Έντυπη Έκδοση

Ας θυμηθούμε αυτούς που πια δεν θυμούνται

Στο κατώφλι του νέου αιώνα οι ανεπτυγμένες κυρίως χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλη αύξηση των ηλικιωμένων πολιτών τους. Επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν ότι το ποσοστό των ηλικιωμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο είχε αυξηθεί από 8% που ήταν το 1950 σε 10% για το 2000. Η αύξηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και ο πληθυσμός των ηλικιωμένων ανθρώπων να φτάσει το 21% του συνολικού πληθυσμού της Γης το 2050.

Εξαιτίας λοιπόν της μεγάλης αύξησης του ηλικιωμένου πληθυσμού, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και άλλοι παγκόσμιοι οργανισμοί αρχίζουν να συζητούν για το γήρας και προσπαθούν μέσα από προγράμματα να αυξήσουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων και την παραγωγικότητά τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχουν αναπτυχθεί νέοι επιστημονικοί κλάδοι, όπως είναι η γηριατρική και η γηροψυχολογία.

Το 1907 ο Αυστριακός ψυχίατρος Alois Alzheimer περιέγραψε τα παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά μιας «περίεργης», όπως τη χαρακτήρισε, νόσου που έμελλε να πάρει το όνομά του. Αναφορές της νόσου αυτής, όμως, υπάρχουν σε αρχαίους αιγυπτιακούς παπύρους ήδη από τον 24ο αιώνα π.Χ.: Στο μουσείο του Λούβρου φυλάσσεται χειρόγραφο του Πτάχοτεπ, Αιγύπτιου αξιωματούχου, ο οποίος σε μεγάλη ηλικία θέλησε να αφήσει παρακαταθήκη στον γιο του τις εμπειρίες και τη γνώση που είχε αποκτήσει.

Vizier to Tancheres

«Τα μάτια είναι θολά, τ' αυτιά κουφά

Η δύναμη εξασθενεί, η κούραση επέρχεται. Το στόμα σιωπά, δε μιλά πια

Η καρδιά είναι κενή, δε θυμάται το παρελθόν

Τι μεγάλο κακό που κάνουν στον άνθρωπο τα γηρατειά»

Ομως δεν είναι τα γηρατειά αλλά η ασθένεια της άνοιας που περιγράφεται στο παραπάνω απόσπασμα.

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη νόσο αυτή; Υπάρχουν παράγοντες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, όπως η ηλικία και τα γονίδιά μας. Υπάρχουν όμως και παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε με τις επιλογές μας, όπως:

* Η αντιμετώπιση αγγειακών παραγόντων, όπως είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη, η αυξημένη ομοκυστεΐνη, η παχυσαρκία.

**Η αυξημένη ομοκυστεΐνη αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση Βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος. Η αντιμετώπιση κατάθλιψης - άγχους, με τα κατάλληλα φάρμακα που δεν προκαλούν διαταραχές της μνήμης ή ψυχοθεραπεία. Η Διατροφή (η μεσογειακή δίαιτα, με κατανάλωση ψαριών, ελαιολάδου, μικρής ποσότητας κρασιού, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών παίζει προστατευτικό ρόλο).

** Δραστηριότητες, χόμπι, σωματική και νοητική άσκηση. Εστω και 30 λεπτά περπάτημα μπορεί να μας προφυλάξει από την άνοια, σύμφωνα με μετα-αναλύσεις ερευνών...

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της άνοιας γίνεται κυρίως με τους Αναστολείς της Χολινεστεράσης (δονεπεζίλη, ριβαστιγμίνη, γαλανθαμίνη), φάρμακα που επιτρέπουν την ακετυλοχολίνη που αποτελεί τον νευροδιαβιβαστή της μνήμης να δρα περισσότερο χρόνο στα νευρικά κύτταρα, και έναν γλουταμινεργικό ανταγωνιστή, τη μεμαντίνη, που εμποδίζει την τοξική δράση του γλουταμινικού οξέος. Μια νέα μορφή χορήγησης έχει πρόσφατα κυκλοφορήσει, το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης, που αυξάνει τις επιλογές του γιατρού, κυρίως σε περιπτώσεις όπου η κατάποση είναι προβληματική.

Στα κέντρα ημέρας των εταιρειών της νόσου Alzheimer σ' όλη την Ελλάδα λαμβάνουν χώρα οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, προγράμματα που έχουν στόχο την εξάσκηση του νου μέσα από δομημένες ασκήσεις που βιώνονται ευχάριστα από τους συμμετέχοντες. Τα κέντρα ημέρας στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν στο Χαρίσειο Γηροκομείο, στη βίλα Αμποτ στο Πανόραμα, στη Μονάδα «Αγίας Ελένης», Πέτρου Συνδίκα 13, και στη Μονάδα «Αγιος Ιωάννης» Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και τα κέντρα αυτά χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας (25%) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (75%) τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια από το υπουργείο Υγείας εξ ολοκλήρου. Ανάλογα κέντρα λειτουργούν στην Αθήνα, στον Βόλο, στα Χανιά, στη Λάρισα και στην Ξάνθη.

Περισσότερες πληροφορίες: 2310-810411, 2310-351451, www.alzheimer-hellas.gr.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Σχετικά θέματα: Αλτσχάιμερ
Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Διαβήτης
Σωστός έλεγχος της γλυκόζης με αυτοεξέταση
Οφθαλμικές παθήσεις
Η τρίτη ηλικία και τα προβλήματα όρασης
Απώλεια μυϊκής μάζας
Σαρκοπενία
Αλτσχάιμερ
Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης
Ας θυμηθούμε αυτούς που πια δεν θυμούνται
Άλλες ειδήσεις
Τα μυοσκελετικά πιο συχνά από τη γρίπη