Έντυπη Έκδοση

Αθωώθηκε στο δικαστήριο για ανάρτηση στο blog που αφορούσε τον αντιδήμαρχο Ζαχάρως

«Εγκλημα διά του Τύπου δεν συντελείται στην περίπτωση των ιστολογίων». Η ανωτέρω δικαστική άποψη, επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε λόγω των συνεχών διώξεων των κατόχων blog πανελλαδικά, περιέχεται στο σκεπτικό του υπ' αριθμ. 64/2010 πολυσέλιδου βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, το οποίο αθώωσε τον υπογράφοντα για ανάρτηση στο blog του που αφορούσε τον πρώην αντιδήμαρχο της Ζαχάρως.

Οπως αναφέρεται: «Το ιστολόγιο είναι μια τεχνική εφαρμογή στον παγκόσμιο ιστό και ειδικότερα μια ιστοσελίδα εν είδει προσωπικού ημερολογίου, ο κάτοχος-διαχειριστής του οποίου (blogger) καταγράφει και ανακοινώνει τις απόψεις του για διάφορα ζητήματα που αυτός επιλέγει. Είναι δημοσίως προσιτό θεωρητικά σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στα ερεθίσματα που λαμβάνουν από την ανάγνωση των απόψεων του κατόχου-διαχειριστή του ιστολογίου, δύνανται να απαντήσουν στις απόψεις του γράφοντος και ανακοινώνοντας στο ίδιο ιστολόγιο τα δικά τους σχόλια, τα οποία είναι επίσης αναγνώσιμα. Ο κάτοχος-διαχειριστής έχει την τελική δυνατότητα με τη χρήση στοιχείων πρόσβασης να επιλέγει τους αναγνώστες του ιστολογίου του και ακόμη να αποφασίζει αυτός αν και ποιοι από τους αναγνώστες επιτρέπεται να ανακοινώσουν τα δικά τους σχόλια σε αυτό».

«Επομένως, το ιστολόγιο είναι ένα διαδραστικό μέσο επικοινωνίας αόριστου αριθμού προσώπων και στο σημείο αυτό διαφέρει από τις ιστοσελίδες που διατηρούν τα μέσα ενημέρωσης στο Διαδίκτυο, διότι η διαμόρφωση του περιεχομένου του δεν αποφασίζεται μόνο από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου ενημέρωσης αλλά από τους χρήστες του Διαδικτύου, οι οποίοι είναι αναγνώστες του ιστολογίου».

«Το γεγονός ότι ο κάτοχος-διαχειριστής του ιστολογίου δεν υποχρεούται να χρησιμοποιεί τα αληθινά στοιχεία του αλλά δύναται να εμφανίζεται στους αναγνώστες του χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, ούτως ώστε κανείς από τους επισκεπτόμενους το ιστολόγιό του να μη γνωρίζει την αληθινή του ταυτότητα, δεν αναιρεί τον χαρακτηρισμό του ιστολογίου ως ηλεκτρονικού εντύπου, διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο».

Και σε άλλο σημείο τονίζεται: «Ελλείψει νομοθετικής ρύθμισης και νομολογιακής επίλυσης του υπό έρευνα ζητήματος, η αντιμετώπιση του αναφυέντος κενού νόμου επιτυγχάνεται με αναλογική εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, τόσο σε επίπεδο ουσιαστικού όσο και σε επίπεδο δικονομικού ελέγχου».

«Στο ιστολόγιο δεν υπάρχει η συνήθης ιεραρχική δομή οργάνωσης που απαντάται στα παραδοσιακά έντυπα, δηλαδή δεν υπάρχει ιδιοκτήτης, εκδότης, διευθυντής, συντάκτης, ούτε απαντώνται τα αντίστοιχα πρόσωπα που προβλέπει ο Νόμος 1178/1981 για τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πληροφορική και διαδίκτυο
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δημόσιο
Θύελλα έως το 2013
Τέλος ακινήτων
Αντάρτικο από τον Δήμο Νέας Ιωνίας για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ
Στο ΣτΕ η μάχη για το τέλος ακινήτων
Εκπαίδευση
Γκάζι με στόχο τα μισά ΑΕΙ
Υγεία
Ταραχή στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, υπό παραίτηση ο διοικητής
«Συνταγογραφείτε όπως παλιότερα»
Ελληνικά σφαγεία
Γην και ύδωρ στις εισαγωγές κρέατος
«Δεν μπορούμε να έχουμε σφαγεία με προϋποθέσεις Βερολίνου σε κάθε μικρό νησάκι»
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς και 10 αγκάθια στη λειτουργία των σφαγείων
Παιδί
«Λέγοντας όχι στο παιδί, κάνουμε χώρο ανάμεσα στις επιθυμίες και την πραγμάτωσή τους»
Πώς η εύγλωττη σιωπή των νηπίων διδάσκει τους γονείς
Το φαΐ, υποκατάστατο ματαίωσης
Πρόγραμμα παιδικής ψυχοβοήθειας στο «Παίδων»
ΟΚΑΝΑ
Εξωση σε ασθενείς από μονάδα ΟΚΑΝΑ
Διαχείριση απορριμμάτων
Νέο παράθυρο από την κυβέρνηση για είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση απορριμμάτων
Ανεργία
Εκλεισαν τρία χρόνια απλήρωτοι στα κλωστήρια Λαναρά
Εθνική Ασφαλιστική
Κομπίνα με εικονικές αποζημιώσεις για 167 τροχαία-μαϊμού σε βάρος της Εθνικής Ασφαλιστικής
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αθωώθηκε στο δικαστήριο για ανάρτηση στο blog που αφορούσε τον αντιδήμαρχο Ζαχάρως
Μεταφορές
Στάσεις στα μέσα μεταφοράς
Θέματα καταναλωτή
163 κιλά ακατάλληλο κρέας