Έντυπη Έκδοση

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΠΛΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: 11,7% ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΔΝΤ: Σινοϊνδική η... παγκόσμια ανάκαμψη

Ερχεται ανάκαμψη για την παγκόσμια οικονομία, λέει το ΔΝΤ, αλλά χωρίς... εργαζόμενους, αφού η ανεργία θα συνεχίσει να είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα στον αναπτυγμένο κόσμο.

Ούτως ή άλλως και η προβλεπόμενη από το ΔΝΤ ανάκαμψη είναι εύθραυστη και οφείλεται όχι τόσο στις παραδοσιακές ατμομηχανές της Δύσης, αλλά στις υπό ανάπτυξη χώρες της Ασίας. Στην τελευταία του έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, που δημοσιοποίησε χθες στην Κωνσταντινούπολη, το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι ελαφρώς καλύτερες από αυτές της προηγούμενης έκθεσης του περασμένου Ιουλίου.

Ανάπτυξη 3,1% έναντι 2,5%

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία το 2010 3,1% αντί 2,5% που προέβλεπε τον Ιούλιο. Για το 2009 η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει αρνητική ανάπτυξη 1,1% αντί του αρχικού 1,4%.

Για την οικονομία της ευρωζώνης το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 0,3% για το 2010 έναντι αρνητικής ανάπτυξης 4,2% φέτος. Ανάλογη είναι η πρόβλεψη και για την εκτός ευρωζώνης Βρετανία, η οικονομία της οποίας αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 0,9% του χρόνου έναντι αρνητικής ανάπτυξης 4,4% φέτος.

Για τις ΗΠΑ προβλέπεται ανάπτυξη 1,5% το 2010 (αντί 0,8% του Ιουλίου) και αρνητική ανάπτυξη 2,7% (από 2,6%) φέτος. Η Ιαπωνία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 1,7% το 2010. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης, τα οποία βελτιώνουν και το σύνολο των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας, θα παρουσιάσουν Κίνα και Ινδία, με 9% και 6,4% αντίστοιχα.

Λόγω του ότι η προβλεπόμενη ανάκαμψη διεθνώς είναι εύθραυστη, το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις να μη βιαστούν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ειδικά στην Ε.Ε., όπου ήδη οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών διαπληκτίζονται για την επόμενη ημέρα...

«Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να αναπτύσσεται ξανά, χάρη στην ώθηση από τις ισχυρές επιδόσεις των ασιατικών οικονομιών και τη σταθεροποίηση ή την ελαφρά ανάκαμψη παντού», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, που τονίζει ωστόσο ότι «τα ποσοστά της ανεργίας αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μεσοπρόθεσμα σε μια σειρά από αναπτυγμένες οικονομίες».

Το ΔΝΤ είχε προβλέψει σε παλαιότερη έκθεσή του ότι η ανεργία στην ευρωζώνη θα αυξηθεί στο 11,7% του χρόνου, έναντι πρόβλεψης για 9,9% το 2009. Θα αυξηθεί δηλαδή πολύ περισσότερο από 50% σε σχέση με την ανεργία 7,5% που είχε η ευρωζώνη το 2007 όταν άρχιζε η χρηματοπιστωτική κρίση, που θα την άφηνε αλώβητη ως «αμερικανικό» πρόβλημα, όπως διατείνονταν τότε οι κομισάριοι των Βρυξελλών. Η ανεργία θα φτάσει στα ύψη στην Ισπανία (20,2%) και στην Ιρλανδία (15,5%).

Στις ΗΠΑ το ποσοστό των ανέργων αναμένεται επίσης να ξεπεράσει το 10%. Εκτός από τα θέματα της ανεργίας και της ανάπτυξης οι ΗΠΑ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και το τεράστιο χρέος. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το αμερικανικό χρέος θα φθάσει στο 110% του ΑΕΠ το 2014, «μια ανησυχητική εξέλιξη δεδομένων των πιέσεων που ασκούν το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα σε σχέση με τη γήρανση του πληθυσμού».

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα χρειαστεί χρόνο για να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα, με την ανάπτυξη να αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 4% ένα χρόνο μετά το 2010. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Διεθνείς Οργανισμοί
Για το ίδιο θέμα
Ελληνική συρρίκνωση 0,8% για φέτος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας
ΔΝΤ: Σινοϊνδική η... παγκόσμια ανάκαμψη
Ανεργία
3.000.000 άνεργοι προστέθηκαν σε 1 χρόνο στην ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεταθέτουν για τον Δεκέμβριο τις αποφάσεις για το έλλειμμα
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Εκκαθαριστές στην «Ασπίς»
Πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ
Και διορίζει... και διαφημίζεται
ΣΕΒ
«Μια ισχυρή κυβέρνηση» προκρίνουν οι βιομήχανοι
Τουρκία
Από αριστερό ρεπόρτερ, το παπούτσι κατά Στρος Καν
Υφεση
Ελληνική συρρίκνωση 0,8% για φέτος
Χορηγήσεις δανείων
Ανοίγουν την ψαλίδα των επιτοκίων
Άλλες ειδήσεις
Εικονικά φορολογικά στοιχεία
Πρόστιμα από την ΥΠΕΕ
Παράταση επιχορήγησης
Ομόλογο ανταλλάξιμο από Eurobank
Τεχνικές εταιρίες: πάνω ο τζίρος, κάτω τα κέρδη