Έντυπη Έκδοση

Ερωτηματολόγιο με αναπάντητα ερωτηματικά

Ενα ερωτηματολόγιο με μάλλον σουρεαλιστικές ερωτήσεις έλαβαν πριν από λίγες εβδομάδες τα σχολεία όλης της χώρας. Στην προσπάθεια αποτύπωσης των «αναγκών της σχολικής υγείας», οι διευθυντές ερωτώνται, μεταξύ άλλων, πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι ο χώρος που διαθέτουν για την παροχή φροντίδας υγείας στους μαθητές, αν υπάρχει εξεταστική κλίνη, απινιδωτής και άλλα που δεν έχουν δει ούτε στο όνειρό τους.

Υπάρχουν άραγε δημόσια σχολεία που διαθέτουν ειδικό χώρο για παροχή φροντίδας υγείας στους μαθητές; Υπάρχουν άραγε δημόσια σχολεία που διαθέτουν ειδικό χώρο για παροχή φροντίδας υγείας στους μαθητές; Το πιο περίεργο, όμως, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς που αναδεικνύουν το θέμα, είναι πως η διεξαγωγή της έρευνας για το επίπεδο της σχολικής υγείας ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία (SPIRIT Α.Ε. Συστημάτων Οργάνωσης Λειτουργίας και Επικοινωνίας Επιχειρήσεων), αντί να πραγματοποιηθεί από κρατικές υπηρεσίες, όπως γίνεται συνήθως.

Το ερωτηματολόγιο είναι μέρος μελέτης για την «Αποτύπωση και εκτίμηση αναγκών της σχολικής υγείας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα», που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ (πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση») τον Ιούνιο του 2009. Συγχρηματοδοτείται με 150.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με κοινοτικούς πόρους. Στόχος της μελέτης είναι να καταγραφεί η «επάρκεια των σχολείων σε ιατρεία και ιατρικό εξοπλισμό, σε προγράμματα αγωγής και πρόληψης καθώς και σε υπηρεσίες για την πρόληψη ατυχημάτων, επιδημιών, ψυχικής υγείας και μολύνσεων». Σε επόμενη φάση θα προσδιοριστούν παρεμβάσεις για την κάλυψη αυτών των αναγκών, οι οποίες επίσης θα προταθούν για ένταξη στο ΕΣΠΑ.

«Αναθέτουν σε μια ιδιωτική εταιρεία κάτι που συνήθως γίνεται από τις περιφέρειες, με ερωτηματολόγια που στέλνουν στις διευθύνσεις των σχολείων. Κάθε χρόνο γίνονται δεκάδες τέτοιες έρευνες για άλλα θέματα με αυτό τον τρόπο», επισημαίνει ο Γιώργος Γαλάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά «Η πρόοδος».

Ακόμη πιο περίεργο θεωρεί ο ίδιος το να ρωτάει το υπουργείο -για λογαρισμό του οποίου γίνεται η έρευνα- αν τα σχολεία διαθέτουν υποδομές και εξοπλισμό που δεν τους διατέθηκαν ποτέ από καμία υπηρεσία: «Πώς είναι δυνατόν να ρωτάνε τα σχολεία αν έχουν απινιδωτή και πιεσόμετρο; Τους διέθεσε ποτέ κανείς κάτι τέτοιο; Οσο για το αν διαθέτουν ειδικό χώρο για την παροχή φροντίδας υγείας στους μαθητές, γνωρίζω ότι από τα 42 σχολεία του Πειραιά, ούτε ένα δεν έχει τέτοιο χώρο. Δεν περισσεύει ούτε τετραγωνικό. Αυτά είναι πράγματα που θα έπρεπε να τα ξέρει το υπουργείο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ερευνα
Οπου φτώχεια και... πάχος
Εκκλησία
Οικόπεδα αντί φοροαπαλλαγών
Υπόθεση Siemens
Οι υπουργοί είδαν τον... Γερμανό τους
Εκπαίδευση
Ερωτηματολόγιο με αναπάντητα ερωτηματικά
Από το "Εψιλον" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Από τον Χαρίλαο Τρικούπη ώς τη Χαριλάου Τρικούπη