Έντυπη Έκδοση

Μακεδονίας νομίσματα

Η αρχαία Μακεδονία υπήρξε πρωτοπόρος μαζί με λίγες ακόμη περιοχές της Ελλάδας στην έκδοση νομισμάτων κατά τον 6ο αιώνα π.Χ.

Νόμισμα του Μ. Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.) Νόμισμα του Μ. Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.) Νομίσματα, που αφηγούνται πολύτιμα και σε ένα βαθμό λησμονημένα κεφάλαια της ιστορίας της είναι αυτά που θα παρουσιασθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (27 Φεβρουαρίου - 8 Ιουνίου 2009).

Πρόκειται για ένα επίλεκτο κομμάτι της νομισματικής συλλογής της Alpha Bank, που αριθμεί συνολικά πάνω από 10.000 νομίσματα από τον αρχαίο κόσμο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν 4.000 νομίσματα από τη Μακεδονία και από αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αργυρά «θρακομακεδονικά», τα οποία αποτελούν τους καλύτερους μάρτυρες για την ύπαρξη των θρακομακεδονικών εθνών, όπως ήταν οι Ηδωνοί, οι Ιχναίοι, οι Λαιαίοι, οι Ορρέσκιοι, οι Βισάλτες και οι Δέρρωνες.

Η έκθεση με τίτλο «Μακεδονίας Νόμισμα από τη Συλλογή της Alpha Bank» είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθεί με το κοινό της Θεσσαλονίκης. Οι επιμελητές της, Δήμητρα Τσαγκάρη και Χρήστος Γκατζόλης, επέλεξαν 270 αργυρά και χρυσά νομίσματα όπως και μερικά μοναδικά δείγματα της αρχαίας σφραγιστικής, που χρονολογούνται από τον 6ο μέχρι τον 1οο αιώνα π.Χ.

Τα νομίσματα θα εκτεθούν χωρισμένα σε πέντε θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά την νομισματοκοπία των περίφημων «θρακομακεδονικών» εθνών, που κατοικούσαν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, αλλά δεν είναι γνωστή η ακριβής γεωγραφική κατανομή τους.

Ακολουθεί η ενότητα των Μακεδόνων βασιλέων, από τον Αλέξανδρο Α' (498-454 π.Χ.), που εγκαινιάζει τη βασιλική νομισματοκοπία, ώς τον Περσέα (179-168 π.Χ.), τον τελευταίο βασιλιά. Επειτα έχουμε την αυτόνομη νομισματοκοπία των τελευταίων ετών του βασιλείου, τις εκδόσεις νομισμάτων μετά το 168 π.Χ., όταν η Μακεδονία χωρίσθηκε σε τέσσερις μερίδες, καθώς και τη νομισματοκοπία μετά το 148 π.Χ., όταν πλέον η περιοχή ενσωματώθηκε ως επαρχία στο ρωμαϊκό κράτος, με την ονομασία provincia Macedonia. Επονται τα επιμέρους νομίσματα των πόλεων, ξεκινώντας από τις πιερικές ακτές, ολόκληρη τη Χαλκιδική έως τη Νεάπολη και τη Θάσο.

Κι επειδή κάθε ισχυρό νόμισμα αποδεικνύεται ως τέτοιο από τις απομιμήσεις του, παρουσιάζονται σε ξεχωριστή ενότητα οι απομιμήσεις μακεδονικών νομισμάτων που κυκλοφόρησαν αιώνες μετά την αρχική έκδοση των πρωτοτύπων. Κυρίαρχη θέση ανάμεσα σε αυτά είναι τα νομίσματα του Φιλίππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα οποία ενέπνευσαν τους Κέλτες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης και τους κατοίκους της Αραβικής Χερσονήσου.

Η έκθεση θα κλείνει με τα περίφημα αλεξανδρινά τετράδραχμα, διεθνή νομίσματα της αρχαιότητος, όπως είναι σήμερα το δολάριο και το ευρώ.

Τέλος, σε έναν χάρτη θα αποτυπώνεται η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς Ανατολάς και τα διάφορα νομισματοκοπεία, τα οποία εξακολούθησαν την έκδοση αλεξανδρινών νομισμάτων και μετά τον θάνατό του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Καλές τέχνες, λαμέ και trash
Οταν νυχτώνει στο Αιγαίο
Νορβηγικά αστυνομικά μυστήρια
Μας πέφτει λίγη μια μινωική λάρνακα;
Ξεκινά σήμερα η προπώληση των AC/DC
Η Θεσσαλονίκη δεν πληρώνει δασκάλες χορού
Μακεδονίας νομίσματα
15χρονο φεστιβάλ σε απόγνωση
Στη Ρουμανία οι αλλαγές γίνονται τρομακτικά αργά
Με τη μουσική του Νίνο Ρότα μεγάλωσαν γενιές
Και το Σάββατο
Η ελευθερία είναι το πιο πολύτιμο πράγμα