Έντυπη Έκδοση

ΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Ο ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

Ασκήσεις ισορροπίας

Ισορροπίες ανάμεσα στα δύο συστήματα που πολιορκούν τη Ρηγίλλης διεκδικώντας σφαίρες επιρροής -των ακραιφνών «σαμαρικών» και των «μεσαιοχωριτών» όπως καταχωρίστηκαν πλέον στο γαλάζιο λεξιλόγιο μετά την παρέμβαση του προεδρικού φίλου Φαήλου Κρανιδιώτη περί ντιντήδων- θα επιχειρήσει να βρει ο Αντώνης Σαμαράς στο νέο οργανωτικό σχήμα του κόμματος.

Διευρύνεται ο ρόλος του Σταύρου Δήμα. Ευρωπαϊκά θέματα, που έχουν κι ευκαιρίες για αποδράσεις Διευρύνεται ο ρόλος του Σταύρου Δήμα. Ευρωπαϊκά θέματα, που έχουν κι ευκαιρίες για αποδράσεις Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των αλλαγών άρχισε. Στελέχη που βρίσκονται κοντά του εκτιμούν ότι είναι έτοιμος και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να κάνει τις ανακοινώσεις πριν από τα Φώτα, ώστε οι εσωκομματικές αντιδράσεις να εκτονωθούν κατά τη διάρκεια των αργιών που ακολουθούν.

Δεν είναι, πάντως, λίγα τα στελέχη που κρατούν μικρό καλάθι. Θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «είναι αναγκασμένος να κάνει τις επιλογές του από τη συγκεκριμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.» και η οποία είναι επιλογής Καραμανλή. Γι' αυτό και θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα με το ανακάτεμα της τράπουλας, τη δραστηριοποίηση περισσότερων στελεχών και την είσοδο δύο-τριών τεχνοκρατών με εμπειρία στη δημόσια κρατική μηχανή.

Το μεγάλο πρόβλημα του Α. Σαμαρά, όμως, είναι η υπόγεια κόντρα που υπάρχει στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Σε όσους τον στήριξαν και με τους οποίους μοιράζεται τις ίδιες απόψεις περί «ιδεολογικής καθαρότητας», στα εθνικά θέματα και κατά του Μνημονίου και σε εκείνους που θεωρούνται κεντρώοι και μετριοπαθείς, κινούνται πιο συναινετικά έως και νεοφιλελεύθερα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπορεί να αισθάνεται πιο κοντά στους πρώτους αλλά στην παρούσα φάση θέλει να κάνει επίθεση φιλίας στους κεντρώους προκειμένου να μην τους σπρώξει προς την αγκαλιά της Ντόρας Μπακογιάννη που προφανώς θα ήθελε να αυξήσει τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Αναμένεται ρόλους-κλειδιά να αναλάβουν οι εξ απορρήτων του Α. Σαμαρά Κ. Αρβανιτόπουλος, Δ. Σταμάτης, Χρ. Λαζαρίδης. Για αναβάθμιση προορίζονται οι Κ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Δένδιας. Αναζητείται διακριτός ρόλος και για τον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Θα ενεργοποιηθούν βουλευτές περιφέρειας, ο Β. Κικίλιας, ο Κ. Μουσουρούλης. Ο αντιπρόεδρος και πρώην επίτροπος Στ. Δήμας αποτελεί το ισχυρό χαρτί του Α. Σαμαρά για την Ευρώπη, οπότε εκτός από τον τομέα της Οικονομίας θα του αναθέσει και ευρωπαϊκά θέματα.

Η Ρηγίλλης εκτιμά πάντως ότι το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι πολύ καλύτερο από εκείνο που περιγράφεται λόγω της αντιμνημονιακής στρατηγικής του Α. Σαμαρά. Επικαλούνται και τις δηλώσεις Μαρτένς στο «Βήμα». «Συμφωνώ με τη θέση του Αντώνη Σαμαρά ότι οι πολιτικές του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησής του, οι οποίες είναι χτισμένες γύρω από το Μνημόνιο, είναι ελαττωματικές γιατί πρώτα και κύρια δεν δημιουργούν οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ.

Στο μήνυμά του για το 2011 ο Α. Σαμαράς αναφέρθηκε σε «ανατροπές σεισμικού χαρακτήρα» και έθεσε θέμα αλληλεγγύης στην Ε.Ε. «Το 2010 άνοιξε το "κουτί της Πανδώρας"», τόνισε. «Και για την Ελλάδα και για την υπόλοιπη Ευρώπη... Οπως λέει, όμως, ο ελληνικός μύθος, όταν δραπέτευσαν όλα τα δεινά, οι Θεοί είχαν προβλέψει να βάλουν μέσα στο κουτί και την ελπίδα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Τώρα αναζητούν συναίνεση
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Καμπανάκι για την κυβέρνηση, η διπλή παρέμβαση Παπούλια
Βουλή
Νωρίτερα η Βουλή μετά το μπαράζ νομοσχεδίων
Αρχεία Φόρεϊν Οφις
Ορχήστρα του ενός ανδρός το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα
Νέα Δημοκρατία
Ασκήσεις ισορροπίας
ΣΥΡΙΖΑ
Ζητείται συνεννόηση στον τριπολικό ΣΥΡΙΖΑ
Νέα Αρχή
Ανεξέλεγκτο οικονομικό FBI...
Δήμος Αθηναίων
Ψήφιζαν έξι ώρες!
Ζαχάρω Ηλείας
Ορκίστηκαν στο φως των κεριών
Δήμος Θεσσαλονίκης
Ομοφωνίες και χαμόγελα στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Άλλες ειδήσεις
Σημίτης: Κάναμε ό,τι έκαναν και οι άλλοι στην Ε.Ε.