Έντυπη Έκδοση

Πάνω Κάτω η Πατησίων...

Ισως της χρωστάμε κάτι περισσότερο, έναν ανεπίδοτο έπαινο. Ανεξάρτητα αν η ίδια δεν τον επεδίωξε και κόντρα στην πεποίθησή μου πως τα βάθρα ταιριάζουν στους αθλητές και όχι στους ποιητές, είναι σχεδόν υποχρέωσή μας να κρεμάμε ένα αυτοσχέδιο μετάλλιο στα στήθη εκείνων που κάποια στιγμή αντάριασαν την ψυχή μας.

Είναι ένας κάποιος τρόπος -όχι ο σημαντικότερος- να προσφέρεις ένα αντίδωρο. Η Κατερίνα Γώγου έφτιαξε ένα ισχυρό κέλυφος, από μέσα, το οποίο έχει αποδειχτεί άθραυστο μέχρι σήμερα και για τους απέξω... Αναφέρομαι κυρίως στην αναγνώριση, στη δίκαιη αποτίμηση του ποιητικού της έργου. Η «επίσημη κριτική», όταν φτάνει στο όνομά της, χαμογελάει με συγκατάβαση, λυπάται για τον τρόπο που πέθανε, την ταξινομεί βιαστικά στους οργισμένους της περιμέτρου της πλατείας Εξαρχείων, και περνάει στον επόμενο.

Λες και είχαμε πολλούς ποιητές σαν την Κατερίνα. Λες και στη δεκαετία του '80 είχαμε μόνο τους σαλταδόρους στο τρένο της Αλλαγής, και δεν υπήρχε χώρος για «παραπονούμενους». Λες και σε αυτήν την πόλη κανένας δεν χτυπήθηκε με το αδιέξοδό του μετωπικά, και πως όσοι το έκαναν ήταν αντικοινωνικοί, γκρινιάρηδες και φανατικοί. Μπορεί να παγιδεύτηκε στα τσιμέντα, αλλά από μέσα άκουγες τις εκκωφαντικές εκρήξεις μπουμπουκιών που σκάνε. Οι φράσεις της ήταν φτιαγμένες από κατάγματα αισθημάτων και οι λέξεις της, όσο κι αν έμοιαζαν με θριαμβευτικές νίκες του τσαμπουκά επάνω στην απάθεια και την υποταγή, στην ουσία εκλιπαρούσαν για μια καινούργια νοηματοδότηση. Την αδυναμία της έκανε ποίηση όχι το θάρρος της.

Ισως ακουστώ υπερβολικός, όμως θεωρώ πως υπάρχει μία κατηγορία, υπό τον εντελώς αδόκιμο όρο «σωματοποιημένη ποίηση», που στεγάζει όσους έγραψαν για σκληρά κράματα που βίωσαν. Οπως τα «Μακρονησιώτικα» του Ρίτσου -για εκεί που έγιναν Ενα άνθρωποι και πέτρες- έτσι και τα «αστικά» της Κατερίνας. Και δεν ήταν μπούσουλας ζωής. Δεν ήταν «οδηγίες προς κατεστραμμένους» όπως θέλουν να παρουσιάζουν ορισμένοι τα ποιήματά της. Λατρεύουμε να τη διαβάζουμε αλλά γουστάρουμε και τρελά να ζήσουμε! Στην έκδοση «Πάνω κάτω η Πατησίων - Οι όψεις της μοναξιάς στην Κατερίνα Γώγου και 20 μελοποιημένα ποιήματά της», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Οδού Πανός, με την επιμέλεια του Αγγελου Σφακιανάκη και του Γιώργου Κορδέλλα, βρίσκουμε σπάνιο φωτογραφικό υλικό, κείμενα γραμμένα από τους Ολια Λαζαρίδου, Γιώργο Κορδέλλα, Γιώργο Δάγλα, Θωμαή Ουζούνη, Γιώργο Μπαλούρδο, Αντώνη Καφετζόπουλο, Λίνα Καρανασοπούλου, Παναγιώτη (Κάιν) Παπαδόπουλο και Αγγελο Σφακιανάκη.

Στα μελοποιημένα ποιήματά της, όπου συναντάμε ορισμένα εξαιρετικά τραγούδια, με φόρμες από ολόκληρη την παλέτα των αναφορών του ελληνικού τραγουδιού, συμμετέχουν: Πάνος Κατσιμίχας, Νίκος Καλλίτσης, Μάρθα Φριτζήλα, Μάκης Σεβίλογλου, Ολια Λαζαρίδου, Αρης Ζαρακάς, Νίκος Μαϊντάς - Magic De Spell, Σωκράτης Μάλαμας, Βάσω Αλλαγιάννη, Τάσος Ρωσόπουλος-Σαβίνα Γιαννάτου, Κώστας Χαριτάτος, Βασιλική Καρακώστα, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Λόλεκ, Κωνσταντίνος Βήτα, Παντελής Θεοχαρίδης, Ηλίας Λιούγκος, Εύα Λουκάτου, Μάριος Στρόφαλης - Ρίτα Αντωνοπούλου, Δημήτρης Βαρελόπουλος, Ματ σε δύο υφέσεις - Σπυριδούλα Μπάκα, Κώστας Αθυρίδης, Γεωργία Βεληβασάκη, Gaia, Τάκης Γραμμένος, Γιώργος Μάρτος, Βαγγέλης Κοντόπουλος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Ευρετήριο εγκλημάτων
«Ευτυχισμένο κροίσο δεν έχω δει»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Ο Μετρ της υποκριτικής
Και όμως ήθελε να γίνει πιανίστας
Ποιός «σκότωσε» την Τζάνετ Λι
Ο «Πόλεμος των Άστρων» συνεχίζεται έως το 2024
Το πορτρέτο ενός θύματος
Με το βλέμμα στις Κάννες
Βιβλίο
Ευρετήριο εγκλημάτων
«Ευτυχισμένο κροίσο δεν έχω δει»
Πάνω Κάτω η Πατησίων...
Αρχαιολογία
Εκπαιδεύοντας Βεδουίνους
Μουσική
«Υποκλίνομαι στο νέο και στην έκπληξη»
Ο Manu catche στο Gazarte
Ράπερ από το Μπρουκλιν στα Εξάρχεια
Ξεχωριστές βραδιές Τζαζ
Ξαρχάκος και Κόκοτας μαζί όπως παλιά
Θέατρο
Το χειροκρότημα
...Και περνώντας με κόκκινο
Λύκε λύκε μήπως είσαι σίριαλ κίλερ;
Ανανατρεπτικό «Sypernova»
Έρως και μοιρολόγι στο Γκάζι
Από το Κονγκό με χορό
Ο «κατάδικος» βρήκε στέγη
Φωτογραφία
Η εργατική τάξη πάει...στο Γκάζι
FLASH
Εικαστικά
Τέχνη και Μαθηματικά
Η Φύση στον καμβά
Δωμάτια τέχνης