Έντυπη Έκδοση

Καλές τέχνες, λαμέ και trash

Τις ημέρες που καιγόταν η Αθήνα η τέχνη αντιμετωπίστηκε μάλλον ως... ύποπτη συνεργός τής καθεστηκυίας τάξης.

Το γιγαντιαίο γκράφιτι του Βασμουλάκη Το γιγαντιαίο γκράφιτι του Βασμουλάκη Αρκετοί καλλιτέχνες ένιωσαν την ανάγκη να αποποιηθούν τον υποτιθέμενο ρόλο του καλλιτέχνη-κηφήνα και να κατεβούν στους φλεγόμενους δρόμους της Αθήνας. Ετσι αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη έκθεση των αποφοίτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών για το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007, αφού η ΑΣΚΤ βρέθηκε στην καρδιά των γεγονότων με φοιτητικές καταλήψεις. Χθες, με κάποιες βδομάδες καθυστέρηση, εγκαινιάστηκε στον εντυπωσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256, Ταύρος) η έκθεση των αποφοίτων, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 3 Μαρτίου.

Μια πρώτη εντύπωση από την έκθεση αποκαλύπτει ποικιλία εικαστικών προσεγγίσεων, πλουραλισμό απόψεων και διαφορετικά μέσα (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, βίντεο και εγκαταστάσεις). Είναι, εν πολλοίς, φυσικό να βλέπεις στις εκθέσεις αποφοίτων άμεσες αναφορές στο έργο των καθηγητών τους και στην τέχνη της εποχής. Υπάρχουν, όμως, και «δάνεια» από το έργο γνωστών και επιτυχημένων εικαστικών.

Γενικότερα, η έκθεση με τις διπλωματικές εργασίες εκατόν σαράντα περίπου αποφοίτων είναι ζωντανή, με περισσότερη ζωγραφική και λιγότερες εγκαταστάσεις και βίντεο από τις προηγούμενες χρονιές.

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

* Το έργο του Παναγιώτη Κόμπη, μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση από ινδική κάνναβη που απλώνεται διαβρωτικά σαν ασθένεια στον χώρο. Στην έκθεση, όμως, παρουσιάζεται μόνο μια στήλη από την εγκατάσταση.

* Τη ζωγραφική του Γιώργου Σπυρόπουλου. Ο καλλιτέχνης αποκαλύπτει εντυπωσιακούς πίνακες μεγάλων διαστάσεων. Αξιοποιεί τη σχεδιαστική του ικανότητα για να αποδώσει με ακρίβεια τεράστια ζώα, επιβλητικούς αγριόχοιρους, για παράδειγμα, που βρίσκονται στη δεινή, ταπεινωτική θέση να κατασπαράζονται από κουνούπια και άλλα μικροσκοπικά ζωύφια.

* Μοιάζει παράδοξο, αλλά η έκθεση των αποφοίτων της ΑΣΚΤ έχει και τους σταρ της. Αναφερόμαστε στον απόφοιτο Αλέξανδρο Βασμουλάκη. Η ιδιαίτερη εικαστική γραφή του είναι ήδη πασίγνωστη στους Αθηναίους, αφού οι φιγούρες και τα γκράφιτί του κοσμούν τοίχους, πολυκατοικίες και γειτονιές όλης της Αθήνας.

* Απόφοιτη της ΑΣΚΤ είναι και η πασίγνωστη σταρ του You tube Αννα Γούλα, λαϊκοπόπ τραγουδίστρια, πρόσωπο που επινόησε και υποδύεται η εικαστικός και περφόρμερ Χαρά Κολαΐτη. Η λαοφιλής Αννα Γούλα φοράει στρας, λαμέ φούστες, ψηλά τακούνια και στα βιντεοκλίπ της τραγουδάει με φωνή trash ντίβας, σουξέ εθνικοαπελευθερωτικού και ελληνοχριστιανικού περιεχομένου. Πρώην κορίτσι του μόχθου και νυν πρέσβειρα του ξεφαντώματος, δείχνει στην έκθεση φωτογραφίες και βίντεο. Επιτυχημένα σουξέ της είναι η «Είμαι άρρωστη», «Γαλάζιο και λευκό». Τα τραγουδά με φόντο κιτς πολυκατοικίες με μπαλκόνια στηριγμένα σε κεφάλια από Καρυάτιδες, αλλά, κυρίως, στο επίσης επινοημένο μαγαζί «Κ(ω)λοσέο».

Πέρα από το απρόσμενο «γκλάμουρ» της ΑΣΚΤ υπάρχει και η πραγματικότητα. Ο πρύτανης της Σχολής Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης δήλωσε χθες αισιόδοξος για την πορεία της, χωρίς να παραβλέπει διαφόρων ειδών προβλήματα. Στα άμεσα σχέδια της ΑΣΚΤ έχουν δρομολογηθεί η δημιουργία σε κοντινό οικόπεδο βιβλιοθήκης και άλλων κτιρίων, που θα καλύψουν εκπαιδευτικές και άλλες ανάγκες του ιδρύματος. Για παρόμοιους λόγους (τη στέγαση της Πινακοθήκης της Σχολής, που αριθμεί 6.000 έργα αποφοίτων) η ΑΣΚΤ διεκδικεί και το κοντινό πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου. Δεν ξέρουμε, όμως, ποια θα είναι η έκβαση της διεκδίκησης, αφού τους ίδιους χώρους διεκδικούν το Ελληνικό Φεστιβάλ -που τους αξιοποιεί ήδη με τεράστια επιτυχία- και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.

Τέλος, στις 26 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί από τη σχολή και η τελετή αναγόρευσης του ζωγράφου και διεθνούς Ελληνα Γιάννη Κουνέλλη σε επίτιμο καθηγητή της ΑΣΚΤ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Καλές τέχνες, λαμέ και trash
Οταν νυχτώνει στο Αιγαίο
Νορβηγικά αστυνομικά μυστήρια
Μας πέφτει λίγη μια μινωική λάρνακα;
Ξεκινά σήμερα η προπώληση των AC/DC
Η Θεσσαλονίκη δεν πληρώνει δασκάλες χορού
Μακεδονίας νομίσματα
15χρονο φεστιβάλ σε απόγνωση
Στη Ρουμανία οι αλλαγές γίνονται τρομακτικά αργά
Με τη μουσική του Νίνο Ρότα μεγάλωσαν γενιές
Και το Σάββατο
Η ελευθερία είναι το πιο πολύτιμο πράγμα