Έντυπη Έκδοση

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

Αποχώρησε νικητής

Τη λατρεία τους στον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα έδειξαν οι Βραζιλιάνοι με αφορμή την αποχώρησή του από την προεδρία και την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα πρόεδρο, Ντίλμα Ρουσέφ, η τελετή ορκωμοσίας της οποίας είχε ένα μόνο ενδιαφέρον σημείο: τη χειραψία και τη σύντομη συνομιλία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ολοι είδαν τη χειραψία και τη σύντομη συνομιλία, κανείς δεν ήταν σε θέση όμως να πει τι συζήτησαν οι δύο αξιωματούχοι. Η συνάντηση έχει μια σημασία, καθώς οι δύο χώρες έχουν βρεθεί σε διπλωματική διελκυστίνδα. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακάλεσε τη βίζα του πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον, Μπερνάρντο Αλβάρεζ. Η ανάκληση της βίζας είναι αντίδραση στην απόφαση του Τζάβες να μη δεχτεί το νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα του, Λάρι Πάλμερ, ο διορισμός του οποίου αναμένεται να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Ο Αλβάρεζ δεν ήταν στις ΗΠΑ όταν ανακλήθηκε η βίζα του, οπότε τώρα δεν μπορεί να επιστρέψει στην πρεσβεία του.

Δεν είναι σαφές αν η συνάντηση Κλίντον-Τσάβες θα οδηγήσει σε ενδεχόμενη εκτόνωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις. Δεν είναι επίσης σαφές η σημερινή κατάσταση πού θα μπορούσε να οδηγήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Βενεζουέλας. Ο Τσάβες δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν ευχάριστη. Δεν είπε τίποτα περισσότερο. Η Κλίντον αρνήθηκε κάθε σχόλιο και απλώς προχώρησε να φωτογραφηθεί με την Ντίλμα Ρουσέφ.

Μετά την ορκωμοσία, ο Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα βγήκε από το προεδρικό μέγαρο, αγνόησε τα μέτρα ασφαλείας, πλησίασε το πλήθος που τον επευφημούσε και χαιρέτησε τους οπαδούς του, με τους οποίους μίλησε αρκετή ώρα. Εγκατέλειψε το προεδρικό μέγαρο σχεδόν δακρυσμένος. Οι οπαδοί του τον περίμεναν και στην αεροπορική βάση της Μπραζίλιας, απ' όπου ο Ντα Σίλβα αναχώρησε για το Σάου Μπερνάρντου ντου Κάμπου, την πόλη όπου άρχισε τη σταδιοδρομία του, ως συνδικαλιστής.

Οι οπαδοί του τού τραγούδησαν τον Υμνο της Νίκης, που είχε γραφτεί για το θάνατο του πρωταθλητή της Φόρμουλα 1 Αϊρτον Σένα. Μια μπάντα έπαιξε τον ύμνο της αγαπημένης του ομάδας, Κορίνθιανς. Ο Ντα Σίλβα αποχώρησε με τη δημοτικότητά του να αγγίζει το 90%. Δεν μπορούσε να κάνει τρίτη προεδρική θητεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βραζιλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αίγυπτος και Παλαιστίνη
Πρωτοχρονιά με αίμα
Θέλουν να κάνουν το Κάιρο Βαγδάτη...
...και στην Παλαιστίνη
WikiLeaks
Για «μεγάλο πόλεμο» ετοιμάζεται το Ισραήλ
Αφγανιστάν
Η Γοργώ στο Αφγανιστάν
Ρωσία
Η ρώσικη Κόζα Νόστρα των πετρελαίων
Βραζιλία
Αποχώρησε νικητής
Ιταλία
Ενοχλημένη η Ρώμη με την απόφαση Λούλα
Νέο έτος και...
Ο μύθος της νέας αρχής
Άλλες ειδήσεις
Οι επίλεκτοι