Έντυπη Έκδοση

Μεταθέτουν για τον Δεκέμβριο τις αποφάσεις για το έλλειμμα

Για τον Δεκέμβριο μεταφέρονται χρονικά οι αποφάσεις για το πότε θα ξεκινήσει η μείωση των ελλειμμάτων στην Ε.Ε.

Πρόκειται για ζήτημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αφού αν επικρατήσει η «χαλαρή» θέση των κρατών που συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομία τους εις βάρος των ελλειμμάτων, υποβοηθείται και το ελληνικό αίτημα παράτασης της δημοσιονομικής επιτήρησης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, μετά το τέλος της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομίας, η «στρατηγική εξόδου», όπως ονομάζεται η απόσυρση των πακέτων στήριξης της οικονομίας ώστε να περιοριστούν τα ελλείμματα και τα χρέη των κρατών-μελών της Ε.Ε., θα αποφασιστεί στο αντίστοιχο συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Ο Χ. Αλμούνια είπε ότι πρέπει να προηγηθούν των αποφάσεων οι προβλέψεις της Κομισιόν που θα ανακοινωθούν στις 3 Νοεμβρίου και θα καταγράφουν τις αναπτυξιακές προοπτικές για το 2010 και το 2011.

Προς το παρόν οι χώρες αλλά και τα κοινοτικά όργανα «μοιράζονται» μεταξύ όσων δίδουν έμφαση στην ανάπτυξη, με «πρωταγωνίστρια» τη Γαλλία, και στα κράτη όπως η Γερμανία που επιθυμούν την ταχύτερη δυνατή δημοσιονομική προσαρμογή. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ζήτησε απόσυρση των μέτρων στήριξης που έχουν λάβει τα κράτη αμέσως μόλις διαφανεί ανάκαμψη.

Τον Δεκέμβριο αναμένεται 20 από τα 27 κράτη-μέλη να έχουν έλλειμμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ και το χρέος σε κοινοτικό επίπεδο θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ, γι' αυτό και η Κομισιόν προτείνει να ξεκινήσει από το 2011 η προσπάθεια, αν το επιτρέπουν όμως οι οικονομικές συνθήκες, δηλαδή δεν εγκλωβιστεί η Ε.Ε. σε ένα φαύλο κύκλο χαμηλής ανάπτυξης 1,5% τα επόμενα χρόνια, κάτι που τώρα θεωρεί πολύ πιθανό...

Οι υπουργοί συμφώνησαν να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις για να στηριχθεί η ανάπτυξη. Επίσης, εν όψει της συνάντησης των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G20) στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί εξέτασαν την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου η οποία επηρεάζει τις εξαγωγές σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κρατικός προϋπολογισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας
ΔΝΤ: Σινοϊνδική η... παγκόσμια ανάκαμψη
Ανεργία
3.000.000 άνεργοι προστέθηκαν σε 1 χρόνο στην ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεταθέτουν για τον Δεκέμβριο τις αποφάσεις για το έλλειμμα
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Εκκαθαριστές στην «Ασπίς»
Πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ
Και διορίζει... και διαφημίζεται
ΣΕΒ
«Μια ισχυρή κυβέρνηση» προκρίνουν οι βιομήχανοι
Τουρκία
Από αριστερό ρεπόρτερ, το παπούτσι κατά Στρος Καν
Υφεση
Ελληνική συρρίκνωση 0,8% για φέτος
Χορηγήσεις δανείων
Ανοίγουν την ψαλίδα των επιτοκίων
Άλλες ειδήσεις
Εικονικά φορολογικά στοιχεία
Πρόστιμα από την ΥΠΕΕ
Παράταση επιχορήγησης
Ομόλογο ανταλλάξιμο από Eurobank
Τεχνικές εταιρίες: πάνω ο τζίρος, κάτω τα κέρδη