Έντυπη Έκδοση

ΟΙ «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ «ΑΣΤΡΑΠΗ»

Οταν νυχτώνει στο Αιγαίο

Εξι φρεγάτες, δύο υποβρύχια, τέσσερα ελικόπτερα, δέκα πυραυλάκατοι, δύο κάμερες και ένας δημοσιογράφος είναι οι αποψινοί «Πρωταγωνιστές» (ΜΕΓΚΑ, 24.00).

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού Ο Σταύρος Θεοδωράκης με γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού «Πολλά από αυτά που θα δείτε απόψε είναι ψέματα. Οι άνθρωποι βέβαια είναι αληθινοί. Και τα όπλα, τα ελικόπτερα, οι διαταγές, τα πυρά, όλα αληθινά είναι. Εχθρός, όμως, δεν υπήρξε. Οι στρατιώτες μια ζωή προετοιμάζονται για μια μάχη, που συνήθως δεν θα δώσουν ποτέ», περιγράφει ο Σταύρος Θεοδωράκης για όλα όσα θα παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές στην αποψινή εκπομπή.

Τι αληθινά συμβαίνει τις νύχτες στο βόρειο Αιγαίο; Τι λένε για τους Τούρκους τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων; Πώς είναι η συνύπαρξη αντρών και γυναικών στις φρεγάτες; Πόσο μόνοι αισθάνονται οι 210 κάτοικοι του Αϊ Στράτη; Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να δώσει απαντήσεις ο δημοσιογράφος μαζί με το τηλεοπτικό συνεργείο της εκπομπής, οι οποίοι ύστερα από άδεια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας παρακολούθησαν την άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Αστραπή» που πραγματοποιήθηκε στο Αιγαίο (19-23 Ιανουαρίου), καταγράφοντας «πολεμικές σκηνές» αλλά και στιγμές χαλάρωσης μετά το πέρας των συναγερμών.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, αφού έζησε τρεις μέρες στη φρεγάτα «Σαλαμίς», αποβιβάστηκε στον Αϊ-Στράτη, ένα νησί που γίνεται πρωτοσέλιδο κάθε φορά που υπάρχει «κρίση» στο Αιγαίο. Επισκέφθηκε το σχολείο όπου σε κάθε τάξη υπάρχουν ένας, δύο ή το πολύ τρεις μαθητές, μίλησε με τον κοινοτάρχη, τους ψαράδες και τις γυναίκες του νησιού.

«Το πρωί που φύγαμε από τον ναύσταθμο, κάποιοι έλεγαν ότι οι Τούρκοι στρατηγοί σχεδίαζαν νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο. Μη με ρωτήσετε όμως αν όλα αυτά που λέγονται για τους Τούρκους είναι αλήθεια. Οι δημοσιογράφοι, άλλωστε, έχουν ξεκινήσει πολλές φορές τον πόλεμο με την Τουρκία. Απόψε όμως είναι θεατές. Πρωταγωνίστρια είναι η θάλασσα».

Πώς προέκυψε η ιδέα αυτής της εκπομπής; Ο ίδιος μάς λέει ότι την ιδέα την είχαν τα κορίτσια της δημοσιογραφικής ομάδας. «Να μπουν οι κάμερες στα πολεμικά πλοία», εξηγεί, «να δούμε τι αληθινά συμβαίνει τις νύχτες στο Αιγαίο. Πώς συνυπάρχουν στις φρεγάτες οι γυναίκες με τους άντρες; Ετσι ένα πρωί βρεθήκαμε στη Σαλαμίνα. Κωδικός "Αστραπή". Προορισμός το βόρειο Αιγαίο».

Ο δημοσιογράφος μιλάει για την πρώτη νύχτα στη φρεγάτα: «Την πρώτη νύχτα που ο ουρανός ήταν γεμάτος αστέρια και η θάλασσα ακίνητη, νόμιζα ότι επέπλεα στο Διάστημα. Το πλήρωμα άφαντο. Αυτοί οι επαγγελματίες δεν έχουν την πολυτέλεια να κάθονται και να χαζεύουν την ομορφιά της θάλασσας. Κάθε έξι ώρες οι βάρδιες αλλάζουν. Μια στάση να βάλουν κάτι στο στόμα τους και μετά κατευθείαν στις καμπίνες. Εδώ και 1 χρόνο το 15% των πληρωμάτων είναι γυναίκες. Κάνουν τις ίδιες ακριβώς δουλειές με τους άντρες, φορούν τις ίδιες στολές και μόνο κάποιο άρωμα μπορεί να προδώσει την παρουσία τους τη νύχτα. Η μικρή κοινωνία, με τις 28 γυναίκες και τους 149 άντρες, ανοίγεται άγνωστη μπροστά μου και με προκαλεί να τη γνωρίσω».*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Καλές τέχνες, λαμέ και trash
Οταν νυχτώνει στο Αιγαίο
Νορβηγικά αστυνομικά μυστήρια
Μας πέφτει λίγη μια μινωική λάρνακα;
Ξεκινά σήμερα η προπώληση των AC/DC
Η Θεσσαλονίκη δεν πληρώνει δασκάλες χορού
Μακεδονίας νομίσματα
15χρονο φεστιβάλ σε απόγνωση
Στη Ρουμανία οι αλλαγές γίνονται τρομακτικά αργά
Με τη μουσική του Νίνο Ρότα μεγάλωσαν γενιές
Και το Σάββατο
Η ελευθερία είναι το πιο πολύτιμο πράγμα