Έντυπη Έκδοση

Ενοχλημένη η Ρώμη με την απόφαση Λούλα

Εντονότατες αντιδράσεις προκαλεί στην Ιταλία η απόφαση του άρτι απελθόντος προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα να μην εκδοθεί στην Ιταλία ο Τσέζαρε Μπατίστι, με τη Ρώμη να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι τονίζοντας ότι η χώρα του «θα κάνει τα πάντα» για να πετύχει την έκδοση του πρώην μέλους των Ενόπλων Προλετάριων για τον Κομμουνισμό (PAC): «Σκεφτόμαστε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (...) Εν τω μεταξύ θα προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας εναντίον της απόφασης του πρώην προέδρου Λούλα, απόφαση που εξέπληξε ακόμη και εξέχοντες Βραζιλιάνους δικαστές».

Ο κ. Φρατίνι τόνισε ότι η απόφαση της Βραζιλίας δημιουργεί ένα πολύ σοβαρό προηγούμενο με ενδεχόμενες επιπτώσεις «στην τύχη πολλών εγκληματιών που διαφεύγουν», ενώ προειδοποίησε ότι η επικύρωση της συμφωνίας διμερούς έκδοσης μεταξύ Βραζιλίας και Ιταλίας δεν θα είναι εύκολη: «Ισως η συμφωνία να μην απορριφθεί αλλά η επικύρωσή της μπορεί να αναβληθεί γιατί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δεν μπορούμε ν' ανεχθούμε μαύρες τρύπες όπως αυτές που δημιούργησε ο Λούλα».

Ο Τσ. Μπατίστι καταδικάστηκε ερήμην στην Ιταλία το 1993 για τέσσερις φόνους και συνέργεια σε φόνους στα τέλη της δεκαετίας του '70. Η απόφαση μη έκδοσής του από τη Βραζιλία επικρίθηκε εντόνως από τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι όπως και από την πλειονότητα των κομμάτων της χώρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Βραζιλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αίγυπτος και Παλαιστίνη
Πρωτοχρονιά με αίμα
Θέλουν να κάνουν το Κάιρο Βαγδάτη...
...και στην Παλαιστίνη
WikiLeaks
Για «μεγάλο πόλεμο» ετοιμάζεται το Ισραήλ
Αφγανιστάν
Η Γοργώ στο Αφγανιστάν
Ρωσία
Η ρώσικη Κόζα Νόστρα των πετρελαίων
Βραζιλία
Αποχώρησε νικητής
Ιταλία
Ενοχλημένη η Ρώμη με την απόφαση Λούλα
Νέο έτος και...
Ο μύθος της νέας αρχής
Άλλες ειδήσεις
Οι επίλεκτοι