Έντυπη Έκδοση

Για «μεγάλο πόλεμο» ετοιμάζεται το Ισραήλ

Για ευρείας κλίμακας πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κατά πάσα πιθανότητα εναντίον της Χαμάς και της λιβανικής Χεζμπολάχ, προετοιμάζεται το Ισραήλ εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού του ισραηλινού γενικού επιτελείου σε αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου που αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks.

«Προετοιμάζω τον ισραηλινό στρατό για έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας, διότι είναι πιο εύκολο να τον περιορίσω (αν χρειαστεί) σε μια μικρή επιχείρηση παρά να κάνω το αντίστροφο», δήλωσε στις 16/11/2009 ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Γκάμπι Ασκενάζι, σύμφωνα με τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ που εξασφάλισε το WikiLeaks. «Η πυραυλική απειλή εναντίον του Ισραήλ είναι σοβαρότερη από ποτέ. Γι' αυτό και το Ισραήλ δίνει τόσο μεγάλη σημασία στην αντιπυραυλική άμυνα», είπε ακόμη ο στρατηγός Ασκενάζι, απευθυνόμενος στην αμερικανική αντιπροσωπεία.

Μια πηγή της απειλής αυτής είναι το Ιράν, το οποίο, κατά τον Ασκενάζι, διέθετε ήδη περίπου 300 πυραύλους Σαχάμπ που θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ αφήνοντάς του σε περίπτωση επίθεσης μόλις 10 με 12 λεπτά για ν' αντιδράσει. Παρ' όλα αυτά ο Ισραηλινός αξιωματούχος θεωρούσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προερχόταν από την παλαιστινιακή Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και τη λιβανική Χεζμπολάχ.

«Η Χαμάς θα έχει τη δυνατότητα να βομβαρδίσει το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του ισραηλινού πληθυσμού», φέρεται να δήλωσε ο Ασκενάζι ένα χρόνο μετά τον πόλεμο της Γάζας, τονίζοντας ότι το Ισραήλ βρισκόταν «σε πορεία σύγκρουσης» με την παλαιστινιακή οργάνωση. Κατά την εφημερίδα «Aftenposten», ο Ισραηλινός στρατηγός ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η χώρα του δεν θα δεχόταν «πλέον τον παραμικρό περιορισμό στις στρατιωτικές ενέργειες σε κατοικημένες ζώνες», υποστηρίζοντας πάντως ότι ο ισραηλινός στρατός δεν είχε πλήξει ποτέ σκοπίμως πολιτικούς στόχους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
Wikileaks
Παλαιστίνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αίγυπτος και Παλαιστίνη
Πρωτοχρονιά με αίμα
Θέλουν να κάνουν το Κάιρο Βαγδάτη...
...και στην Παλαιστίνη
WikiLeaks
Για «μεγάλο πόλεμο» ετοιμάζεται το Ισραήλ
Αφγανιστάν
Η Γοργώ στο Αφγανιστάν
Ρωσία
Η ρώσικη Κόζα Νόστρα των πετρελαίων
Βραζιλία
Αποχώρησε νικητής
Ιταλία
Ενοχλημένη η Ρώμη με την απόφαση Λούλα
Νέο έτος και...
Ο μύθος της νέας αρχής
Άλλες ειδήσεις
Οι επίλεκτοι