Έντυπη Έκδοση

Μουσική ιστορία δύο αιώνων

«Θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να ξεχωρίζουμε ένα μνημείο ποιητικό από ένα μνημείο για κοιμητήρια.

Κυριακάτικη βόλτα με ήχους φιλαρμονικής Κυριακάτικη βόλτα με ήχους φιλαρμονικής Ενα τραγούδι λαϊκό από ένα τραγούδι για τον λαό. Με το τραγούδι μίλησαν οι άνθρωποι στα πουλιά κι αυτά με τη σειρά τους στους ανθρώπους. Με το τραγούδι στείλαν μηνύματα οι πρόγονοι στους απογόνους», ήταν κάποιο από τα «Σχόλια του Τρίτου» του Μάνου Χατζιδάκι.

Διόλου τυχαία δεν το διάλεξε ο Λάμπρος Λιάβας, αναπληρωτής καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να αποδώσει την άμεση και βιωματική σχέση του Ελληνα με αυτό τον κώδικα έκφρασης και επικοινωνίας, στο νέο του βιβλίο «Το ελληνικό τραγούδι», από το 1821 έως τη δεκαετία του 1950, της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, με την επιμέλεια, την εκδοτική, της Αναστασίας Λαμπροπούλου και της Αντιγόνης Παναγιωτοπούλου και την καλλιτεχνική, της Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν.

Το εξαιρετικής αισθητικής -με πλούσιο εικονογραφικό υλικό από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο και από άλλα ιδιωτικά και δημόσια μουσεία- και ερευνητικής πληρότητας λεύκωμα, καρπός πολύχρονης αναζήτησης του συγγραφέα για την ιστορική και λειτουργική εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού, ξεκινά από τον Θούριο και τους λαϊκούς βάρδους της Τουρκοκρατίας, περνά στο μελόδραμα και τα επτανησιακά, στις αθηναϊκές καντάδες, την ελληνική οπερέτα, τα τραγούδια του πολέμου, τα «ελαφρά» άσματα, τα αστικά, ρεμπέτικα, κατοχικά, ίσαμε την εποχή του Καζαντζίδη και τα πρώτα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Το λεύκωμα παρουσιάζεται τη Δευτέρα ώρα 7.30 μ.μ στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 133 και Ανδρονίκου. Μιλούν οι: Αγγελος Δεληβορριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιάννης Ξανθούλης, συγγραφέας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, ποιητής-δημοσιογράφος, Θεοδόσης Πελεγκρίνης, καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διονύσης Σαββόπουλος, συνθέτης. *

Βιβλιοθήκες Τέχνης

Το 3ο Συνέδριο Βιβλιοθηκών Τέχνης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Φεβρουαρίου στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22, με θέμα «Ψηφιοποίηση και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στον χώρο των βιβλιοθηκών, των μουσείων και των αρχείων τέχνης» διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη, η μεγαλύτερη μουσειακή βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, με περισσότερους από 100.000 τόμους βιβλία και περιοδικά.

Κατά το διήμερο αυτό, οι Βιβλιοθήκες Τέχνης από όλη την Ελλάδα καλούνται να παρουσιάσουν αποτελέσματα εφαρμογών ψηφιακής τεχνολογίας και τρόπους διάθεσής τους στον παγκόσμιο ιστό. Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του δοκιμιογράφου και κριτικού λογοτεχνίας, Αλέξανδρου Αργυρίου (1921-2009), ο οποίος κληροδότησε πάνω από 25.000 τόμους νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Μουσείο Μπενάκη.

Πληροφορίες για τροχαίο

*Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009, ώρα 06.22, στην οδό Αναστάσεως, Παπάγου, ύστερα από τροχαίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερα εικοσάχρονα παιδιά.

Οι οικείοι των αδικοχαμένων νέων παρακαλούν όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα να επικοινωνήσει μαζί τους στα τηλέφωνα, 6972257660 και 6944656301.

Σχολικό θέατρο

«Γιατί το θέατρο ως τέχνη έχει αποκλειστεί από τα σχολικά προγράμματα;», αναρωτιόταν παλαιότερα ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. «Ενα τέτοιο μάθημα θα αποδέσμευε παιδιά και εφήβους από τον εγωισμό τους και θα τους ενέτασσε στη σχολική πειθαρχία, στην ομάδα και στο πνεύμα συνεργασίας».

Σε αυτό το πνεύμα, η Ευανθία Ε. Στιβανάκη μάς οδηγεί «Στα ίχνη της θεατρικής περιπέτειας» μέσα από το ομώνυμο βιβλίο της, εκδόσεις Ergo. Η συγγραφέας, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μας προσφέρει έναν έξοχο οδηγό για τη θεατρική παράσταση στο σχολείο και για τους θιάσους των ερασιτεχνών, εξηγώντας πώς πρέπει να ιεραρχούνται οι στόχοι και να καθορίζονται τα προτάγματα μιας πορείας ως συνόλου δράσεων.

Αντιθέσεις

Δημήτρης Στρατούλης του ΣΥΝ

«Πρέπει να διακριθούμε στην πάλη των τάξεων, όχι στην πάλη των τάσεων»

«Κανάλι 1»

Κωνσταντίνος Βήτα μουσικός

«Τα λάθη είναι μεγάλα δώρα»

 

«Νέα»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Μπατζελή: μπρος μπλόκο, πίσω ναυάγιο...
Βιολογικά προϊόντα
Υγιεινή διατροφή - γεμάτο πορτοφόλι
Ελληνική μελισσοκομία
Γλυκό-πικρο το μέλι για τους παραγωγούς μας
Περιβάλλον
Λίμνες των στεναγμών
Γεράκι και... ύαινα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Απολογείται σήμερα ο 21χρονος για τη... νάιλον σακούλα
Αθώος για το παραδικαστικό
Μαρτυρίες για τον φόνο στη Φιλοθέη
Επεισοδιακό ξεκίνημα
Τώρα ο Κορκονέας βλέπει... «σατανάδες»
Άνθρωποι με Αναπηρία
«Μαχαίρι» σε 20.000 δικαιούχους επιδομάτων
Σε μια κλωστή κρέμεται το δικαίωμα στην εργασία
Δήμαρχος: Θα θέλαμε αλλά...
Μετρό Θεσσαλονίκης
Ξεκινούν και πάλι «Κωστίκας» και «Γιωρίκας»
Αυτοκίνητο
Αρχίζουν οι έλεγχοι για το πεντάλ στα Toyota
Ιδιωτικά ΚΤΕΟ εναντίον δημόσιων για την πιστοποίηση
Υγεία
Μεταμόσχευση μόνο σε έχοντες!
Τα γονίδια «αλλάζουν» ανάλογα με το περιβάλλον
Τεχνητή καρδιά σύντομα και σε βρέφη
Άλλες ειδήσεις
Συνοροφύλακας νεκρός σε συμπλοκή εκτός υπηρεσίας
84 μέρες κράτησε η ομηρία
Νέο ΚΕΠ
Νέος γύρος στη «μάχη» Πολυτεχνικών - ΤΕΙ
«Στους πεζούς ανήκουν τα πεζοδρόμια»