Έντυπη Έκδοση

Ερχονται χορεύοντας

ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ στο καλοκαίρι και τη χορευτική πρωτοπορία που συνήθως δεσπόζει στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και της Πειραιώς 260, δύο ακόμα χώροι υποδέχονται σημαντικούς ανθρώπους του χορού: το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί σύντομα τον ιάπωνα χορευτή και χορογράφο Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών υποδέχεται τον Μάιο το Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας.

* «Miroku» έχει τίτλο η πρωτοποριακή δημιουργία του Τεσιγκαουάρα που ανεβαίνει στις 15 και 16 του μηνός στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για ένα χορευτικό σόλο ερμηνευμένο από τον ίδιο, ένα υποβλητικό θέαμα που αποδεικνύει ότι η τέχνη του χορού μπορεί να σημαίνει πολύ περισσότερα πέρα από την κίνηση του ανθρώπινου σώματος. Χορευτής, χορογράφος, σκηνογράφος, φωτιστής, εικαστικός δημιουργός, ο ιάπωνας δημιουργός αντιλαμβάνεται το χορό ως μια σύνθεση πολλών εκφραστικών μέσων. Γνωστός σε όλο τον κόσμο για την πρωτοποριακή δουλειά του, ήρθε πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια για να παρουσιάσει στην Καλαμάτα το «Obsession - Un Cien Α» βασισμένο στον «Ανδαλουσιανό σκύλο» του Μπουνιουέλ.

Οι δουλειές του «αρθρώνουν» μια προσωπική εκφραστική γλώσσα, στην οποία συνδυάζονται ο σύγχρονος χορός και στοιχεία από τον παραδοσιακό ιαπωνικό χορό μπούτο. Το 1985 ίδρυσε μαζί με την Κέι Μιγιάτα την ομάδα «Karas», που στα γιαπωνέζικα σημαίνει «κοράκι».

* Είκοσι χρόνια παρέμεινε στο τιμόνι του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας ο καταξιωμένος ισπανός χορογράφος Νάτσο Ντουάτο. Το χορευτικό του λεξιλόγιο είναι φανερό στο ρεπερτόριό τους. Μια γεύση θα πάρουμε από 11 - 15 Μαΐου που το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας καταφθάνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση για να παρουσιάσει δημιουργίες τού μέχρι πέρυσι καλλιτεχνικού διευθυντή του.

Συνολικά θα παρουσιαστούν τρεις χορογραφίες που μιλούν για τις αδυναμίες της ανθρώπινης ύπαρξης: το έργο «Gnawa» «μιλά» για το κομμάτι εκείνο της Ισπανίας που συναντά το Μαρόκο. Ο τίτλος παραπέμπει σε λαούς της βορειοδυτικής Αφρικής, ενώ όλη του η δομή είναι χτισμένη σε ρυθμικούς βηματισμούς, έντονες κινήσεις της λεκάνης και ελευθερία στον κορμό. Η ατμόσφαιρα παραπέμπει στις τελετουργίες και τις μεταφυσικές αναζητήσεις αρχέγονων φυλών. Από την άλλη, το «Domina Nostra» αφορά την Παρθένο Μαρία, την οποία περιβάλλει χορός δέκα ανδρών. Εμπνευσμένος από τη σκούρα εικόνα της Παναγίας στο ναό του λόφου Γιάσνα Γκούρα, ο Ντουάτο παρουσιάζει εδώ τη γυναικεία φιγούρα ως τον κρίκο μεταξύ θεϊκού και γήινου, αθανασίας και θνητότητας. Ενα σύμβολο ανεξαρτησίας, πίστης, ευλάβειας και αιωνιότητας. Τέλος, το έργο «White Darkness», σε μουσική Καρλ Τζένκινς, αποτελεί έναν συλλογισμό του χορογράφου γύρω από το θέμα των ναρκωτικών. Χορογραφίες όπου η έντονη σπασμωδική κίνηση εναλλάσσεται με λυρισμό, ενώ τα σώματα μεταδίδουν μια αίσθηση αδιέξοδου, αδυναμίας, εξάρτησης, παραίτησης και εγκλωβισμού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Χορός
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα
Οσα φέρνει η άνοιξη
Καλοκαίρι και σιγουριά
Περικοπές μετά μουσικής
Οι συνέχειες επί της οθόνης
Οι σταρ του Φεστιβάλ
Θέατρο ανά την Ελλάδα
Αφίξεις από κλασική και τζαζ
Ιτε πένες Ελλήνων
Μαρτυρίες και μελέτες
Από τις χώρες των εξεγέρσεων
Μύθοι, μόδα, μούσες και αρχιτεκτονική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα
Οσα φέρνει η άνοιξη
Καλοκαίρι και σιγουριά
Περικοπές μετά μουσικής
Ερχονται χορεύοντας
Οι συνέχειες επί της οθόνης
Οι σταρ του Φεστιβάλ
Θέατρο ανά την Ελλάδα
Αφίξεις από κλασική και τζαζ
Ιτε πένες Ελλήνων
Μαρτυρίες και μελέτες
Από τις χώρες των εξεγέρσεων
Μύθοι, μόδα, μούσες και αρχιτεκτονική
Μουσική
Ο χημικός της τζαζ
«Μάθημα πρώτο: Ανοιχτείτε»
Ο Μότσαρτ ως μάνατζερ
«Το διεθνές δίκαιο είναι επιλεκτικό»
Θέατρο
Η νέα δημοκρατία του θεάτρου
Ο πατριάρχης της απλότητας
Επιστολές
Και δύο επιστολές
Κινηματογράφος
Cardinale Multiculturale
Λογοτεχνία
Η περίπτωση Τζέικομπσον
Άλλες ειδήσεις
Βιβλίο