Έντυπη Έκδοση

Κυκλώματα «εξορύσσουν» ανθρώπους

Εκεί, γύρω στα 1994, στο βιβλίο του «ΟΗΕ, ο Μέγας Παρεξηγημένος», -επιστρατεύοντας την πείρα της πολύχρονης θητείας του- παρουσίαζε τον διεθνή Οργανισμό όπως ακριβώς είναι, διαλύοντας τους μύθους που έχουν (σκοπίμως πολλές φορές) δημιουργηθεί, χωρίς να καταβάλει προσπάθειες εξωραϊσμού.

Για τον Παναγιώτη Ι. Καραφωτιά ο λόγος, τον συγγραφέα, καθηγητή Πανεπιστημίου, τέως σύμβουλο ΟΗΕ, ο οποίος μετά τα έξι ποιητικά και το ένα πεζό του έργο -και τις εκατοντάδες διαλέξεις του-, επανέρχεται στα κρίσιμα διεθνή προβλήματα, όπως η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων, οι φυλετικές διακρίσεις, ο αφοπλισμός, με το βιβλίο του «Το σύγχρονο ανθρωπορυχείο, Διεθνείς σχέσεις», εκδόσεις «Γκοβόστης».

«Σήμερα οι διεθνείς σχέσεις διαμορφώνονται από κρατικούς, παρακρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, που παίζουν την ελπίδα στο παγκόσμιο χρηματιστήριο, εκεί όπου ξεπουλιέται από τους προνομιούχους για λόγους κερδοσκοπίας, στο πλαίσιο πολεμικών συγκρούσεων, κοινωνικού αποκλεισμού, τρομοκρατίας, εγκληματικότητας, προσφυγιάς και εμπορίας ανθρώπων, όπλων, ναρκωτικών, επιδημικών ιών και όποιου άλλου δεινού περιέχει το "κουτί της Πανδώρας"» σημειώνει ο Παναγιώτης Ι. Καραφωτιάς.

Ο συγγραφέας, ο οποίος έχει εκφράσει με άρθρα του την οργή του για τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ, αναφέρεται στην παρούσα οικονομική κρίση, στην ειρηνική διευθέτηση των διενέξεων, στο διεθνές έγκλημα της γενοκτονίας, στη διεθνή τρομοκρατία και στον παγκόσμιο αφοπλισμό.

Σε μία από τις ομιλίες του είχε τονίσει: «Ισως ένας σύγχρονος Ζολά σ' ένα νέο "κατηγορώ" ενάντια στους σημερινούς πολεμοκάπηλους, μισαλλόδοξους, στην ουσία ψυχοπαθείς μιλιταριστές, ιμπεριαλιστές, θα καλούσε τους νεκρούς όλων των πολέμων να εγερθούν σε πορεία προς τον ΟΗΕ. Αντί όμως να χρειαστεί να βρεθεί κάποιος νέος Ζολά για να καλέσει τους νεκρούς να σώσουν την ειρήνη και τον ΟΗΕ, ας κινητοποιήσουμε τους ζωντανούς, αν δεν θέλουμε να αφανιστούμε».*

«Μια ζωή σε μια νύχτα»

Το Σάββατο, ώρα 9.00 μ.μ., στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης), η Μέριμνα Ζωής ΜΚΟ παρουσιάζει την παράσταση «Μια ζωή σε μια νύχτα» της Πειραματικής Χοροθεατρικής Ομάδας «Φως».

Η παράσταση, με θέμα την κοινωνική μοναξιά, είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Η ομάδα στοχεύει να προσφέρει στο κοινό μέσω της τέχνης της ό,τι στερήθηκε, ό,τι ονειρεύτηκε, ό,τι ζήτησε με κραυγές, πριν επιλέξει τη μοναξιά του. Να «αγκαλιάσει» φόβους και ερωτηματικά, ψευδαισθήσεις και αγωνίες. Είναι αυτό το στοίχημα της δημιουργικής σιωπής, που η τέχνη της κίνησης μπορεί να αποδώσει με τον πιο άμεσο τρόπο. Τα κείμενα υπογράφει η Καλλιόπη Δράκου, η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Μαριάννας Παπαδοπούλου, η μουσική, του Νίκου Κούρου, και για τις χορογραφίες υπεύθυνες είναι οι: Μαριάννα Παπαδοπούλου, Καλλιόπη Κούρου, Ναταλία Μπουγάδη, Δάφνη Δούλη-Γκότση.

*

«Σάτυρος έρως» της πολυγραφότατης (37 βιβλία ποίησης και πεζογραφίας) Ελένης Χωρεάνθη, εκδόσεις Φιλιππότη.

Μια εκ βαθέων εξομολόγηση, μια συνάντηση καθοριστική. Το πρόσωπο και το προσωπείο του καλλιτέχνη, διττή (αυτο)προσωπογραφία διαθλασμένη από την απόσταση του χρόνου και την κοινωνική προκατάληψη. Αγιος και σάτυρος, πνεύμα ιδιοφυές και παρεξηγημένο στον καιρό του, επιστρέφει για να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς, να φωτίσει άλυτα αινίγματα, ν' αντιπαραθέσει και να συμφιλιώσει παρελθόν, μέλλον και παρόν. Ξαναγυρίζει «ανανεωμένος» στο χώμα, στην υφή του χώματος, στην αρχή του, ολοκληρώνοντας μια μακρόχρονη, ανισόπεδη κυκλική πορεία καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ενας χρόνος... με Κούκο

«Η πεπλοφόρος κόρη», «Η όψη της αίθουσας του Παρθενώνα», «Ο μαρμάρινος σκύλος», είναι μερικά από τα θέματα της νέας σειράς γραμματοσήμων με αφορμή τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ένα από τα σπουδαιότερα του κόσμου, στο οποίο οι επισκέψεις ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια.

Τιμώντας τον πρώτο χρόνο επιτυχημένης πορείας, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν την ομώνυμη αναμνηστική σειρά, φιλοτεχνημένη από τον ζωγράφο και δάσκαλο στην ΑΣΚΤ, Δημήτρη Κούκο, έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του. Μέσα από τα έργα του τεκμηριώνεται ένα εικαστικό αρχέτυπο του ελληνικού φωτός, έτσι όπως ακτινοβολεί μέσα από τον φυσικό όσο και τον μεταφυσικό χώρο της πατρίδας μας.

Αντιθέσεις

Ελ. Ράντου ηθοποιός ...της εποχής μας
«Μια ευχάριστη είδηση δεν μας λέει τίποτα, ενώ μια δυσάρεστη μας τραβάει με μια λαγνεία περίεργη».
«TV Εθνος»
Στ. Κραουνάκης συνθέτης το σάουντρακ...
«Το καζίνο.  Είναι τίγκα κάθε μέρα. Εκεί πάνε οι άνθρωποι. Απελπισμένοι και τραγικά μοναχικοί».
«Ποντίκι»
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ετήσια έκθεση
Διαφθορά παντού
Υπουργείο Υποδομών
Ο αυτοκινητόδρομος των παρατυπιών και των καθυστερήσεων
Νοσοκομεία
Πιάνει δουλειά η εισαγγελέας για την κλινική των Σερρών
Επιβεβαιώνει τις ελλείψεις ο διοικητής
Υπουργείο Υγείας
Στον αέρα το «νέο» ΕΣΥ
Στο μισό τα πρόστιμα για μαγαζιά που... καπνίζουν
Απεργία
48ωρη των γιατρών του ΙΚΑ για μονιμοποίηση
"Say it on a T- Shirt"
Μια μπουγάδα... ιδέες
Δίκτυο Μικρών Νησιών
Θέλουν ευρω- περιφέρεια μικρών νησιών
Τροχαία
Κερδίσαμε 125 ζωές
Υπόθεση Siemens
Οι λογαριασμοί δεν έδειξαν το μαύρο χρήμα
«Στο ξέπλυμα βοηθούσε ο νόμος Αλογοσκούφη»
Και νέα άρνηση εξόδου από τη χώρα
Εκπαίδευση
Τα κολέγια πιο κάτω από ΑΕΙ, ΤΕΙ
Πανελλαδικές
Εως 20 Ιουλίου το μηχανογραφικό
Θεσσαλονίκη
Δήμος Θεσσαλονίκης: και 2ος υπάλληλος στη «μαύρη τρύπα» των 34 εκατ. ευρώ
Ακτοπλοΐα
Ρότα νόστου για Ιμβριους
Ζαχάρω
Ερωτηματικά για την άδεια οπλοφορίας του δημάρχου Ζαχάρως
Προσωπικά δεδομένα
Πρόστιμο για spam
Διαδίκτυο
Στο Ιντερνετ η Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας
Άλλες ειδήσεις
Αναστολή παρέμβασης
Στο ΣτΕ οι ακτοπλόοι για απελευθέρωση τιμών
Καταγγέλλουν «βιασμό» για να εισπράξουν... αποζημίωση από ασφαλιστικές εταιρείες
Νέοι κανόνες στις βιοκαλλιέργειες
«Δεν ήταν τυχαίος θάνατος»
«Εξυπνα» νανοϋλικά στο ΑΠΘ
10 επιστολές - κειμήλια