Έντυπη Έκδοση

Μαρτυρίες και μελέτες

ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δολάρια διοχετεύτηκαν πρόσφατα με αστραπιαία ταχύτητα στις τράπεζες, στο όνομα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης.

Γιατί όμως δεν έγινε ποτέ μια ανάλογη επίδειξη δυναμισμού για την καταπολέμηση της φτώχειας και της περιβαλλοντικής κρίσης; Αυτήν την αδράνεια αναλύει ο σλοβένος φιλόσοφος και ακτιβιστής Σλάβοϊ Ζίζεκ στο «Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα» (σύντομα από τις εκδόσεις Scripta) καλώντας την αριστερά να επανεφεύρει τον εαυτό της. Ενώ στο «Μετά την κρίση» του Αλέν Τουρέν, που κυκλοφορεί άμεσα από τον «Πατάκη», ο γάλλος κοινωνιολόγος διευρευνά τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς που διαγράφονται στον ορίζοντα, όσο το χάσμα ανάμεσα στο «σύστημα» και τους ανθρώπους βαθαίνει, κι οι τελευταίοι παραπαίουν μεταξύ αναμόρφωσης και καταστροφής...

Στο χώρο της Ιστορίας, περιμένουμε μ' ενδιαφέρον τη βιογραφία του Μακρυγιάννη από τον καθηγητή του Παντείου Νίκο Θεοτοκά (Βιβλιόραμα), τη μελέτη του Στράτου Δορδανά «Η γερμανική στολή στη ναφθαλίνη», με τις επιβιώσεις του δωσιλογισμού στη Μακεδονία από το 1954 ώς το 1974 (Εστία), και τον συλλογικό τόμο «Το 1922 και οι πρόσφυγες. Μια νέα ματιά» (Νεφέλη), όπου εξετάζεται και το πώς καλύπτεται η περίοδος 1918-1922 από την τουρκική ιστοριογραφία.

Ενα από τα δοκίμια που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα είναι «Ο μύθος της γενιάς του '30» του Δημήτρη Τζιόβα (Πόλις), όπου ο καθηγητής φιλολογίας στο Μπέρμιγχαμ εξετάζει την κληρονομιά της ως μέρος μιας ευρύτερης, όχι αμιγώς λογοτεχνικής, ιστορίας, αναδεικνύοντας τα ζητήματα καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, ταξικής αντιπαλότητας και πολιτισμικής ταυτότητας που έθεσαν οι εκπρόσωποί της. Οσο για τις βιογραφίες που οδεύουν προς το τυπογραφείο, σημειώστε του Γκάντι (Scripta), του Τόνι Μπλέρ (Ψυχογιός), της Λένι Ρίνσφενταλ («Μελάνι») και της Φρίντα Κάλο (Πατάκης), εν αναμονή και της ανέκδοτης αλληλογραφίας της βασίλισσας Αμαλίας με τον πατέρα της (Εστία) κι εκείνης του ποιητή Νίκου Καββαδία με την αδελφή και την ανιψιά του («Αγρα»).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα
Οσα φέρνει η άνοιξη
Καλοκαίρι και σιγουριά
Περικοπές μετά μουσικής
Ερχονται χορεύοντας
Οι συνέχειες επί της οθόνης
Οι σταρ του Φεστιβάλ
Θέατρο ανά την Ελλάδα
Αφίξεις από κλασική και τζαζ
Ιτε πένες Ελλήνων
Από τις χώρες των εξεγέρσεων
Μύθοι, μόδα, μούσες και αρχιτεκτονική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα
Οσα φέρνει η άνοιξη
Καλοκαίρι και σιγουριά
Περικοπές μετά μουσικής
Ερχονται χορεύοντας
Οι συνέχειες επί της οθόνης
Οι σταρ του Φεστιβάλ
Θέατρο ανά την Ελλάδα
Αφίξεις από κλασική και τζαζ
Ιτε πένες Ελλήνων
Μαρτυρίες και μελέτες
Από τις χώρες των εξεγέρσεων
Μύθοι, μόδα, μούσες και αρχιτεκτονική
Μουσική
Ο χημικός της τζαζ
«Μάθημα πρώτο: Ανοιχτείτε»
Ο Μότσαρτ ως μάνατζερ
«Το διεθνές δίκαιο είναι επιλεκτικό»
Θέατρο
Η νέα δημοκρατία του θεάτρου
Ο πατριάρχης της απλότητας
Επιστολές
Και δύο επιστολές
Κινηματογράφος
Cardinale Multiculturale
Λογοτεχνία
Η περίπτωση Τζέικομπσον
Άλλες ειδήσεις
Βιβλίο