Έντυπη Έκδοση

ΙΡΑΝ

Ιστορική προσέγγιση με τις 6 μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών, Σαΐντ Τζαλίλι, έκανε σαφές ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν αποτελεί απειλή για τη Μ. Ανατολή και την περιοχή του Περσικού Κόλπου, τονίζοντας ότι μόνη απειλή είναι τα πυρηνικά οπλοστάσια του Ισραήλ (φωτ. Reuter)
Το Ιράν κάθησε χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις έξι μεγάλες δυνάμεις σε μια ιστορική προσέγγιση, συμφώνησε σε επιπλέον συνομιλίες και δήλωσε την πρόθεσή του να συνεργαστεί πλήρως. Ακολούθησαν δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα περί εποικοδομητικής αφετηρίας, αναφερόμενος στην υπόσχεση της Τεχεράνης να μεταφέρει μέρος του πυρηνικού της υλικού σε ξένη χώρα για εμπλουτισμό, που όμως θα πρέπει να συνοδευτεί με πράξεις. Τέλος, «αυτή είναι μόνο η αρχή και πρέπει να δούμε να σημειώνεται πρόοδος», τόνισε και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλοι περιμένουν «αποδείξεις».

Πλήρες θέμα...

 • Αφγανιστάν

  • ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ «Εμφύλιος» στο επιτελείο του Ομπάμα
   Εμφανής έγινε η διάσταση απόψεων μεταξύ συμβούλων εντός του στενού επιτελείου του Μπαράκ Ομπάμα για το αν πρέπει να σταλούν πρόσθετες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να καταλήξει στη στρατηγική που θα ακολουθήσει είτε μέσω της ενίσχυσης είτε μέσω εναλλακτικής οδού.
 • Βρετανία

  • Ογκος, ο ένοχος για τον θάνατο της 14χρονης
   Σε όγκο στη θωρακική κοιλότητα και όχι στο εμβόλιο που προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας οφείλεται ο θάνατος της 14χρονης Βρετανίδας, που πέθανε λίγο μετά τη χορήγηση του εμβολίου Cervarix, προκαλώντας ανησυχία για πιθανές επικίνδυνες παρενέργειες.
 • Συνθήκη της Λισαβόνας

  • ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΑΘΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ Πες το «ναι»... κι ας είναι ψέμα
   Σαν ένας επίγειος μικρός θεός, που μπορεί και ορίζει τη ζωή και τον θάνατο, η Ιρλανδία καλείται σήμερα να αποφασίσει τη μοίρα της Συνθήκης της Λισσαβώνας και συνεπώς τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανανεώσει τη θεσμική της υπόσταση για να προχωρήσει στον 21ο αιώνα. Πλην της Ιρλανδίας όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν υπογράψει τη συνθήκη και υπολείπονται δύο κυρώσεις -της Τσεχίας και της Πολωνίας- για να τεθεί σε ισχύ.
  • 27 υπό... Συνθήκη
   Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια διαπραγματεύσεων και η απόρριψη της ιδέας μιας ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης για να καταλήξει η Ευρώπη, ρίχνοντας... νερό στο κρασί της, στη Συνθήκη της Λισσαβώνας στις 13 Δεκεμβρίου 2007.
  • Κωλυσιεργεί ο Τσέχος, καραδοκεί ο Βρετανός
   Μπροστά στην πραγματική πρόκληση μεταστροφής της ιρλανδικής γνώμης ώστε να τοποθετηθεί υπέρ της Συνθήκης της Λισσαβώνας, η εμμονική απροθυμία του Τσέχου προέδρου Βάτσλαβ Κλάους να βάλει την υπογραφή του στο κείμενο, φάνταζε μέχρι τώρα σχεδόν ανάξια λόγου.
 • Φυσικές Καταστροφές

  • ΣΟΥΜΑΤΡΑ ΤΑ 7,6 ΡΙΧΤΕΡ ΑΦΗΣΑΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΝΕΚΡΟΥΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ Τα ερείπια «κρύβουν» χιλιάδες νεκρούς
   Τραγική είναι η κατάσταση στην Παντάνγκ της Σουμάτρας, μετά τον ολέθριο προχθεσινό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που σάρωσε την πόλη αφήνοντας πίσω του πάνω από 1.000 νεκρούς, με τις Αρχές να εκφράζουν φόβους για πολλές χιλιάδες.
  • Σαμόα: Στους 150 οι νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι
   Την ανεπάρκεια του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού κατέδειξε η καταστροφή στα Σαμόα, όπου η ταχύτητα των παλιρροϊκών κυμάτων και η εγγύτητα στα νησιά δεν έδωσαν χρόνο στους ανθρώπους να αντιδράσουν.
  • «Απέναντι» στη θεωρία του ντόμινο
   «Το να δεχτούμε ότι με μετρήσεις 22 ετών σ' ένα μόνο ρήγμα καταλαβαίνουμε τις απίθανα πολύπλοκες τεκτονικές και ηφαιστειακές διαδικασίες της μητέρας Γης, είναι σαν να λέμε ότι παρατηρώντας μόνο την κίνηση της Σελήνης για μερικά δεπτερόλεπτα συμπεραίνουμε την τροχιά της για ολόκληρο τον χρόνο».
 • Άλλες ειδήσεις

  • Τουρκία: «Το εξπρές του μεσονυχτίου» για μετανάστες - μειονότητες
   Χωρίς να έχει επικυρώσει την ευρωπαϊκή συνθήκη για την αναγνώριση της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, με περιθωριοποιημένες τις θρησκευτικές μειονότητες, μακριά από τα ευρωπαϊκά στάνταρ στην υποδοχή και παραμονή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και έχοντας μονίμως εκτοπισμένο τον πληθυσμό της κουρδικής εθνότητας, η Τουρκία πορεύεται στον δρόμο για την... πλήρη ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη.
  • Τουρκικό «καρφί» για το ελληνικό βέτο κατά της ΠΓΔΜ
   «Προσπαθούμε μαζί να ξεπεράσουμε το εμπόδιο που υπάρχει λόγω του βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ, κατά τη συνάντηση που είχε χθες στην Αγκυρα με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Ζόραν Κονγιανόφσκι.