Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΔΝΤ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ

Ελληνική συρρίκνωση 0,8% για φέτος

Εκτός της προβλεπόμενης -έστω και ισχνής- παγκόσμιας ανάκαμψης η Ελλάδα, ενώ το ΔΝΤ κάνει λόγο για διετή οικονομική ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Στην έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει συρρίκνωση 0,8% φέτος, λίγο καλύτερη σε σχέση με το -1,7% της έκθεσης του Ιουλίου και 0,1% το 2010, παρά την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,3% συνολικά της οικονομίας της ευρωζώνης. Το 2007 και το 2008 η ελληνική οικονομία είχε παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 4% και 2,9%, αντίστοιχα.

Οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο ζοφερές όσον αφορά την ανεργία. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ποσοστό των ανέργων θα φτάσει στη χώρα μας στο 9,5% φέτος και στο 10,5% του χρόνου. Μέσα σε δύο χρόνια η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 40% αφού το 2008 ανερχόταν σε 7,6%. Είχε μάλιστα μειωθεί σε σχέση με το 8,3% του 2007.

Για το άλλο επίμαχο θέμα, το δημοσιονομικό έλλειμμα, για το οποίο αντάλλαξαν πυρά ουκ ολίγες φορές κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εν όψει των μεθαυριανών εκλογών, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα κυμανθεί φέτος στο 6,4% του ΑΕΠ και στο 7,1% του ΑΕΠ το 2010. Το 2007 και το 2008 το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στο 3% και 4,2%, αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί στο 1,1% το 2009 και στο 1,7% το 2010.

ΠΑΣΟΚ: Μας δικαιώνει

* «Ανησυχητικά» χαρακτήρισε τα όσα αναφέρει το ΔΝΤ για την Ελλάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «κάνουν ακόμη πιο αναγκαία τη δική μας προσέγγιση, που είναι, όταν είσαι σε ύφεση, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να επιχειρήσεις να αναθερμάνεις την οικονομία».

* Με δηλώσεις του επίσης, ο υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ και υποψήφιος στη Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, τονίζει: «Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για παράταση της ύφεσης και αύξησης της ανεργίας το 2010 αποτυπώνουν... τον ακατάσχετο οικονομικό και κοινωνικό κατήφορο στον οποίο κατρακυλά η χώρα», κατήφορος που, όπως λέει, δεν θα ανακοπεί μετεκλογικά ούτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ούτε με τυχόν κυβέρνηση της Ν.Δ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Διεθνείς Οργανισμοί
Για το ίδιο θέμα
ΔΝΤ: Σινοϊνδική η... παγκόσμια ανάκαμψη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας
ΔΝΤ: Σινοϊνδική η... παγκόσμια ανάκαμψη
Ανεργία
3.000.000 άνεργοι προστέθηκαν σε 1 χρόνο στην ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεταθέτουν για τον Δεκέμβριο τις αποφάσεις για το έλλειμμα
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Εκκαθαριστές στην «Ασπίς»
Πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ
Και διορίζει... και διαφημίζεται
ΣΕΒ
«Μια ισχυρή κυβέρνηση» προκρίνουν οι βιομήχανοι
Τουρκία
Από αριστερό ρεπόρτερ, το παπούτσι κατά Στρος Καν
Υφεση
Ελληνική συρρίκνωση 0,8% για φέτος
Χορηγήσεις δανείων
Ανοίγουν την ψαλίδα των επιτοκίων
Άλλες ειδήσεις
Εικονικά φορολογικά στοιχεία
Πρόστιμα από την ΥΠΕΕ
Παράταση επιχορήγησης
Ομόλογο ανταλλάξιμο από Eurobank
Τεχνικές εταιρίες: πάνω ο τζίρος, κάτω τα κέρδη