 8% οι ελληνικές εταιρείες
Τράπεζες
Η πιστωτική συστολή της Ευρώπης
Η Alpha Bank έπιασε το 12%, +1,98% το Χ.Α.
Υπουργείο Ανάπτυξης
Συμπληρωματικό του ΟΛΠ το νέο λιμάνι κρουαζιέρας
Γιατί προκρίνεται το Φάληρο
ΔΕΗ
Από 22 Ιουνίου στην Εφορία το ανεξόφλητο χαράτσι της ΔΕΗ
ΟΠΑΠ
Πάμε στοίχημα με 98 συμβούλους
Επιχειρήσεις
Γυναίκες στο τιμόνι των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων
Ούζο Ισιδώρου Αρβανίτου, απόσταγμα 119 χρόνων
Αγροτικά θέματα
Εβαλε τη στάνη στο Ιντερνετ
Αλιεία
Επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας