Έντυπη Έκδοση

ΛΙΒΥΗ. ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ

Μπρος πόλεμος και πίσω διπλωματία

Αντικαθεστωτικοί δέχονται μπαράζ βλημάτων πυροβολικού. Κάτω: ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Αλ Καλίμπ, ακολουθούμενος απ' τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, σε κοινή συνέντευξη στη Βεγγάζη.
Η «Αυγή της Οδύσσειας», όπως ονομάστηκε η στρατιωτική επιχείρηση της Δύσης κατά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, μάλλον θα αργήσει να φέρει το ξημέρωμα. Δυο εβδομάδες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων και τρεις μέρες αφότου αυτές πέρασαν υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, αποδεικνύεται πως ούτε ο Καντάφι είναι εύκολος αντίπαλος ούτε οι αντάρτες της αντιπολίτευσης είναι σε θέση να επιτύχουν το στρατιωτικό πλεονέκτημα που έδειχναν να κερδίζουν κατά το πρώτο διάστημα της εξέγερσης.

Πλήρες θέμα...

 • Γερμανία

  • ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ Γ. ΚΡΕΤΣΜΑΝ, ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΗΓΕΤΗ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΒΑΔΗ ΒΙΡΤΕΜΒΕΡΓΗ Διαλλακτικός μεν, αλλά με αρχές
   Ο Γουίνφριντ Κρέτσμαν είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο της τελευταίας εβδομάδας στην Ευρώπη. Ο 62χρονος ηγέτης των Πρασίνων στη Βάδη-Βιρτεμβέργη δεν είναι μόνο ο μεγάλος νικητής στις εκλογές της περασμένης βδομάδας, που σύμφωνα με το γερμανικό «Der Spiegel» έβαλε το λίθο για το πολιτικό τέλος της Αγκελα Μέρκελ. Είναι το πρόσωπο που αναμένεται να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής στο πιο πλούσιο κρατίδιο της πιο ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας.
 • Λιβύη

  • ΛΙΒΥΗ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η πρόθυμη ηγεσία των εξεγερμένων
   Οι δυτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι θεωρούν προϋπόθεση την ανατροπή του, «για να εκπληρώσουν οι Λίβυοι τις δημοκρατικές τους προσδοκίες». Αλλά προκύπτουν πολλά ερωτήματα για την εναλλακτική λύση που στηρίζουν τόσο μέσω του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου (ΜΕΣ) των εξεγερμένων, όσο και των προσώπων που επιλέχτηκαν να πλαισιώσουν μια νέα μεταβατική κυβέρνηση παράλληλη με το ΜΕΣ.
  • Συμφωνούν μόνο στο να φύγει ο Καντάφι
   Οι συμμαχικές δυνάμεις αυξάνουν τα στρατιωτικά πλήγματα, αλλά και την πολιτική απομόνωση του Καντάφι.
 • Συρία

  • Η ιδιότυπη περίπτωση της Συρίας
   Μία παραίτηση κυβέρνησης, ένα πομπώδες προεδρικό διάγγελμα, ακόμη μερικές δεκάδες νεκροί διαδηλωτές και διάχυση του πνεύματος της ανυπακοής σε νέες πόλεις, είναι ο απολογισμός των πρόσφατων ημερών της συριακής εξέγερσης που συμπληρώνει ήδη τρεις εβδομάδες (ταραχώδους) ζωής.
 • Ιαπωνία

  • ΙΑΕΑ: ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ 40 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ Χάθηκε η μάχη, κλείνει η Φουκουσίμα
   Η μάχη είναι χαμένη. Η Φουκουσίμα αποτελεί ήδη παρελθόν. Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να ξηλώσει τον πυρηνικό σταθμό, μόλις αυτό καταστεί εφικτό. Οσο για την Tepco, τη διαχειρίστρια εταιρεία που με τα απανωτά της λάθη διόγκωσε την πυρηνική κρίση, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να περάσει υπό τον έλεγχο του κράτους.
  • Παράδοση στην Ιαπωνία η απόκρυψη στοιχείων
   «Τι στο διάλολο συμβαίνει εδώ, θα μου εξηγήσει κανείς;» Η φραστική έκρηξη του ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν ήταν απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς όχι μόνο πληροφορήθηκε με καθυστέρηση μιας ώρας το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα, αλλά κρατήθηκε τις πρώτες ημέρες σε «συσκότιση» πληροφόρησης, αφού η ιδιωτική εταιρεία Tepco, ιδιοκτήτρια του εργοστασίου της Φουκουσίμα Νταΐτσι, έδινε στις κυβερνητικές υπηρεσίες στοιχεία και μετρήσεις με το σταγονόμετρο, και κυρίως με χρονική υστέρηση.
  • Μαφιόζικοι μετασεισμοί
   Η Γιακούζα εμφανίζει ένα «φιλανθρωπικό» πρόσωπο για να αναλάβει στη συνέχεια την ανοικοδόμηση Με το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στραμμένο στην πυρηνική κρίση, η ανθρωπιστική μοιάζει να έχει ξεχαστεί από τα μίντια, όχι όμως και από το στόχαστρο της διαβόητης ιαπωνικής μαφίας, της Γιακούζα, που βρήκε στην τεράστια καταστροφή που βιώνει η χώρα ένα μέσο να εξωραΐσει την εικόνα της και προσδοκώντας στα τεράστιας αξίας συμβόλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας.
 • Πυρηνική ενέργεια

  • ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Να τελειώνουμε με τα πυρηνικά
   Θεωρούν ότι το ατύχημα στη Φουκουσίμα είναι μια ευκαιρία για να χτυπηθεί το πυρηνικό λόμπι και να σταματήσουν τα σχέδια της Τουρκίας για αντιδραστήρες στο Ακούγιου.
  • Ερωτήσεις
   Οι εργασίες για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στη σεισμογενή περιοχή του Ακούγιου εγκαινιάζονται τον Μάιο.
  • ΤΑΝΑΥ SIDKI (καθηγητής ενέργειας του Παν/στημίου Μαρμαρά Κωνσταντινούπολης) «Οι πυρηνικοί σταθμοί θα είναι εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας»
   1 Εφόσον οι διαπραγματεύσεις για ευρωπαϊκή συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινηθούν με πιο γρήγορο ρυθμό τότε όλα μπορούν να αλλάξουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • ALIDOST NUMAN (μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Πράσινου Κόμματος Τουρκίας, ακτιβιστής της Greenpeace) «Δεν υπάρχει κανένα μέρος στον κόσμο που είναι ασφαλές για πυρηνικούς σταθμούς»
   1 Φυσικά και υπάρχει! Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του είναι εξαιρετικά αποφασισμένοι σχετικά με την πυρηνική συμφωνία με τη Ρωσία, για λόγους καθαρά κερδοσκοπικούς. Ωστόσο η πίεση της κοινής γνώμης μπορεί να κάνει θαύματα, όπως άλλωστε και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να δείξουμε ότι η αντίθεση είναι μεγάλη και δεν περιορίζεται σε μικρές ομάδες.
 • Ισραήλ

  • ΔΕΜΕΝΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» ΚΑΙ «ΣΦΕΝΔΟΝΗ» Οι Ισραηλινοί κρατούν τα πλοία για τη Γάζα
   Δέκα μήνες μετά την πειρατική επίθεση των ισραηλινών κατά του «Στόλου της Ελευθερίας» που κατέληξε στη σφαγή στο «Μαβί Μαρμαρά», οι ισραηλινές αρχές, με την ανοχή της ελληνικής πολιτείας, αρνούνται στην πράξη να αποδεσμεύσουν τα δύο ελληνικά πλοία που συμμετείχαν στην αποστολή αλληλεγγύης προς τους αποκλεισμένους Παλαιστινίους της Γάζας.
 • Ιταλία

 • Ρωσία

  • Συστημένες ρωσικές βόμβες
   Η ρωσική ηγεσία δεν πανηγυρίζει ακόμη φωναχτά, όπως έχει κάνει επανειλημμένως στο παρελθόν επί ματαίω, πάντως ελπίζει σοβαρά ότι οι εξετάσεις DNA θα αποδείξουν ότι μεταξύ των 17 νεκρών της ένοπλης επιχείρησης στην Τσετσενία την περασμένη Δευτέρα είναι και ο 47χρονος Ντόκου Ουμάροφ, ο τελευταίος εν ζωή σημαντικός οπλαρχηγός των ισλαμιστών και αυτοαποκαλούμενος «εμίρης του Καυκάσου».
 • Βρετανία

  • ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΜΟΛΟΤΟΦ ΚΑΙ ΣΠΑΣΙΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ Μπάχαλο made in England
   Η Τζόσι Λονγκ είναι μια 29χρονη βρετανίδα κωμικός που μετείχε στη μαζική διαδήλωση στο Λονδίνο πριν από λίγες μέρες. Μαζί με άλλους 200 κατέληξε για 24 ώρες σ' ένα από τα δεκάδες αστυνομικά κελιά σε ολόκληρο το Λονδίνο, που συμπτωματικά βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να «φιλοξενήσουν» πιθανούς «ταραξίες».
 • Γαλλία

  • Ενα λίφτινγκ που πέτυχε
   Αν σε κάποιες χώρες είναι η κεντροαριστερά που έντεχνα «ταΐζει» την ακροδεξιά ώστε να ροκανίζει ψήφους από τη δεξιά, στη Γαλλία η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Εντελώς μόνος, ο πρόεδρος Σαρκοζί κατάφερε να στρώσει το κόκκινο χαλί στη Μαρίν Λεπέν.
 • Le Monde diplomatique

  • Πολυεθνικές με... πράσινη κάλυψη Ανθεί η βιομηχανία της βιολογικής γεωργίας
   Ενας εμπορικός πόλεμος με «οικολογικές» ρίζες Κοτόπουλα που εκτρέφονται με βιομηχανικές μεθόδους μέσα σε κλωβοστοιχίες, ντομάτες που παράγονται εκτός εποχής, οπωρώνες όπου οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται τις μετανάστριες εργάτριές τους... Ναι, αλλά τα προϊόντα είναι «βιολογικά»! Με άλλα λόγια, ένα κίνημα στο οποίο αρχικά πρωταγωνιστούσαν ακτιβιστές οι οποίοι ενδιαφέρονταν για την προστασία των συμφερόντων των μικρών αγροτών και απέρριπταν την παραγωγικίστικη λογική, κινδυνεύει τώρα να εξοκείλει στα ράφια των σουπερμάρκετ με τα πλέον προβεβλημένα προϊόντα.
  • Η Διεθνής της πιστοποίησης
   Σε ολόκληρο τον πλανήτη, το 2007 καλλιεργούνταν με τη μέθοδο της βιολογικής καλλιέργειας περισσότερα από 300 εκατομμύρια στρέμματα.