Έντυπη Έκδοση

Από τα 69 εκατομμύρια ευρώ της Ε.Ε. για δασοπροστασία, απορροφήσαμε 138.720!

Από διατιθέμενους πόρους ύψους άνω των 69 εκατομμυρίων ευρώ η Ελλάδα έχει ζητήσει από το ειδκό ταμείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης μόλις 138.720 ευρώ για δραστηριότητες πρόληψης πυρκαγιών σε ελληνικά δάση, ενώ παραδίδονται στις φλόγες και καταστρέφονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, όλα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία που έδωσε η Κομισιόν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, για τη μέχρι σήμερα απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, που προορίζονται για την προστασία των δασών και ειδικότερα για το πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών, είναι απογοητευτικά.

Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής επισήμαινε, μεταξύ άλλων, την επιδείνωση από την οικονομική κρίση των ήδη αυξημένων προβλημάτων του τομέα της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα, και ζητούσε να πληροφορηθεί τη μέχρι σήμερα πορεία απορρόφησης των κονδυλίων δασοπροστασίας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο μέτρο «Αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού και ανάληψη προληπτικών δράσεων», για το οποίο, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, προβλέπεται δημόσια δαπάνη 91.002.587 ευρώ.

Από την απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Dacian Ciolos προκύπτει ότι η συνολική απορρόφηση του μέτρου είναι πολύ χαμηλή, αφού όπως σημειώνει: «Πληρωμές ύψους 138.720 ευρώ έχουν ζητηθεί έως σήμερα από την ενδεικτική κατανομή του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο μέτρο (Αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού και ανάληψη προληπτικών δράσεων), που ανέρχεται σε 69.654.961 ευρώ».

Από την απάντησή του, μάλιστα, προκύπτει ότι από τις 3 επιμέρους δράσεις που απαρτίζουν το εν λόγω μέτρο, ο τομέας της πρόληψης δασικών πυρκαγιών, προϋπολογισμού 40,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχει τεράστια καθυστέρηση, αφού βρίσκεται ακόμη στο εξαιρετικά πρώιμο στάδιο της επιλογής προσφορών.

Οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις τρεις δράσεις του μέτρου αυτού άνοιξαν το 2011 και έκλεισαν στις 14 Οκτωβρίου 2011. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν καλύπτουν πλήρως τη χρηματοδοτική κατανομή για το συγκεκριμένο μέτρο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΕΣΠΑ
Πυρκαγιές
Χρηματοδότηση
Περιβάλλον & οικολογία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Δασαρχεία/Δάση/Αναδασώσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Μάζευε αράχνες δύο χρόνια η δικογραφία για το σκάνδαλο του Ταμείου Μολυβιάτη
Νησιωτική Ελλάδα
Λήμνος καθολικής διαμαρτυρίας
Εκπαίδευση
Πρυτάνεις: Μας λείπουν 1.500 υπάλληλοι
ΕΟΠΥΥ
6.000 γιατροί του ΕΟΠΥΥ στον αέρα
Πυρκαγιές
Από τα 69 εκατομμύρια ευρώ της Ε.Ε. για δασοπροστασία, απορροφήσαμε 138.720!
Υπουργείο Υγείας
Από τη μία συντεχνία στην άλλη
ΔΙΕΚ/ΣΔΕ
Και φέτος θα λειτουργήσουν ΔΙΕΚ και ΣΔΕ
Υπουργείο Προστασίας
Δένδιας ξανά κατά ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο επίθεση σε Ι.Χ.!
Μετανάστες και πρόσφυγες
Εραψαν τα χείλη τους για να διαμαρτυρηθούν
Ανθρώπινα
Πολύπλευρη υποστήριξη ευπαθών ομάδων
Τοπία μνήμης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Φάκελος με εκρηκτικά εξερράγη σε ακάλυπτο