Έντυπη Έκδοση

Ζητείται συνεννόηση στον τριπολικό ΣΥΡΙΖΑ

Αν το 2010 ήταν η χρονιά του «κατακερματισμού» της Αριστεράς, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε συνεχή κρίση, το 2011 αναμένεται να είναι χρονιά ανακατατάξεων και αλλαγής ισορροπιών.

Εκείνο που απομένει είναι να φανεί ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θα χάσουν από τις εξελίξεις στον πολύπαθο πολιτικό χώρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό εμφανίζεται τριχοτομημένος. Ο ΣΥΝ και κάποιες συνιστώσες, το λεγόμενο «Μέτωπο Αλληλεγγύης» του Αλέκου Αλαβάνου και η ΑΝΑΣΑ είναι οι τρεις ομάδες της συμμαχίας που αναζητούν πεδίο πολιτικής συνεννόησης και συνύπαρξης.

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, πέντε μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν τον Αλέκο Αλαβάνο (Νίκος Γαλάνης, Γιάννης Θεωνάς, Αντώνης Νταβανέλος, Γιάννης Σαπουνάς, Δημήτρης Τσακνιάς) ζήτησαν να συνεδριάσει το κεντρικό όργανο της συμμαχίας της Αριστεράς, επιμένοντας στη «δημοκρατική συγκρότηση». Δηλαδή, επιμένουν στον λεγόμενο ΣΥΡΙΖΑ «των μελών», που θα ψηφίζουν για την ανάδειξη των οργάνων αλλά και για τη μορφή της συλλογικής ηγεσίας. Είναι ενδεικτικό ότι ο Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή (polispress.gr) όταν ρωτήθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «υπάρχει μια αρνητική εικόνα στην κορυφή και θετικές προϋποθέσεις στη βάση. Ο κόσμος της αριστεράς θέλει την ενότητα. Κι αυτό που είναι σημαντικό: όχι από μόνη της, αλλά ως στοιχείο ενός τρίπτυχου. Το δεύτερο είναι η ριζοσπαστική-ανατρεπτική πολιτική, που πυρήνας της είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Το τρίτο είναι η δημοκρατική συγκρότηση, ο λόγος στα ίδια τα μέλη, μακριά από γραφειοκράτες και ενσωματώσεις στο σύστημα. Αυτό δίνει τη βάση για μια συγκρατημένη αισιοδοξία».

Ολα όσα ζητούν όμως τα μέλη του λεγόμενου «Μετώπου» προσκρούουν στην απόφαση που έλαβε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ πριν από τις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, επιλέγοντας να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου στην Αττική. Τότε επί της ουσίας είχε γίνει επιλογή της χαλαρής συμμαχίας, μόνο σε όσα ζητήματα συμφωνούν οι συνιστώσες. Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, εξάλλου, αμέσως μετά τις εκλογές συνάντησε τους εκπροσώπους των συνιστωσών και τους περιέγραψε τις προτάσεις του ΣΥΝ. Τώρα είναι πιθανό στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ να συζητηθεί άλλη μια φορά το μέλλον της πολιτικής συμμαχίας.

Μεταξύ του Μετώπου και του ΣΥΝ έχουν μπει σφήνα δύο βουλευτές (Θ. Δρίτσας και Β. Μουλόπουλος) και εννέα μέλη της Γραμματείας που εκπροσωπούν συνιστώσες, όπως είναι η ΑΚΟΑ του Γιάννη Μπανιά, και προτείνουν λύσεις για να μη διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο για το νέο κόμμα μετά τη διάσπαση του ΣΥΝ, τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, ήδη στελέχη της έχουν ξεκινήσει επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές όπως ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου, με στόχο τη συσπείρωση δυνάμεων που προέρχονται από το λεγόμενο δημοκρατικό σοσιαλισμό. Τηρώντας έτσι αποστάσεις ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του ΣΥΝ που έχουν θέσει θέμα, έστω και ως προβληματισμό, απεμπλοκής από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από «το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου», που έχει κάνει στροφή προς τα δεξιά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΝ
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Τώρα αναζητούν συναίνεση
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Καμπανάκι για την κυβέρνηση, η διπλή παρέμβαση Παπούλια
Βουλή
Νωρίτερα η Βουλή μετά το μπαράζ νομοσχεδίων
Αρχεία Φόρεϊν Οφις
Ορχήστρα του ενός ανδρός το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα
Νέα Δημοκρατία
Ασκήσεις ισορροπίας
ΣΥΡΙΖΑ
Ζητείται συνεννόηση στον τριπολικό ΣΥΡΙΖΑ
Νέα Αρχή
Ανεξέλεγκτο οικονομικό FBI...
Δήμος Αθηναίων
Ψήφιζαν έξι ώρες!
Ζαχάρω Ηλείας
Ορκίστηκαν στο φως των κεριών
Δήμος Θεσσαλονίκης
Ομοφωνίες και χαμόγελα στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Άλλες ειδήσεις
Σημίτης: Κάναμε ό,τι έκαναν και οι άλλοι στην Ε.Ε.