Έντυπη Έκδοση

Μια εφημερίδα σε κάθε σπίτι;

Η λεγόμενη «κρίση του Τύπου» στη χώρα μας δεν έχει τις ρίζες της μόνο στα τεχνολογικά επιτεύγματα της τελευταίας τριακονταετίας και στην καθολική, πια, διάδοσή τους.

Ούτε τα -απολύτως υπαρκτά- δομικά χαρακτηριστικά (διαπλοκή με την κυβερνητική είτε την αντιπολιτευόμενη εξουσία, κρατικές διαφημίσεις, εργολαβίες, καράβια, σχολικές «γνώσεις» κ.λπ.), με τα οποία εμφανίστηκε ευθύς εξαρχής ο ελληνικός Τύπος, είναι ικανά να την εξηγήσουν επαρκώς. Η κρίση του Τύπου, κι αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, είναι ταυτόσημη με την κρίση του γραπτού λόγου γενικώς.

Εδώ και πολλές δεκαετίες, κάτω από την πολιτισμική πίεση των νέων μέσων (κινηματογράφος, τηλεόραση και, πιο πρόσφατα, Διαδίκτυο) και των αυτόνομων αφηγήσεων που αυτά συγκροτούν, η αυθεντία του γραπτού λόγου, σε όλες τις εκδοχές του, έχει υποστεί καίρια πλήγματα. Οι προνομίες του, ήδη υπεσκαμμένες με την ανατολή του 20ού αιώνα, προσκυρώθηκαν στο ενεργητικό των νέων μέσων, που έτσι οικοδόμησαν το απαραίτητο συμβολικό τους κύρος, για να καταστούν πια στις μέρες μας υπερ-αφηγήσεις και να σφετεριστούν κρίσιμο, ζωτικό έδαφος που κάποτε ανήκε στον γραπτό λόγο. Ο Μπαλζάκ και ο Ντοστογιέφσκι, εκτός από τον παραδοσιακό ρόλο του λογοτέχνη-συγγραφέα-αφηγητή, ήταν ταυτόχρονα και η δημοσιογραφία, η τηλεόραση και ο κινηματογράφος της εποχής. Ο γραπτός λόγος αντλούσε, έτσι, κύρος και γόητρο από τον ίδιο τον εαυτό του. Σε μια όχι συχνή συγκυρία αυτο-αναφοράς, ο γραπτός λόγος -και δη η λογοτεχνία- συνιστούσε περίπου νομιμοποιητική αυταξία, ένα υπερ-σύστημα στο οποίο έπρεπε οι άλλοι να αναφερθούν, για να νομιμοποιηθούν, πραγματικά ή συμβολικά.

Αυτή, και όχι κάποια άλλη, είναι η πιο βαθιά αιτία της λεγόμενης «κρίσης του Τύπου». Για τον τρόπο και τον χρόνο της, στο επόμενο σημείωμά μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Λογοτεχνία
Μνήμη Ηλία Πετρόπουλου
Δοκίμιο
Ανάδειξη του δοκιμίου*
Κριτική βιβλίου
Θηράματα χωρίς καταφύγιο
Ερωτες και μηχανορραφίες
Το ισλάμ της Μαργιάν Σατραπί
Το εξωφρενικό καρναβάλι της Ιστορίας
Συνταγματική ιστορία
Η ανεπάρκεια του Τζον Απντάικ
Ενας τρομοκράτης με αισθήματα
Στο ξέφωτο του Είναι
Άλλες ειδήσεις
Σελίδες και Σιγαρέτα, ΙΙ
Ερίζοντας για τον Πόε
Μια εφημερίδα σε κάθε σπίτι;