Έντυπη Έκδοση

Θέλουν να κάνουν το Κάιρο Βαγδάτη...

Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους δεν γινόταν να φανταστούν η Καμίλια Σέχαντα και η Ουάφα Κονσταντίν ότι τα ονόματά τους θα γίνονταν διεθνώς γνωστά ως πρόσχημα και αφορμή για δεκάδες μέχρι στιγμής βίαιους θανάτους χριστιανών στο Ιράκ πρώτα και, τώρα, στην πατρίδα τους την Αίγυπτο:

Οι δύο Κόπτισσες σύζυγοι ιερέων από την Ανω Αίγυπτο φέρονται να ζουν σε υποχρεωτικό εγκλεισμό σε μοναστήρι από το περασμένο καλοκαίρι, επειδή λέγεται ότι ασπάστηκαν το Ισλάμ για να μπορέσουν να λύσουν τον γάμο τους -η Κοπτική Εκκλησία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, απαγορεύει το διαζύγιο. Την περίπτωσή τους προέβαλε ως αιτία για να θέσει υπό διωγμόν τους χριστιανούς ανεξαρτήτως δόγματος σε όλη τη Μέση Ανατολή το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ», η συνεργαζόμενη με την Αλ Κάιντα του Ιράκ οργάνωση ένοπλων τζιχαντιστών. Στις 31 Οκτωβρίου, στην εκκλησία της Παναγίας της Σωτήρας στη Βαγδάτη, 54 άνθρωποι πέθαναν βίαια σε βομβιστική επίθεση για την οποία ανέλαβε την ευθύνη, ανανεώνοντας τις απειλές εναντίον των χριστιανικών κοινοτήτων στην περιοχή. Το πρωτοχρονιάτικο μακελειό στην Αλεξάνδρεια (τη δεύτερη μεγαλύτερη αιγυπτιακή πόλη με πληθυσμό 4 εκατομμύρια κατοίκους) όλοι βιάζονται να της το χρεώσουν.

Στις 6 Ιανουαρίου πέρσι, παραμονή Χριστουγέννων με το παλιό ημερολόγιο, έξι Κόπτες πιστοί και ένας μουσουλμάνος αστυνομικός σκοτώθηκαν από πυρά διερχομένου αυτοκινήτου έξω από εκκλησία στην πόλη Νάγκα Χαμάντι της Ανω Αιγύπτου. Τον Νοέμβριο, στη γειτονιά Ομρανίγια στην Γκίζα έξω από το Κάιρο, συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και εκατοντάδες Κόπτες διαμαρτυρόμενους για την απαγόρευση μετατροπής πολιτιστικού κέντρου σε εκκλησία είχαν απολογισμό δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες πολίτες.

Τα επεισόδια ενισχύουν τις καταγγελίες της κοπτικής κοινότητας (10% σε πληθυσμό 80 εκατομμυρίων περίπου) ότι οι, έτσι κι αλλιώς από παλιά υφιστάμενες, εναντίον τους διακρίσεις κλιμακώνονται. Τώρα όμως η κατάσταση μοιάζει διαφορετική και, ήδη, φωνές αρθρώνονται δημοσίως στην Αίγυπτο εναντίον ενός εν πολλοίς εισαγόμενου κύματος θρησκευτικής μισαλλοδοξίας με υπαρκτό τον κίνδυνο διαμόρφωσης ενδοκοινοτικών συγκρούσεων με στόχο να κάνουν το Κάιρο να μοιάζει με Βαγδάτη...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Κύριο θέμα
Πρωτοχρονιά με αίμα
Σχετικά θέματα: Αίγυπτος και Παλαιστίνη
Πρωτοχρονιά με αίμα
...και στην Παλαιστίνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αίγυπτος και Παλαιστίνη
Πρωτοχρονιά με αίμα
Θέλουν να κάνουν το Κάιρο Βαγδάτη...
...και στην Παλαιστίνη
WikiLeaks
Για «μεγάλο πόλεμο» ετοιμάζεται το Ισραήλ
Αφγανιστάν
Η Γοργώ στο Αφγανιστάν
Ρωσία
Η ρώσικη Κόζα Νόστρα των πετρελαίων
Βραζιλία
Αποχώρησε νικητής
Ιταλία
Ενοχλημένη η Ρώμη με την απόφαση Λούλα
Νέο έτος και...
Ο μύθος της νέας αρχής
Άλλες ειδήσεις
Οι επίλεκτοι