Έντυπη Έκδοση

ΠΙΕΣΤΙΚΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ, ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τώρα αναζητούν συναίνεση

Ο φόβος νέων διαρροών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο ξεσηκωμός πράσινων συνδικαλιστών, η εκτεταμένη κοινωνική δυσαρέσκεια αναγκάζουν την κυβέρνηση σε μια αλλαγή επιχειρησιακής τακτικής όσον αφορά την προώθηση των νομοσχεδίων για τις διαρθρωτικές αλλαγές, από την υλοποίηση των οποίων θα εξαρτηθεί η τέταρτη δόση αλλά και η περαιτέρω χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από το δάνειο της τρόικας.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση (λέει ότι) ανοίγει την πόρτα του διαλόγου με τις εμπλεκόμενες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες αλλά και με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε τα νομοσχέδια που θα φθάνουν στη Βουλή να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση για να αποφεύγονται συγκρούσεις και διαρροές.

Ηδη έχει γίνει η αρχή για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς η κυβέρνηση τις τελευταίες δέκα ημέρες έχει ανοίξει διάλογο με τους αρμόδιους συνδικαλιστικούς φορείς για την εξεύρεση κοινών λύσεων (π.χ. με τους φαρμακοποιούς).

Ο τρόπος συντονισμού αυτής της νέας επιχειρησιακής τακτικής θα συζητηθεί σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, σε συνάντηση στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι γραμματείς του κόμματος Μ. Καρχιμάκης και της Κ.Ο. Βασίλης Εξαρχος. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μας έλεγαν χθες ότι για τις μεγάλες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν μέσα στο 2011 χρειάζεται η συμμετοχή των βουλευτών, η στήριξη του κόμματος και η ενημέρωση των πολιτών, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές ο πολιτικός χρόνος είναι ασφυκτικά πιεστικός.

Ο χρόνος είναι πράγματι πιεστικός, αφού εκτός και εντός της χώρας η κυβέρνηση έχει να δώσει πολλές δύσκολες και αμφίρροπες μάχες.

Επιμήκυνση

* Στο εξωτερικό το σημαντικότερο θέμα που είναι σε εκκρεμότητα είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Ηδη το ΔΝΤ, όπως έχει δηλώσει ο γενικός διευθυντής του Ντομινίκ Στρος - Καν, βλέπει θετικά την επιμήκυνση, όσον αφορά τη δική του συμμετοχή στο δάνειο, με τρόπο ώστε τα τρία χρόνια της περιόδου χάριτος να γίνουν 4,5 και τα τρία χρόνια της αποπληρωμής να γίνουν 5,5 χρόνια.

Για να κλειδώσει όμως συνολικά η επιμήκυνση θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, που θα συζητήσουν το θέμα μέσα στον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η Ε.Ε. συνδέει την επιμήκυνση με την προώθηση του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών για την τέταρτη δόση του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ, που θα γίνει τον Μάρτιο.

Οι σημαντικότερες από αυτές τις αλλαγές είναι:

* Το άνοιγμα των περίπου 150 κλειστών επαγγελμάτων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο εντός του Ιανουαρίου.

* Οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ. Προτεραιότητα έχει η αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, με τους εργαζομένους στον κλάδο να είναι σε συνεχείς κινητοποιήσεις εδώ και δύο εβδομάδες.

Επίσης έχουν ψηφιστεί στη Βουλή οι μισθολογικές περικοπές οι οποίες θα επεκταθούν και στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ) επιχειρήσεις. Πλαφόν είναι οι 48.000 ευρώ ετησίως και για μισθούς πάνω από 1.800 ευρώ μειώσεις κατά 10%. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία μετατάξεων πλεονάζοντος προσωπικού από τις ΔΕΚΟ στο Δημόσιο (π.χ. ΟΣΕ).

* Αλλαγές στον τομέα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της φορολογικής διοίκησης.

* Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στον τομέα αυτό εντάσσονται μεταξύ άλλων οι αποφάσεις για το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και η αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού.

* Το ενιαίο μισθολόγιο.

* Σύσκεψη με την ομάδα των βουλευτών που έχει αναλάβει τη συλλογή υπογραφών για το ευρωομόλογο θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου την Τετάρτη θα μεταβεί στο Παρίσι για να μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Γάλλος πρωθυπουργός. Από εκεί θα πετάξει για την Τουρκία. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Πράσινο φως από το Μαξίμου για το άνοιγμα επαγγελμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Τώρα αναζητούν συναίνεση
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Καμπανάκι για την κυβέρνηση, η διπλή παρέμβαση Παπούλια
Βουλή
Νωρίτερα η Βουλή μετά το μπαράζ νομοσχεδίων
Αρχεία Φόρεϊν Οφις
Ορχήστρα του ενός ανδρός το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα
Νέα Δημοκρατία
Ασκήσεις ισορροπίας
ΣΥΡΙΖΑ
Ζητείται συνεννόηση στον τριπολικό ΣΥΡΙΖΑ
Νέα Αρχή
Ανεξέλεγκτο οικονομικό FBI...
Δήμος Αθηναίων
Ψήφιζαν έξι ώρες!
Ζαχάρω Ηλείας
Ορκίστηκαν στο φως των κεριών
Δήμος Θεσσαλονίκης
Ομοφωνίες και χαμόγελα στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Άλλες ειδήσεις
Σημίτης: Κάναμε ό,τι έκαναν και οι άλλοι στην Ε.Ε.