Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 2.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Από το δίμηνο, τώρα κάθε μήνα η πληρωμή εισφορών

Μεγάλες αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας στον ΟΑΕΕ, με στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων που αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ κατ' έτος, με διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και πληρωμή των εισφορών κάθε μήνα αντί του διμήνου.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα ενταχθούν με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή ο κ. Βρούτσης με στόχο την αύξηση των εισφορών των Ταμείων από το οποίο λείπουν οι διατάξεις που είχαν αρχικά εισαχθεί και αφορούσαν στην καθιέρωση προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος που θα αντιστοιχούσε το 90% της σύνταξης, καθώς και οι ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των αγροτών με 40 έτη ασφάλισης.

Με τροπολογία προβλέπεται η ένταξη στον ΟΑΕΕ των νέων ασφαλισμένων σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, εφ' όσον ασκούν δραστηριότητα η οποία υπάγεται στον Οργανισμό αλλά έχουν εξαιρεθεί με τους ισχύοντες νόμους. Με τη νέα ρύθμιση, θα υποχρεούνται να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ μόνο οι νέοι και όχι οι παλαιοί ασφαλισμένοι για τους οποίους, εν τέλει, δεν μεταβάλλεται το καθεστώς ασφάλισης (κυρίως στον ΟΓΑ). Επίσης, στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται όσοι ασκούν σχετική με τη δραστηριότητα ασφάλισης στο φορέα, αλλά δεν υποχρεούνται να ασφαλίζονται σε αυτόν λόγω της περιστασιακής και για μικρό χρονικό διάστημα (ακόμη και με μία ημέρα) ασφάλισης στο ΙΚΑ. Στο εξής αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων θα μπορεί να εξαιρεθεί από τον ΟΑΕΕ μόνο εάν έχει πλήρη χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ.

Με την οριστικοποίηση αυτών των αλλαγών είναι προφανές ότι δεν θα μεταβληθεί το καθεστώς ασφάλισης για ένα μεγάλο τμήμα εξαιρέσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενοικίασης δωματίων και μετακινήθηκαν με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση από τον ΟΑΕΕ στον φθηνότερο ΟΓΑ.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, οι αποκλίσεις υπουργείου και τρόικας για το ύψος των υπό εξοικονόμηση ποσών είναι μικρές και μένει να οριστικοποιηθούν μετά και την ολοκλήρωση της αποστολής των αρχείων τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση των κυβερνητικών εκτιμήσεων για την εξοικονόμηση των 600 εκατ. ευρώ από δράσεις που σχετίζονται με τη σύλληψη της εισφοροδιαφυγής.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο ακόμη θέματα για τα οποία θα αργήσει η συμφωνία. Το πρώτο αφορά τη νέα ρύθμιση για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι παρά τις διαφωνίες ως προς το βάθος των αλλαγών στο καθεστώς, στο τέλος θα βρεθεί μέση οδός. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων μηνιαίως δεν μπορεί να αποκλίνει από την ευρωπαϊκή πρακτική. Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι η υπό αναθεώρηση διάταξη είναι ήσσονος σημασίας, καθώς ακόμη και στις μεγάλες επιχειρήσεις τις οποίες αφορά η συγκεκριμένη διάταξη οι ομαδικές απολύσεις ήδη γίνονται σε ποσοστά μεγαλύτερα των νομοθετημένων με τη βοήθεια των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά το πότε και το αν δρομολογηθεί η μνημονιακή δέσμευση του υπουργείου να προχωρήσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% ποσοστιαίες μονάδες. «Και σε αυτό το θέμα θα βρεθεί κάποια ενδιάμεση λύση», επισημαίνεται από στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα οποία δεν αποκλείουν η τρόικα να αποδεχθεί μετάθεση της περικοπής του μη μισθολογικού κόστους το 2015 και όχι από το 2014.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εργασιακά θέματα
Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Εργασία & Ασφάλιση
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Σχετικά θέματα: Εργασία & Ασφάλιση
Διαφημιστής εφαρμογών
10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο
Στη «Νέα Αρχή» με ρύθμιση οφειλών
Παιδεία και θέσεις εργασίας
ΟΑΕΕ: Οι νέοι συνταξιούχοι θα χάνουν 120 ευρώ ετησίως
Φρένο στην αναγνώριση ιδιωτικού χρόνου στο Δημόσιο
Γυναικεία επιχειρηματικότητα
15 δισ. ευρώ για το Erasmus
Interamerican μέσω ACHMEA στην Αυστραλία
Πότε παίρνω σύνταξη
Από σήμερα ρύθμιση οφειλών για αγρότες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Νερό δεν πέφτει, η θάλασσα σηκώνεται, η ζέστη μεγαλώνει
Εκπαίδευση
Ψάχνουν Παιδεία συνεννόησης
Διαχείριση απορριμμάτων
Χωματερή αντί για αναχώματα!
Ακραία καιρικά φαινόμενα
«Πρώτη» του χειμώνα με άγριους νοτιάδες
Σχολεία
Το πρώτο ελληνικό Γυμνάσιο ζει
Θεσσαλονίκη
Παραδόθηκε η παραλία της Θεσσαλονίκης
3 χρόνια επί δύο για μη καταβολή δεδουλευμένων
Του άναψαν τα... Λαμπάκια με την Eldorado
Τα ΜΑΤ διαμεσολάβησαν στους «Χωρίς Μεσάζοντες»
Εργασία & Ασφάλιση
Διαφημιστής εφαρμογών
10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο
Στη «Νέα Αρχή» με ρύθμιση οφειλών
Παιδεία και θέσεις εργασίας
ΟΑΕΕ: Οι νέοι συνταξιούχοι θα χάνουν 120 ευρώ ετησίως
Από το δίμηνο, τώρα κάθε μήνα η πληρωμή εισφορών
Φρένο στην αναγνώριση ιδιωτικού χρόνου στο Δημόσιο
Γυναικεία επιχειρηματικότητα
15 δισ. ευρώ για το Erasmus
Interamerican μέσω ACHMEA στην Αυστραλία
Πότε παίρνω σύνταξη
Από σήμερα ρύθμιση οφειλών για αγρότες
Ανθρώπινα
Η ζωή στις γαλαρίες με τα βαγονέτα
Στο «Κύτταρο»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εισέπραττε από τα Ταμεία, δεν πούλαγε τα φάρμακα
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Στις καλένδες το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφύλων