Έντυπη Έκδοση

15χρονο φεστιβάλ σε απόγνωση

Δεν είναι επιστολή προς το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι απλά μια κραυγή απόγνωσης φίλων του πολιτισμού και της τέχνης.

 Είμαστε στον Φεβρουάριο του 2009 και το ΥΠΠΟ οφείλει ακόμα στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από την περσινή διοργάνωση πάνω από 200.000 ευρώ, διακυβεύοντας την υπόληψή του, δυσκολεύοντας τον προγραμματισμό και φέρνοντας σε απόγνωση τους πάντες. Ελπίδα μας ο νέος υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, που είναι και Μεσσήνιος. Να κατανοήσει το πρόβλημα και να στηρίξει αυτή την τόσο επιτυχή προσπάθεια, που τιμά τον τόπο μας διεθνώς.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας τον Ιούλιο γίνεται δεκαπέντε ετών. Δεν χρειάζεται να του ευχηθεί κανένας να τα εκατοστίσει. Η «φήμη» του είναι πια δεδομένη και διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικό όσο κι εντυπωσιακό, πως καλεσμένη σε φεστιβάλ χορού σε απομακρυσμένες χώρες, στο άκουσμα ότι είμαι Ελληνίδα, με ρωτούν αν είμαι από την Καλαμάτα. Η τόσο σημαντική προσφορά του στον σύγχρονο χορό γίνεται κέντρο αναφοράς ώστε να λέμε «πριν» και «μετά» το Φεστιβάλ Καλαμάτας. Σημαδιακή εκείνη η μέρα του Ιουλίου 1995, που ειδοποιηθήκαμε για το δειλό ξεκίνημά του, με δυο ξένες ομάδες και τρεις ελληνικές, ανάμεσά τους η αξέχαστη Ζουζού Νικολούδη με τα «Χορικά».

Η ενθουσιώδης προσπάθεια στηρίχθηκε εξαρχής από το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Καλαμάτας. Υπήρχαν κι άλλες ευοίωνες προϋποθέσεις, όπως η όμορφη παραθαλάσσια πόλη με το γραφικό θέατρο του Κάστρου, οι εγγενώς ευγενικοί κάτοικοι, με την έμφυτη εκτίμησή τους στον πολιτισμό και τις τέχνες. Η μεγαλύτερη, όμως, εγγύηση ήταν η διευθύντρια του Φεστιβάλ Βίκυ Μαραγκοπούλου, με το όραμα ν' ανυψώσει το επίπεδο των Ελλήνων χορευτών και χορογράφων μέσω της πρόσβασης κι ανάμειξης με τους καλύτερους συναδέλφους τους από τα πέρατα της γης. Ανάμεσα στις 53 ομάδες που έκαναν στην Καλάματα «Πρώτη παρουσίαση» έργου τους στην Ελλάδα, ήταν και τα Ballets Preljocaj, οι ομάδες της Τρίσα Μπράουν, του Ράσελ Μάλιφαντ, του Ακραμ Καν, του Βιμ Βαντεκέιμπους, του Γιαν Φαμπρ, τα Ballets C. de la Β. Rosas και πλήθος άλλων διάσημων.

* Η Μαίρη Πόπινς με τους Beatles και τη Μαριάννα Τόλη στο «Θέατρο Ιλίσια - Ντενίση»

Με το ακαταμάχητο χαμόγελο της Μαίρης στο πρόσωπό της, η Μαριάννα Τόλη, εκμοντερνισμένη με μπλουτζίν, εισβάλλει στο σπίτι της οικογένειας του τραπεζίτη και η ιστορία επαναλαμβάνεται επενδυμένη με τα τραγούδια των «σκαθαριών» που η Μαριάννα επέλεξε και μετέφρασε. Εξι μουσικοί στο πλάι της σκηνής συνταίριαξαν θαυμαστά τις μελωδίες των Τζον Λένον, Πολ Μακάρτνεϊ και Ρίνγκο Σταρ με το μαγικό ταξίδι της Μαίρης Πόπινς. Ενώ η σκηνοθεσία της Μαριάννας, στιβαρή κι ανάλαφρη συγχρόνως, έδωσε πνοή με τα αισιόδοξα μηνύματα χαράς και αγάπης. Ο Αλέξανδρος Κουζίτζκιν κίνησε επιδέξια το εύθυμο πλήθος ηθοποιών-χορευτών στις εύστοχες χορογραφίες του και η Δέσποινα Βολίδη δημιούργησε το ιδανικό περιβάλλον με τα σκηνικά της για την απογείωση του θεάτρου, με επιβάτες του ανεξαίρετα όλους τους θεατές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φεστιβάλ
Χορός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Καλές τέχνες, λαμέ και trash
Οταν νυχτώνει στο Αιγαίο
Νορβηγικά αστυνομικά μυστήρια
Μας πέφτει λίγη μια μινωική λάρνακα;
Ξεκινά σήμερα η προπώληση των AC/DC
Η Θεσσαλονίκη δεν πληρώνει δασκάλες χορού
Μακεδονίας νομίσματα
15χρονο φεστιβάλ σε απόγνωση
Στη Ρουμανία οι αλλαγές γίνονται τρομακτικά αργά
Με τη μουσική του Νίνο Ρότα μεγάλωσαν γενιές
Και το Σάββατο
Η ελευθερία είναι το πιο πολύτιμο πράγμα