Ελευθεροτυπία - 03/02/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010
Μουσική ιστορία δύο αιώνων
«Θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να ξεχωρίζουμε ένα μνημείο ποιητικό από ένα μνημείο για κοιμητήρια.
Κυριακάτικη βόλτα με ήχους φιλαρμονικής
Ενα τραγούδι λαϊκό από ένα τραγούδι για τον λαό. Με το τραγούδι μίλησαν οι άνθρωποι στα πουλιά κι αυτά με τη σειρά τους στους ανθρώπους. Με το τραγούδι στείλαν μηνύματα οι πρόγονοι στους απογόνους», ήταν κάποιο από τα «Σχόλια του Τρίτου» του Μάνου Χατζιδάκι.
Διόλου τυχαία δεν το διάλεξε ο Λάμπρος Λιάβας, αναπληρωτής καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να αποδώσει την άμεση και βιωματική σχέση του Ελληνα με αυτό τον κώδικα έκφρασης και επικοινωνίας, στο νέο του βιβλίο «Το ελληνικό τραγούδι», από το 1821 έως τη δεκαετία του 1950, της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, με την επιμέλεια, την εκδοτική, της Αναστασίας Λαμπροπούλου και της Αντιγόνης Παναγιωτοπούλου και την καλλιτεχνική, της Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν.
Το εξαιρετικής αισθητικής -με πλούσιο εικονογραφικό υλικό από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο και από άλλα ιδιωτικά και δημόσια μουσεία- και ερευνητικής πληρότητας λεύκωμα, καρπός πολύχρονης αναζήτησης του συγγραφέα για την ιστορική και λειτουργική εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού, ξεκινά από τον Θούριο και τους λαϊκούς βάρδους της Τουρκοκρατίας, περνά στο μελόδραμα και τα επτανησιακά, στις αθηναϊκές καντάδες, την ελληνική οπερέτα, τα τραγούδια του πολέμου, τα «ελαφρά» άσματα, τα αστικά, ρεμπέτικα, κατοχικά, ίσαμε την εποχή του Καζαντζίδη και τα πρώτα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Το λεύκωμα παρουσιάζεται τη Δευτέρα ώρα 7.30 μ.μ στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 133 και Ανδρονίκου. Μιλούν οι: Αγγελος Δεληβορριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιάννης Ξανθούλης, συγγραφέας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, ποιητής-δημοσιογράφος, Θεοδόσης Πελεγκρίνης, καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διονύσης Σαββόπουλος, συνθέτης. *