Έντυπη Έκδοση

Φόβος και κράτος

Στο βιβλίο του «Ρευστοί καιροί - Η ζωή την εποχή της αβεβαιότητας» (εκδ. Μεταίχμιο), ο συγγραφέας Ζίγκμουντ Μπάουμαν σημειώνει: «Ο φόβος είναι πραγματικά ο πιο απειλητικός από τους δαίμονες που φωλιάζουν στις ανοικτές κοινωνίες της εποχής μας.

Ωστόσο η ανασφάλεια του παρόντος και η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι αυτά που επωάζουν και εκτρέφουν τον πιο τρομακτικό και αφόρητο φόβο μας. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, με τη σειρά τους, γεννιούνται από την αίσθηση της ανημποριάς. (...) Μας λείπουν τα εργαλεία που θα επιτρέψουν στην πολιτική να εξυψωθεί στο επίπεδο στο οποίο η εξουσία έχει ήδη εγκατασταθεί. (...) Ο δαίμονας του φόβου θα εξορκιστεί μόνο όταν βρούμε, ή για την ακρίβεια διαμορφώσουμε, τέτοια εργαλεία».

Ο χαλκέντερος στοχαστής θίγει τα καίρια σαν τον παλιό τον δικό μας (Σοφοκλής: πολίτες, χρη λέγειν τα καίρια). Εν προκειμένω: η αίσθηση της ανημποριάς, που θα μπορούσαμε να την ταυτίσουμε με μια ακραία ταπεινωτική αίσθηση για την ανικανότητά μας. Τα εργαλεία που αναζητεί ο συγγραφέας ώστε να εξορκίσουμε τον φόβο δεν είναι άλλο τι παρά η συμμετοχή της κοινωνίας στις αποφάσεις του πολιτικού προσωπικού της χώρας, αυτό που ψηλαφίζουν τα κινήματα των πλατειών, μπας και χαράξουν κάποιο περίγραμμα, έστω, δημοκρατίας. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τους 155 που ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο (για να μη χάσουν τη δουλειά τους οι άνθρωποι), αλλά και τινές μπουρδολόγους που λένε ότι οι 155 έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία.

Αυτό που ενδιαφέρει την κοινωνία είναι να αποκτήσει θεσμική πολιτική υπόσταση, να ανατρέψει το κράτος και την αγορά (όχι να τα αφανίσει, αλλά να ανατρέψει την επικυριαρχία, την πρωτοκαθεδρία τους). Μόνο έτσι οι πολίτες θα εκδιώξουμε τον φόβο, την ανασφάλεια, την ταπεινωτική αίσθηση που μας έχουν φυτέψει, αυθαίρετα και φασιστικά, οι κύριοι της «αντιπροσωπευτικής» δημοκρατίας. Απορώ, αυτοί οι κονδυλοφόροι και οι τηλεοπτικοί τελάληδες του συστήματος, δεν ντρέπονται όταν ομιλούν για «αντιπροσώπευση», δεν ερυθριούν οι παρειές τους όταν μεταθέτουν τη μείζονα ευθύνη για την αθλιότητα των φτωχών και των μεσαίων τάξεων στην «πλέμπα»;

Φταίει η «πλέμπα» για την κρατική τρομοκρατία, για τον πλουτισμό ελάχιστων σε βάρος (σχεδόν) όλων; Η «πλέμπα» αποφασίζει για το ποιο κράτος θα βομβαρδίσει σήμερα η πλανητική δύναμη, για το ότι τινές μεγιστάνες έχουν περιουσίες που υπερβαίνουν τις περιουσίες πολλών χωρών μαζί; Η «πλέμπα» λοιπόν φταίει γι' αυτό το γαμημένο σύστημα, που έχουν το θράσος, ακόμη, και το αποκαλούν δημοκρατία; Τρομάρα τους, αλλά και τρομάρα μας...

Να, όμως, οι πλατείες δείχνουν ότι ο φόβος έχει υπερνικηθεί, ότι το αίσθημα ταπείνωσης γίνεται πυρφόρα βούληση, εγερσίνοος πράξη, λόγος πολιτικός (έστω και εν συγχύσει). Μόνο οι πλατείες μπορούν να αντισταθούν και ας παρεισφρέουν σ' αυτές ακροδεξιοί καραγκιόζηδες και μερικοί αρχαίοι επαναστάτες της κακιάς ώρας.

Χρόνια υπάρχει το σύνθημα ότι το κράτος είναι ο τρομοκράτης (και όχι ο απεγνωσμένος, εξαθλιωμένος εργάτης). Ας γίνει το σύνθημα, αναλυτικός, ερμηνευτικός λόγος. Πολλά θα γίνουν κατανοητά τότε από την έως τούδε υπνώττουσα κοινωνία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Από-στάσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εννέα μήνες με αναστολή για συμπαράσταση στη Γάζα
Υπόθεση υποβρυχίων
Παραπομπή Ακη με 60 απόντες
Κρατική βία
Νομικοί: «Οργανο δίωξης του πολίτη»
«Με χλεύασαν, με ταπείνωσαν και με έκλεψαν»
ΠΟΕΣΥ: «Το κάνατε Νταχάου»
Μηνύσεις κατά γνωστών και αγνώστων αστυνομικών
Κυβέρνηση
Ο Παπανδρέου επικρίνει τον Γιώργο
Η τελευταία ζεμπεκιά του Γιώργου
Επιχείρηση εξωραϊσμού και βοήθειας
Κομισιόν
Στο τραπέζι ΕΣΠΑ με μηδενική συμμετοχή
Ζήτημα 1ον: κονδύλια για τις περιφέρειες
Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ
Μπλόκο με διαταγή Παπουτσή στον στολίσκο
Υπέρ της αποστολής ο Νίκος Παππάς
Επεισόδια στο Σύνταγμα
Μισό εκατ. οι υλικές ζημιές
Κίνημα "Αγανακτισμένων"
Παρά τα χημικά, η Ελλάδα στις πλατείες ανασαίνει
Άλλες ειδήσεις
Στην έξοδο και άλλοι συμβασιούχοι Δήμου Αθηναίων
Οικολόγοι: Διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις Οζντεμιρ
Κανονικά κυκλοφορεί η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» Σάββατο και Κυριακή