Έντυπη Έκδοση

Κρυπτώνυμα του πόνου θραύσματα

«Ποια φωνή το κυρίεψε και μοιάζει σαν να δείχνει την άγνωστη γαλήνη με μικρά χρώματα... Είναι βγαλμένο στους κινδύνους της χαράς αμέριμνο σαν ιδέα». Ετσι αγχεμαχεί το «Ερημο άνθος» του Καρούζου και μοιάζει σαν αυτούς τους ευάριθμους ιδαλγούς που αγωνίζονται στο πλευρό των «χωρίς ελπίδα».

«Ζει στον θαλάσσιο βράχο έν' άνθος ολομόναχο» Ν. Καρούζος «Ζει στον θαλάσσιο βράχο έν' άνθος ολομόναχο» Ν. Καρούζος «Ο γιατρός αναβλύζει από την κοινωνία, όποια και εάν είναι αυτή, στη δεδομένη ιστορική στιγμή, άρα κουβαλά όσα την ορίζουν με πρώτη την ποικιλότητα: μαχητές, επιτελείς και ενδιάμεσοι. Οσοι αποδίδουν στον γιατρό ιδιότητες χάλυβα είναι μακριά νυχτωμένοι. Και η πιο θωρηκτή ψυχή κάπου μπάζει νοτιά».

Από το συγκλονιστικό «Θραύσματα και θροΐσματα», του Αλέξανδρου Αρδαβάνη, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, με εικόνες της Δήμητρας Σιατερλή. «Ανεκλάλητες στιγμές χρόνιας λύπης και παραδοχής αδυναμίας» από τη μακρά άσκηση της ογκολογίας σε δημόσιο αντικαρκινικό νοσοκομείο με τους χειμώνες των εξελθόντων και των εξερχομένων.

Εδώ βρίσκεται το υπέδαφος αυτού του ημερολογίου ενός γιατρού απεγνωσμένων, που καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη ματιά καθώς στις 250 σελίδες του αποδελτιώνονται μνημειακά βιώματα, σπαρακτικά αληθινές ιστορίες αναπλάθονται μαζί με διεισδυτικούς -ζοφερούς ή λυτρωτικούς- στοχασμούς πάνω στα αβέβαια σύνορα της ζωής και του θανάτου.

Ογκολόγος και παθολόγος ο συγγραφέας, ακουμπά πάνω στον ανθρώπινο πόνο απελευθερώνοντας την αγωνία της αλληλεγγύης του για τον πάσχοντα μέσα από τη συγγραφή και ποιημάτων που έχουν προηγηθεί με τις τέσσερις συλλογές «Στο νοητό σύνορο των 160», «Ως πρόσχημα καταλαλιάς», «Ασφυκτιονία», «Μην ψάξεις νήμα και ειρμό».

«Δεν ονειρεύομαι πια, εφιαλτώ. Μέσα από αλλεπάλληλες οργιαστικές ονειροδρομίες υψώνω συμπύκνωμα ζωής ενάντια στον φόβο του θανάτου για να μη φαλιρίσω από τώρα».

Διαβάστε το βιβλίο -μέσα από κρυπτώνυμα, αλλώνυμα και παρώνυμα- ταρακουνάει, υμνεί τη Ζωή. *

Μουσειολογία στο ΑΠΘ

Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στη «Μουσειολογία», το οποίο οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο παραπάνω αντικείμενο, οργανώνουν τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα είναι διάρκειας τριών ακαδημαϊκών εξαμήνων και αρχίζει τον Φεβρουάριο του 2011 με την εισαγωγή δεκατεσσάρων (14) φοιτητών. Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών και εν γένει Θετικών Σπουδών, Καλών Τεχνών και εν γένει Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθώς και Τμημάτων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στη Μουσειοπαιδαγωγική. Αιτήσεις έως τις 10 Σεπτεμβρίου στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ «Μουσειολογία» (υπεύθυνη Αφροδίτη Μπουσουλέγκα, τηλ. 2310-995547, φαξ 2310-994354) ή ταχυδρομικά: Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Κτίριο Εδρών, 7ος όροφος, υπεύθυνη καθηγήτρια Μαλαματένια Σκαλτσά, Θεσσαλονίκη 541 24.

Τρυγητός στη Νεμέα

Τα διονυσιακά πανηγύρια του κρασιού στα αμπελοτόπια της Πελοποννήσου άρχισαν και στη Νεμέα μάς καλούν να μας ξεναγήσουν στα μυστικά, να δοκιμάσουμε μαζί τον πρώτο μούστο, να ζήσουμε ένα μοναδικό τριήμερο γεμάτο αρώματα, γεύσεις και ήχους.

Την ίδια ώρα το μουσικοχορευτικό συγκρότημα Encardia θα μας οδηγήσει μέσα από τα τραγούδια και τις μουσικές του στις εύφορες πεδιάδες του Σαλέντο στη νότια Ιταλία και θα μας μυήσει στα βήματα του πιο αγαπημένου χορού του Διόνυσου, της ταραντέλας. Ολα αυτά στο κτήμα Παλυβού όπου αύριο, και το Σαββατοκύριακο, οινοπαραγωγοί, οινολόγοι και φίλοινοι γιορτάζουν μαζί τη νέα οινική χρονιά με Chardonnay, Νεμέες και Syrah. Για ειδικές γευσιγνωσίες δηλώστε συμμετοχή στο info@palivos.gr, τηλ.: 27460-24190.

Σεμινάριο

* Σεμινάριο με θέμα «Θύματα βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της ελληνικής διαδικασίας του Ασύλου» διοργανώνει το Σάββατο, ώρα 10.00 π.μ.-2.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Βαθέος η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Απευθύνεται σε εκπροσώπους τοπικών φορέων, καθώς και σε ενεργούς πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για τα ζητήματα αυτά. Αύριο, ώρα 12.00 π.μ.-3.00 μ.μ., ειδικοί επιστήμονες θα παρουσιάσουν το θέμα «Θύματα βασανιστηρίων - Εντοπισμός και προστασία τους» αποκλειστικά στο ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Ο Αγιος Παντελεήμων». Πληροφορίες στο τηλ. 6937934515.

Αντιθέσεις

Ν. Βαλαβάνη συγγραφέας

Οι άνθρωποι...

«Να πάρουν την υπόθεσή της, την υπόθεση της κοινωνίας, με πιο άμεσο τρόπο στα χέρια τους».

«Βήμα»

Δ. Σεβαστάκης πανεπιστημιακός

...της Αριστεράς

«Να ανακαλύψουμε εκ νέου τη δύναμη του έργου έναντι της λάμψης του προσώπου».

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Απαγόρευση καπνίσματος
«Δεν θα εφαρμόσουμε τον νόμο»
Εκπαίδευση
Λουκέτο για το σχολείο
Παιδεία... προκάτ
Πριμοδότηση και όχι πρόσβαση σε ΑΕΙ, ΤΕΙ
Περικοπές, εργολαβίες «γονατίζουν» το ΑΠΘ
Φωτοβολταϊκά συστήματα
Μεγαβάτ ταλαιπωρίας για μια άδεια
Υγεία
«Πεθαίνουν παιδιά στη Μονάδα μου»
Θεσσαλονίκη
Φουλ εξαγγελίες, έργα με δόσεις
Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
Κατεδαφίσεις για τη δημιουργία χώρων πρασίνου
Βιομετρικά διαβατήρια
Στην Ελλάδα τα διαβατήρια με μικροτσίπ
Άλλες ειδήσεις
Φορτίστε σε τρία λεπτά