Έντυπη Έκδοση

Καμπανάκι για την κυβέρνηση, η διπλή παρέμβαση Παπούλια

Ως καμπανάκι στην κυβέρνηση Παπανδρέου ερμηνεύεται η πρωτοβουλία Παπούλια να παρέμβει, επί δύο συνεχείς ημέρες, υπέρ της ενίσχυσης των αδυνάτων και της παραδειγματικής τιμωρίας όσων πλούτισαν παράνομα.

Οπως συνηθίζεται, την Πρωτοχρονιά η πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία έκανε ουρά για να ευχηθεί στον Πρόεδρο. Αλλά το μήνυμα που έστειλε εκείνος μπορεί να μην άρεσε σε όλους Οπως συνηθίζεται, την Πρωτοχρονιά η πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία έκανε ουρά για να ευχηθεί στον Πρόεδρο. Αλλά το μήνυμα που έστειλε εκείνος μπορεί να μην άρεσε σε όλους «Οσο πολύπλευρα και αν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη γειτονιά μας, στη χώρα μας, σε ευρωπαϊκό ή σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο σύνθετες και αν είναι οι απαντήσεις που απαιτούνται, πρέπει να θυμάται η κυβέρνηση ότι, ειδικά στην κρίση που περνάμε, κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. «Συναισθάνομαι την οργή για την κοινωνική αδικία, το συλλογικό αίτημα για παραδειγματική τιμωρία όσων πλούτισαν παράνομα και για σύλληψη της γκρίζας οικονομίας», τόνισε.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ανήμερα την Πρωτοχρονιά στο προεδρικό μέγαρο, όπου δέχθηκε ευχές από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Χαρακτήρισε την κοινωνική συνοχή «μεγάλο ζητούμενο».

«Αλλά η κοινωνική συνοχή βγαίνει από την πάταξη των αδικημάτων σε βάρος του ελληνικού λαού», τόνισε. «Δεν μπορεί να διαφεύγουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν φόρους και ύστερα να τρέχουν στα κρατικά νοσοκομεία να θεραπευτούν. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Η έμμεση κριτική Παπούλια, σε μια περίοδο που οι βίαιες ανατροπές πυροδοτούν μια σειρά από κοινωνικά μέτωπα, θα ήταν λογικό να προβληματίσει την κυβέρνηση που αναζητεί συμμάχους. Δεν είναι τυχαίο ότι Παπούλιας και Παπανδρέου στην κατ' ιδίαν συνομιλία που είχαν στο προεδρικό μέγαρο συμφώνησαν σε εύθετο χρόνο, μετά τα ταξίδια του Γ. Παπανδρέου (Παρίσι, Ερζερούμ), να συναντηθούν. Ο Γ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις είπε ότι «σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο προέχει η εμπέδωση του κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, θέματα για τα οποία η κυβέρνηση εργάζεται».

Ο Κ. Παπούλιας δεν δείχνει πάντως να φοβάται ευρεία κλιμάκωση των αντιδράσεων παρά τις ανατροπές. Συνέστησε όμως στους κρατούντες «να διευκολύνουν αυτή την ανοχή που τους δίνει ο ελληνικός λαός». Πρέπει οπωσδήποτε να ενισχύσουν οικονομικά, τουλάχιστον, τα χαμηλότερα εισοδήματα», τόνισε.

Και πάλι έκανε αυτοκριτική. «Ο ελληνικός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα για την κακοδιαχείριση και τις αμαρτίες δεκαετιών», δήλωσε. «Για την απληστία και τις ατέλειες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, για τις αδυναμίες της Ευρώπης αλλά και για τα λάθη και την αμεριμνησία τη δικιά μας, του πολιτικού κόσμου της πατρίδας μας, του οποίου μέρος είμαι και εγώ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Προεδρία της Δημοκρατίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Τώρα αναζητούν συναίνεση
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Καμπανάκι για την κυβέρνηση, η διπλή παρέμβαση Παπούλια
Βουλή
Νωρίτερα η Βουλή μετά το μπαράζ νομοσχεδίων
Αρχεία Φόρεϊν Οφις
Ορχήστρα του ενός ανδρός το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα
Νέα Δημοκρατία
Ασκήσεις ισορροπίας
ΣΥΡΙΖΑ
Ζητείται συνεννόηση στον τριπολικό ΣΥΡΙΖΑ
Νέα Αρχή
Ανεξέλεγκτο οικονομικό FBI...
Δήμος Αθηναίων
Ψήφιζαν έξι ώρες!
Ζαχάρω Ηλείας
Ορκίστηκαν στο φως των κεριών
Δήμος Θεσσαλονίκης
Ομοφωνίες και χαμόγελα στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Άλλες ειδήσεις
Σημίτης: Κάναμε ό,τι έκαναν και οι άλλοι στην Ε.Ε.