Έντυπη Έκδοση

Ανάδειξη του δοκιμίου*

Ενα είδος υπό προστασίαν

Θα μιλήσω, προσωποποιώντας μια υπόθεση εργασίας. Και για να μη χρονοτριβώ, ας την περιορίσω, από την ανάγκη της κλεψύδρας, στα στενά όρια -ας πούμε- ενός δεκάλογου. Ετσι και αρχίζω:

Πλήρες θέμα...

 • Λογοτεχνία

  • Μνήμη Ηλία Πετρόπουλου
   Οταν άκουσα ότι ο Ηλίας Πετρόπουλος πέθανε στις 3 του Σεπτέμβρη σκέφτηκα ότι δεν θα μπορούσε να διαλέξει πιο ταιριαστή σ' αυτόν ημερομηνία: παρά την ημερομηνία αμφισβήτησης ενός βασιλιά κι ενός συστήματος διακυβέρνησης.
 • Κριτική βιβλίου

  • Θηράματα χωρίς καταφύγιο
   ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΛΑΣ «Η τυραννία του ήταν μια ευγενική χειρονομία που μας απάλλαξε από την ελευθερία. Εμείς δημιουργήσαμε τον τύραννο, σαν ο ίδιος να μην το επιθυμούσε. Χρειαζόμασταν την εξουσία αλλά φοβόμασταν να την ασκήσουμε. Ας συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι δίνοντας όλη μας τη δύναμη στον πατέρα, όχι μόνο δεν θα φέρουμε καμία ευθύνη, αλλά δεν θα έχουμε και κανένα ελάττωμα» (σ. 399-401).
  • Ερωτες και μηχανορραφίες
   Εφέτος η αρχαία Ελλάδα είχε την τιμητική της στον χώρο της ελληνικής μυθιστοριογραφίας. Τον Μάιο κυκλοφόρησαν δύο πολυσέλιδα μυθιστορήματα, που απευθύνονται στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, καθώς συνδυάζουν τη σοβαρή θεματολογία με μια ευτράπελη πραγμάτωση.
  • Το ισλάμ της Μαργιάν Σατραπί
   Αναμνήσεις μιας παιδικής ηλικίας (Στο Ιράν του Χομεϊνί) Η «Περσέπολις» σε μορφή βιβλίου είναι ασπρόμαυρο κόμικς και, επίσης ασπρόμαυρη, μεγάλου μήκους ταινία με κινούμενα σχέδια, που συσκηνοθέτησε η συγγραφέας. Η δράση διαδραματίζεται στο Ιράν, την Αυστρία, τη Γαλλία και πρωταγωνίστρια είναι ένα νέο κορίτσι που λέγεται Μαργιάν.
  • Το εξωφρενικό καρναβάλι της Ιστορίας
   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΠΑΝΤΟΥ Ας το ομολογήσω: περισσότερο από τα βιβλία, με συναρπάζει η περίπτωση του συγγραφέα. Ή, για να είμαι ακριβέστερη, η εσωτερική συνάφεια των μυθιστορημάτων με τη μυστηριώδη ιδιοσυγκρασία ενός πρώην κατασκόπου και πλάνητα της ύστερης νεωτερικότητας, που ο εν ζωή μύθος του θα μπορούσε να περιγραφεί με τις αγαπημένες του λέξεις: «αινιγματικός» και «ανεξιχνίαστος».
  • Συνταγματική ιστορία
   Πριν η Ελλάδα αποκτήσει μοναρχικό Σύνταγμα, το 1844, είχαν προηγηθεί ο καταστατικός χάρτης του Ρήγα (τα επαναστατικά σχέδια του οποίου δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα), τα 4 Συντάγματα της Επτανήσου Πολιτείας και, βέβαια, τα Επαναστατικά Συντάγματα.
  • Η ανεπάρκεια του Τζον Απντάικ
   Γενάρη του 2009 ο Τζον Απντάικ πεθαίνει κλείνοντας τον κύκλο του ως διανοουμένου / συγγραφέως με το δεύτερο μέρος - συνέχεια του βιβλίου του Οι Μάγισσες του Ιστγουικ (1984, 2008).
  • Ενας τρομοκράτης με αισθήματα
   Πολλοί συγγραφείς εμπνεύστηκαν από την τρομοκρατία ως κοινωνικό φαινόμενο, ως πράξη βίας, ακραίο τρόπο απονομής κάποιας ανεπίδοτης δικαιοσύνης.
  • Στο ξέφωτο του Είναι
   Ανέκαθεν η γραφή ήταν αυτό, μια γραφή προς τον άλλον, μια «απεύθυνση», όχι μόνο επικοινωνίας αλλά και μαγείας, καθώς έθετε ενώπιόν του την απόλαυση ενός αδιανόητου νοήματος.
 • Άλλες ειδήσεις

  • ΦΑΡΕΝάΙΤ 451 Σελίδες και Σιγαρέτα, ΙΙ
   Από το Ελ Αλαμέιν στο Ελα Αλλά Μείνε. Με άλλα λόγια, αυτά του Ludwig Wittgenstein, 120 έτη μετά τη γέννησή του στα 1889: «Από κει που είμαστε πρέπει να πάμε εκεί όπου βρίσκεται η απόφαση» (βλέπε τον θαυμάσιο, μπορχεσιανό λαβύρινθο του έργου Φιλοσοφικές Παρατηρήσεις, μτφρ. Κωστής Μ. Κωβαίος, εκδ. Γνώση, σ. 137).
  • Ερίζοντας για τον Πόε
   Βοστόνη. Οπως τους αρχαίους χρόνους εφτά πόλεις έριζαν μεταξύ τους διεκδικώντας την πατρότητα του Ομήρου, έτσι και σήμερα τέσσερις αμερικανικές πόλεις διεκδικούν λίγη από τη δόξα διαχειριζόμενες (ή και μονοπωλώντας) οτιδήποτε έχει σχέση με τον πατέρα των ιστοριών μυστηρίου και σπουδαίο ποιητή Εντγκαρ Αλαν Πόε, που φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη γέννησή του και εκατόν εξήντα από τον θάνατό του.
  • Μια εφημερίδα σε κάθε σπίτι;
   Η λεγόμενη «κρίση του Τύπου» στη χώρα μας δεν έχει τις ρίζες της μόνο στα τεχνολογικά επιτεύγματα της τελευταίας τριακονταετίας και στην καθολική, πια, διάδοσή τους.