Έντυπη Έκδοση

Ποιοι και πότε θα κάνουν το νέο εμβόλιο

Σύμφωνα με το σχέδιο, η πρώτη παραλαβή εμβολίων από τη χώρα μας θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την έγκρισή τους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις ευρωπαϊκές αρχές.

Οι προτεινόμενες ομάδες για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό, είναι:

* Εργαζόμενοι σε χώρους υγείας και σε υπηρεσίες αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Ευπαθείς ομάδες (π.χ. ανοσοκατελσταλμένοι), ομαδικώς διαβιούντες (π.χ. σε οίκους ευγηρίας) και άτομα που βρίσκονται σε χώρους μεγάλου συγχρωτισμού, όπου είναι εύκολη η μετάδοση του ιού (π.χ. σχολεία).

* Οι ασθένειες που καθιστούν τους φορείς τους άτομα υψηλού κινδύνου είναι: αναπνευστικές, καρδιολογικές, αιμοσφαιρινοπάθειες, νεφροπάθειες, μεταβολικά νοσήματα (διαβήτης κ.λπ.) και οι χρόνιες παθήσεις που βρίσκονται υπό νοσηλεία.

* Ηλικίες και άλλα χαρακτηριστικά προσώπων που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα είναι: άτομα άνω των 65 ετών και παιδιά 6-23 μηνών. Εγκυες γυναίκες (ειδικά κύησης β' και γ' τριμήνου). Πρόσωπα που συγχρωτίζονται με ασθενείς της προηγούμενης κατηγορίας. Και, βεβαίως, το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και στα μέσα μεταφοράς, εργαζόμενοι σε φυλακές, ιατροδικαστικές υπηρεσίες και γραφεία τελετών.

* Για να εμβολιαστεί κάποιος θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του εγγράφως, σε ειδικό δελτίο. Σ' αυτό θα πιστοποιεί ότι έχει ενημερωθεί για τους λόγους που επιβάλλουν τον εμβολιασμό και ότι γνωρίζει τις πιθανές παρενέργειες και «εμπλοκές» του εμβολιασμού.

* Οι εμβολιασμοί θα συντονιστούν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με ευθύνη των διευθύνσεων Υγιεινής των νομαρχιών και θα συντονίζονται από τον διοικητή Υγιεινής κάθε περιφέρειας.

**Η διανομή των εμβολίων θα γίνει από τις κεντρικές αποθήκες του υπουργείου Υγείας (Ινστιτούτο Παστέρ) με αυτοκίνητα-ψυγεία και ιδιωτικά οχήματα με ειδική διαπίστευση.

* Ποιοι θα κάνουν τους εμβολιασμούς; Το προσωπικό του ΕΣΥ και όλων των ιδρυμάτων που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας, καθώς και τα μέλη όλων των ιατρικών, οδοντιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας.

**Πού θα γίνονται οι εμβολιασμοί; Μακριά από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας που θα είναι επιφορτισμένα με την αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Θα δημιουργηθούν «ad hoc κέντρα εμβολιασμού κατά της γρίπης».

Προτεινόμενοι χώροι είναι τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και εγκαταστάσεις με παρόμοιες υποδομές και γεωγραφική κατανομή στην επικράτεια (κυρίως τα ήδη γνωστά ως εκλογικά κέντρα).

**Θα υπάρχει αστυνομική επιτήρηση για να αποφευχθούν σκηνές πανικού και για να φυλάσσονται τα εμβόλια. Θα προηγούνται σύντομες συνεντεύξεις των υποψηφίων για εμβολιασμό και επιλογή εκείνων που ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας.

**Τα κέντρα εμβολιασμού πρέπει να μπορούν να εμβολιάσουν μέχρι 1.000 άτομα ημερησίως λειτουργώντας 18 ώρες. Σε κάθε κέντρο θα απασχολούνται 26 γιατροί και νοσηλευτές, σε δύο 9ωρες βάρδιες.

Προβλέπονται και ειδικότητες όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διερμηνείς για τους αλλοδαπούς κ.λπ. Η διαδικασία θα γίνεται με ευθύνη των διευθύνσεων Υγιεινής των νομαρχιών και επειδή ο εμβολιασμός θα γίνεται σε δύο δόσεις, θα τηρούνται αρχεία του πληθυσμού που εμβολιάστηκε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Σχετικά θέματα: Αντιμετώπιση ιού Η1Ν1
Αρχηγοί με συμπτώματα γρίπης
«Οχι μια έκθεση ιδεών»
Μέτρα και σενάρια για τον Η1Ν1 που εξαπλώνεται
Αντιιικά από τα νοσοκομεία και μόνο
Το σχέδιο έρχεται, αλλά οι φόβοι δεν φεύγουν!
Για το ίδιο θέμα
Αρχηγοί με συμπτώματα γρίπης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αντιμετώπιση ιού Η1Ν1
Αρχηγοί με συμπτώματα γρίπης
«Οχι μια έκθεση ιδεών»
Μέτρα και σενάρια για τον Η1Ν1 που εξαπλώνεται
Αντιιικά από τα νοσοκομεία και μόνο
Ποιοι και πότε θα κάνουν το νέο εμβόλιο
Το σχέδιο έρχεται, αλλά οι φόβοι δεν φεύγουν!
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Καλοκαιρινός ΣΥΝβιβασμός
Πολιτικοί αργηγοί
Τα μπάνια του αρχηγού
Παραβίαση ελληνικού εναέριου χώρου
Μποφόρ παραβιάσεων στο Αιγαίο
Συνέντευξη: Μιλένα Αποστολάκη
«Λύτρωση για τη χώρα οι πρόωρες εκλογές»
ΜΚΟ της Εκκλησίας "Αλληλεγγύη"
Φέσια 14,6 εκατ. ευρώ
Πρώην μητροπολίτης Αττικής
Ελεύθερος ως 70άρης
Οι πρωταγωνιστές της 21ης Απριλίου
Αυγουστιάτικες βεγγέρες για τους Απριλιανούς
Δήλωση Δημ. Αβραμόπουλου
«Εθνικών διαστάσεων η κρίση»