Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ

Ανοίγουν την ψαλίδα των επιτοκίων

Ακριβότερα κοστίζει στην Ελλάδα ο δανεισμός τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά.

Τα ελληνικά νοικοκυριά χρεώνονται με επιτόκια τα οποία είναι υψηλότερα έως και κατά 5% για τα καταναλωτικά δάνεια σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Με ευνοϊκότερους όρους γίνεται στην Ελλάδα ο δανεισμός για την απόκτηση στέγης, καθώς στα στεγαστικά δάνεια η ελληνική αγορά είναι ακριβότερη μόλις κατά 0,275 έως 0,6%. Επαχθέστερος είναι ο δανεισμός των ελληνικών επιχειρήσεων με επιτόκια που υπερβαίνουν τον μέσο όρο της Ε.Ε από 1% έως 1,6%. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ακόμη ότι στην ελληνική αγορά οι τράπεζες διεύρυναν το περιθώριο κέρδους, όπως αυτό αποτυπώνεται στη διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων - χορηγήσεων.

Το άνοιγμα στην ψαλίδα των επιτοκίων διευρύνθηκε τον περασμένο Αύγουστο σε σύγκριση με τις αρχές του έτους, καθώς η αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων ήταν ταχύτερη από εκείνη των επιτοκίων χορηγήσεων. Τον Δεκέμβριο το περιθώριο για τις τράπεζες στα στεγαστικά δάνεια ήταν αρνητικό. Με λίγα λόγια, οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια επί ζημία. Και αυτό διότι το επιτόκιο καταθέσεων ήταν 5,36%, δηλαδή υπερέβαινε κατά 0,44% το κυμαινόμενο των στεγαστικών δανείων, το οποίο έφτανε το 4,92%. Στα στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο σταθερό έως πέντε έτη το περιθώριο, από 0,44% που ήταν τον Δεκέμβριο, εκτινάχθηκε στο 2,41% τον Αύγουστο. Εξάλλου, τον ίδιο μήνα η διαφορά έγινε θετική για τις τράπεζες, ίση με 1,03% και για τα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου. Ο λόγος είναι ότι το επιτόκιο καταθέσεων μειώθηκε στο 2,24%. Αντίστοιχα, το κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων υποχώρησε στο 3,27% μόνο. Στη ζώνη του ευρώ το επιτόκιο για την ίδια κατηγορία των στεγαστικών είχε διαμορφωθεί στο 3%, και στο 4,06% για δάνεια με σταθερό επιτόκιο έως 5 έτη.

Στο 12% το περιθώριο

Στα καταναλωτικά δάνεια το περιθώριο για τις τράπεζες ήταν 9,47% τον Δεκέμβριο του 2008. Το περιθώριο διευρύνθηκε στο 12,07% τον Αύγουστο. Αιτία γι' αυτό στάθηκε το γεγονός ότι το επιτόκιο των δανείων αποκλιμακώθηκε αντιστοίχως από το 14,83% στο 14,33% μόνο. Στη ζώνη του ευρώ κατά μέσο όρο το υψηλότερο επιτόκιο στην καταναλωτική πίστη σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ τον Αύγουστο κυμαινόταν στο 9,26%.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ελλάδα οφείλεται εν μέρει στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση η οποία είχε ως αποτέλεσμα ν' αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού για το ίδιο το Δημόσιο. Οταν δηλαδή το περιθώριο δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο είχε φθάσει το 2% ή και το 3% προγενέστερα, ήταν αναμενόμενο οι εγχώριες τράπεζες να δανείζουν τους ιδιώτες με υψηλότερα περιθώρια. Ετσι στις επιχειρήσεις για παράδειγμα το επιτόκιο για υπεραναλήψεις τον Αύγουστο είχε υποχωρήσει στο 5,83% από 7,13% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ωστόσο παρέμεινε υψηλότερο από το μέσο επιτόκιο της ευρωζώνης (4,25%.). Το ίδιο συνέβη και με το κυμαινόμενο επιτόκιο για ποσά έως 1 εκατ.ευρώ, το οποίο στην εγχώρια αγορά κυμαινόταν στο 4,41% έναντι 3,42% στην Ε.Ε. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Αποταμίευση και καταθέσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας
ΔΝΤ: Σινοϊνδική η... παγκόσμια ανάκαμψη
Ανεργία
3.000.000 άνεργοι προστέθηκαν σε 1 χρόνο στην ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεταθέτουν για τον Δεκέμβριο τις αποφάσεις για το έλλειμμα
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Εκκαθαριστές στην «Ασπίς»
Πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ
Και διορίζει... και διαφημίζεται
ΣΕΒ
«Μια ισχυρή κυβέρνηση» προκρίνουν οι βιομήχανοι
Τουρκία
Από αριστερό ρεπόρτερ, το παπούτσι κατά Στρος Καν
Υφεση
Ελληνική συρρίκνωση 0,8% για φέτος
Χορηγήσεις δανείων
Ανοίγουν την ψαλίδα των επιτοκίων
Άλλες ειδήσεις
Εικονικά φορολογικά στοιχεία
Πρόστιμα από την ΥΠΕΕ
Παράταση επιχορήγησης
Ομόλογο ανταλλάξιμο από Eurobank
Τεχνικές εταιρίες: πάνω ο τζίρος, κάτω τα κέρδη